Haavad tupeaval - genitaalherpes? 14.08.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Umbes kuu aega tagasi pöördusin arsti poole, kuna mul oli tupeaval väike haavand ning see tegi palju valu. Arsti ütles, et see on herpes. Mulle tehti kõik suguhaiguste testid ning need olid negatiivsed (v.a herpes). Võtsin Valtrexit ja asi paranes. Umbes paar nädalat enne seda juhtumit kuni praeguseni olen vahekorras olnud ainult ühe mehega, temal mingeid kaebusi pole, pole kunagi olnud ka. Samuti pole ka minul kunagi varem genitaalherpest olnud.
Lugesin herpese kohta intenetist ja tean, et 80% inimestest isegi ei tea, et nad seda haigust põevad, kuna see ei pruugi kunagi avalduda ning kaebusi põhjustada.
Arvasin, et asi unustatud, kuid nüüd tekkisid uuesti väikesed haavandid tupeava juurde, ala on punane ja haavandid valusad (lõpetasin antibiootikumide ja Valtrexi kuuri eelmisel nädalal). See nädal olid mul päevad ja tundsin, et tupeava on kuidagi kuiv. Ostsin niisutava libesti, et seda niisutada (vee baasil), kuid seda peale pannes see kipitab. Kasutan iniimpesugeeli. Olen vahekorras olnud üpris tihedalt ning algul arvasin, et kuivus ja valulikkus tulenebki sellest. Kuid need haavandid on valusad ja seksimine on väga valulik.
Enne Eestist ära tulekut tegin kõik suguhaiguste testid ning kõik oli korras.

Kas oskate oelda, mis see võiks olla ja mis ma tegema pean? Olen Eestist eemal ja arsti poole poordumine on raskendatud.
Loodan, et pildist on abi.

Suur tänu vastuse eest!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
genitaalherpes võib välja lüüa organismi vastupanuvõime vähenemise korral, mis on sageli seotud kas stressi või näiteks haigestumisega. Partneril ei pruugi herpes-viirus kunagi kaebusi põhjustada. Et kaitsta partnerit võimaliku nakatumise eest, ei tohi genitaalherpese ägenemise korral olla vahekorras ilma kondoomita.
Kuna lõpetasid just ravi antibiootikumidega ja Valtrexiga, võib kipitus ja punetus olla seotud kandidoosiga. Kuid välistatud pole, et tegemist on taas viiruse ägenemisega.
Soovitan kasutada 2 korda päevas Klotrimasool-salvi, pesemiseks sobib kasutada vaid spetsiaalseid intiimpesu-vahendeid. Samuti soovitan veel ühe nädala jooksul teha viirusevastast ravi Valtrexiga.
Parimate soovidega,
dr. Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Sterilisatsioon

Tere.

Sooviks teada,millal on lubatud seksuaalelu peale sterilisatsiooni operatsiooni ( munajuhad lõigati läbi)? Operatsioon möödus komplikatsioonideta ja haavad ( 3 auku) paranevad ilusasti. ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Mingit päris kindlat reeglit ei ole. Suuuremast füüsilisest koormusest on soovitatud hoiduda peale laparoskoopilist operatsiooni 10-14 päeva. Kui teil enesetunne on hea, haavad on paranenud, ...

Loe edasi

Taastumine peale laparoskoopiat

Mul eemaldati 2 nädalat tagasi laparoskoopiliselt väike tsüst ning tunnen end tervena, haavad eriti tunda ei anna. Kas 3-4 nädalat peale operatsiooni tohiks minna tevisekeskusesse, st. käia nt. ravivannis, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kindlasti võib 3-4 nädalat peale laparoskoopilist operatsiooni minna trenni , tervisekeskusesse protseduuridele jne.
dr. Seemen

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: