HPV 10.03.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Mul on mitu küsimust, milles sooviksin nõu küsida ehk siis teise arsti arvamust kuulda lisaks enda arstile.
Esiteks:
Mul on arsti poolt diagnoositud HPV 51 ja sellest tulenevalt ka kerge düsplaasia. Käin korrapäraselt (2 korda aastas) kolposkoopilises kontrollis. Eelviimane kord olid analüüsid ja vastused järgnevad:
1. T8X310 emakakael/cervix/tsütoloogia/
Leukotsüüdid xx Seened xx Kepid x Vähesed atüpismiga lameepiteeli rakud.
XXXM69710Z XXXPAP II-III ASC-US/lameepiteelis ja XXXM09000L XXXPAPII/seened
2. T8X320 emakakaelakanal/endocervix/tsütoloogia/
Silinderepiteeli rakud.
XXXM00128X XXXPAP I/norm/
Viimane kord aga:
1. M69710Z PAP ASC-US/lameepiteelis/
2. M00128X PAP NILM
Mida need muutused analüüsivastustes tähendavad?
Teiseks:
Viimane kord soovitas arst mul kaaluda enda vaktsineerimist Cervarix-ga, kuna see aitavat minu immuunsüsteemil antikehi tekitada ja rakumuutuste vastu võidelda. Saan aru, et Cervarix saab mind kaitsta HPV 16 ja 18 vastu, kuna ma nendega nakatunud ei ole. Aga kas tõesti võib ta aidata minu juba tekkinud rakumuutuste puhul, mis tulenevad HPV 51-st? Kuidas Teie arvate, kas Te peate konkreetsel juhul vaktsineerimist otstarbekaks?
Kolmandaks:
Kuidas Teie suhtute sellise diagnoosi puhul rasedusse ja sünnitamisse? Minu enda arst ütles, et kerge düsplaasia ei ole probleemiks, kuid järgmise astme düsplaasiat tuleks kindlasti enne rasestumist ravida. Aga ei saa ju olla kindel, et just rasestumise/raseduse ajal düsplaasia raskemaks ei muutu?
Tänan!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
kahe viimase emakakaela tütoloogia analüüs (PAP) näitab, et emakakaela lameepiteelis on HPV-st põhjustatud atüüpilisi rakke, kuid ASCUS tähendab lihtsustatult öeldes seda, et rakumuutuste astet (kas tegemist on kerge, mõõduka või raske düsplaasiaga) , pole võimalik hinnata. ASCUS-e taga võib olla ka põletik ja mitte düsplaasia. Kuna HPV 51 kuulub kõrge riski viiruste hulka, peate olema jälgimisel 2 korda aastas. Kui kolposkoopiliselt on näha HPV-st kahjustatud alad emakakaelal, võtab arst ka biopsia e. koetüki, mis näitab, kas ja millise astme düsplaasiaga on tegemist. Tõenäosus, et organismi immuunsüsteem suudab HPV-st vabaneda, on suur (ligikaudu 70-80%). Emakakaela ravi (konisatsioon) on vajalik, kui edaspidiistes analüüsides leiab kinnitust mõõdukas või raske düsplaasia.
HPV vastu vaktsineerimist soovitan igal juhul. Vaktsiin ei aita teid vabaneda olemasolevast HPV tüübist, kuid annab edaspidi kaitse põhiliste emakakaela vähki põhjustavate HPV tüüpide eest. Kui planeerite rasedust, toimub jälgimine (PAP, kolposkoopia) ka raseduse ajal ja peale sünnitust. Kui raseduse ajal diagnoositakse mõõdukas või raske düsplaasia, toimub ravi (konisatsioon) peale sünnitust.
HPV-l puudub lootele ja raseduse kulule kahjulik mõju.
Parimate soovidega,
dr.Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

PAP test

Tere,
Nimelt käisin nädal aega tagasi tegemas suguhaiguste teste, võeti ka PAP ja HPV testid. Selgus, et suguhaigusi polnud, emakakaela muutusi ei esinenud, kuid öeldi, et leiti PAP viirus 51. Organism ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 22 aastane naine. Selles vanuses on HPV esinemissagedus kõrge ja üks kõige sagedamini esinevatest HPV tüüpidest ongi HPV 51. Viirusega nakatutakse sugulisel teel ja selles vanuses õnnestub ...

Loe edasi

HPV

2011. aasta kevadel peale vahekorda aeg-ajalt vähene veritsus tupest. Tehtud PAP- test ja muud uuringud, mis olid korras. 2 kuud hiljem tehtud ka HPV proov, mis oli positiivne (HPV 18) proov näitas ka ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 18 on üks inimese papilloomiviiruse kõrge riski tüüpidest. HPV 16 ja 18 on kõige sagedasemad emakakaela vähi põhjustajad. Kui olete HPV 18-ga nakatunud, ei tähenda see, et haigestute emakakaela ...

Loe edasi

HPV ja vaktsiin

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. ...

Loe edasi

HPV

Mul on kõrge riskiga HPV 16 ja 18 olnud juba umbes 2aastat organismis.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi