HPV ja vaktsiin 08.03.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 asemele on tulnud 3 uut tüüpi, kaasa arvatud HPV 16. Seda ma nägin ise arvutis oma analüüse vaadates ja arstiga on nüüd raske lähiajal konsulteerida. Ütles vaid, et kuna pap oli NILM, et kui ka HPV pos on, tasub ikkagi vaktsiin teha.

Sellest ka küsimused, sest siis ta ei teadnud, et ma olen 16 saanud.

1) kas HPV 16 on raskem võitu saada organismil ise kui HPV 33st? (kuna suurema riskiga)
2) saan aru, et vaktsiin ei ravi, aga kui ma saaksin HPV 16st lahti, kas ta siis hiljem ennetab 16sse uuesti nakatumist? Mõtlen, kui teha süst praegu, kui HPV 16 on olemas.
3) ning kas sel juhul on efektiivsus 16 vastu nõrgem tulevikus, kui teha see praegu?
4) ja kuidas on sel puhul voodieluga (ei taha ju uuesti nakatuda) ?

SUUR TÄNU!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. Vaktsineerimine annab kaitse emakakaela vähki põhjustavate HPV tüüpide eest (tõestatud kaitse HPV 16,18,45,31 ja 33 eest). Vaktsiin ei ravi olemasolevat viirust, vaid kaitseb järgnevate nakatumiiste eest.Suure tõenäosiuusega (80%) saab noore inimese tugev immuunsüsteem HPV-st võitu ja vaktsiin kaitseb edaspidiste nakatumiste eest. Loomulikku immuunsust organismi poolt välja tõrjutud HPV tüüpide suhtes ei teki, s.t. korduvalt on võimalik sama tüüpi HPV-ga nakatuda. Seega, igal juhul soovitan teha ära HPV vaktsiin, sõltumata sellest, mitu tüüpi ja millised HPV tüübid on diagnoositud.
Mis teha ,et olemasolevatest HPV-dest vabaneda ja mitte uuesti nakatuda? Vajalik on immuunsüsteemi tugevdamine. Teada on, et HPV persisteerimist ja selle kahjustavat toimet emakakaela rakkudele soodustab näiteks suitsetamine, suguteede põletikud. Kondoom annab küll kaitse sugulisel teel levivate haiguste eest, kuid ei anna päris 100% kaitset HPV-ga nakatumise eest. Kõige tähtsam on HPV vaktsiin!
Parimate soovidega,
dr. Katrin Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi