Emakavähieelne seisund 18.02.11 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Olen 36aastane, 3 lapse ema. Kaalun 55 kg 173 cm pikk, viimasest sünnitusest on möödas 1a 7 kuud. Menstruatsioonid on olnud alati mul vererohked ja kestnud 7 päeva. On olnud aeg-ajalt ka probleeme parempoolse munasarja tsüstidega, mida on hormooniga ravitud. Aeg-ajalt on olnud probleeme seenega. Mingeid kroonilisi haigusi ei ole, eluviisid tervislikud.
Olen teinud kord aastas naistearsti juures pap-testi ja siiani on see korras olnud. Käesoleva aasta jaanuaris tuli testi vastuseks aga AGUS. HPV negatiivne
Tehti kolposkoopi, selle sisu: kolposkoopia adekvaatne, SCJ lähedal kitsa triibuna nõrgalt atseetopositiivsed alad kell 5 ja 11-12, atüüpilist veresoonte joonist esile ei tule. Silinderepiteel nähtavas osas atüüpiata. Kolposkoopia indeks 0. Tehti biopsia ja selle vastus:I-lameepiteeliga kaetud emakakaela biopaat. Stroomas väljendunud adenomatoosina hüperplaasia.
Tehtud immuunohistokeemiline uuring:
p16- üksikud positiivsed silinderepiteeli rakud.
II- veres kaks endomeetriumi fragmenti, milles kolm näärmelist srtuktuuri. Epiteel hüperplastiline, üksikud mitoosid.
Tehtud immuunohistokeemiline uuring: p16-üksikud positiivsed endotservikaalsed rakud.
Vastuse järeldus:I-M74420 Hyperplasia adenomatosa T83000(emakakael)
II-M09450 maligniteet puudub T83300 (emakakaelakanal)
Võeti ka histoloogiline analüüs emakast ja vastus on järgmine:puuduvad anamnestilised andmed. Materjal "pipelle" . Endomeetriumi fragmendid, milles on ümmargused, ovaalsed ja ka ebakorrapärased näärmed. Kohati "back-to-back" struktuurid. Epiteel hüperplastiline, koldelise atüüpiaga.
Vastuse järeldus M72065 HYPERPLASIA GLANDULARIS SIMPLEX ATYPIKA T84000(endomeetrium).
Arst-resident, kes antud analüüsid võttis, on seisukohal, et raviks on kaks võimalust: hormooniga ravimine või emaka ja emakakaela eemaldamine. Hormooniga ravi aga mulle ei sobi, sest viimase raseduse ajal avastati mul pärilik trombofiilia (faktor V geenis, ühes geenikoopias Leideni mutatsioon) ja süstisin hepariini. Olen arvamusel, et ka emaka eemaldamine oleks ilmselt üksjagu trombiohtlik. Mul on raske mõista, et emakakaelalt saab konisatsiooni teel kahjustunud kude eemaldada, kuid emakalt mitte, või oleks see siiski võimalik? Minuga tegelenud arst rõhutas, et midagi pahaloomulist ei leitud ja põhimõtteliselt on võimalus. et need muutused taanduvad ka ise, kuid riski vältimiseks soovitas siiski tungivalt operatsiooni.
Tunnen, et olen väga suures segaduses ja vajaksin otsuse tegemisel tugeva spetsialisti arvamust. Olen kaalunud tulemist Teie vastuvõtule Elite kliinikusse. Elan Tallinnas, kuid mul pole probleemi ka Tartusse sõita. Jään ootama Teie arvamust, eelkõige selles osas, kas oleks olemas mingi alternatiiv emaka eemaldamisele.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Emakakaelal muutusi teil pole, probleem on emakaõõnest leitud pipelle analüüsil limaskesta hüperplaasia fragmente ja midagi pahaloomulist seal pole. Üks võimaluis, on tõesti et korrata -3 kuu pärast analüüsi, võib ka 6 kuu pärast ja kui ikkagi sama muutus, siis soovitaks hüsteroskoopiat, kus saab kogu emakaõõne üle vaadata ja silma kontrolli all materjal võtta. Kui muutus olemas, siis see ei ole näidustus emaka emaldamiseks. Pigem soovitaks Mirena spiraali(hormoonspiraal), mis hoiab mensesed vähese verega ja ei lase limaskestal paksuks minna. Teie verehaiguse korral oleks see iagti sobilik. Hetkel muretsemiseks pole põhjust ja tehke uus PAP test kevadel/suvel . dr kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Analüüsi vastuste lugemine

Tere
Kuna minu arst on puhkusel ning saan arstile alles juulis, siis palun abi analüüside vastuste lugemisel.
Analüüs on antud tsükli kolmandal päeval.
Lisasin failiga ka tulemused.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Gerli! Kahjuks ei tea ma Teie probleemi.Analüüsid,mis on antud m.tsükli 3.päeval on kõik normis ja kilpnäärme funktsionaalne seisund korras.Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

pap test

Tere
Mida tähendab Pakeratoos Silinderepiteeli kogumikud kohati atüüpia Pap II-III Agus

S

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

See on onkoloogiline analüüs emakakaelast ja selline vastus ütleb, et tegemist on rakkude atüüpiaga ja tuleks teha kolposkoopia ja võtta kaelast biopsia. Selliste uuringutega täpsustatakse kaela seisund ...

Loe edasi

Kandidoos ja pärmitabletid

Kas pärmitablettide võtmine toidulisandina soodustab kandidoosi teket ja arnegut? Kui kandidoos on juba diagnoositud, kas siis tuleks pärmitablettide võtmine lõpetada?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Sellist teaduslikku uuringut ei ole tehtud.
Arstid toetuvad vaid akadeemilisele teaduslikule meditsiinile.
Võite ise proovida, mis juhtub, kui tarvitate toidulisandeid ...

Loe edasi

rasedus

Kas kolmanda lapse eostamiseks on vanus 45 vastuvõetamatu nii naise kui lapse tervise seisukohalt?
Merike

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Ei saa öelda, et vastuvõetamatu, kuid riskidega seotud. Soovitan kaaluda ja oma arstiga läbi arutada kõikvõimalikud rasedusega seotud riskid. Oluline on siin Teie enda tevislik seisund. Üle 37 aasta ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi