Ebaregulaarne trükkel 07.05.10 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Mul on menstruaaltsükli häired, need on mul olnud algusest peale. Menstruaaltsükkel kestab umbes 30-70 päeva, keskmiselt 45. Kindel pikkus puudub. Ennast selline kõikumine ei häiri. Minu günekoloog ütles, et kõik tsüklid mis on üle 35, on vaja ravida kas pillide, plaastri või tuperõngaga. Tema väitel võib mul tulla tulevikus rasestumisega probleeme, kui neid vahendeid ei kasuta. Samas olen kuulnud naistest, kellel on samuti ebaregulaarne tsükkel, kuid kes on lapsi saanud takistusteta. Sooviksin teada, kas minu tulevane lapsesaamine on siis tõesti nii kaheldav, et vajan kohe praegu ravi? Ma ise ei tahaks neid vahendeid eriti kasutada, kuna olen nende kohta palju halba kuulnud.
Teiseks sooviks teada emakakaelavähi vastase vaktsiini kohta. Minu arst leiab, et see tuleks kohe võimalikult kiiresti ära teha. Kuid kas see on vajalik, kui ma käin korralikult kontrollis ei suitseta jms. Vaktsiin pole just kõige odavam.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
ebaregulaarne menstruatsioonitsükkel ei vaja ilmtingimata ravi. Eriti siis, kui naist tsükli kõikumine sugugi ei häiri. Küll aga vajab tsüklihäire põhjus väljaselgitamist. Harva esinevate menstruatsioonide põhjuseks võivad olla polütsüstilised munasarjad (PCO), selles suhtes on vajalik uurida (ultraheli, hormoonanalüüsid) ja vajadusel ka ravida.
Pillide ja teiste kombineeritud hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite kasutamine tagab väga regulaarse tsükli ja samal ajal kaitseb soovimatu rasestumise eest. Just seetõttu on pillide kasutamine noorte naiste hulgas väga levinud. Pillide võtmise lõpetamisejärgselt tavaliselt eelnev tsükkel taastub, s.t. tsüklihäire kordub.
Pillide kasutamine ei vähenda ega suurenda tulevikus sinu fertiilsust, s.t. võimalust rasestuda ja sünnitada.
Kuna harvade menstruatsioonide korral on sageli tegemist anovulatoorsete tsüklitega (ovulatsiooni ei toimu), põhjustab see probleeme rasestumisega. Igal juhul soovitan enne, kui planeerid rasedust, teha uuringud ja selgitada, kas tsüklid on ovulatoorsed.
Minu soovitus on: kui sa alustad regulaarset suguelu ja ei plaani veel rasedust, siis hakka kasutama pille või mõnda teist kombineeritud rasestumisvastast vahendit(plaaster, tuperõngas).
HPV vaktsiini soovitan kindlasti teha, sest see on ainus vahend, mis kaitseb emakakaela vähki põhjustava viiruse vastu. HPV vastu ravi ei ole, on vaid vaktsiin. See on vajalik ja oluline otsus, mida saad oma tervise heaks teha. Loe vaktsiini kohta ka www.hpv.ee
Parimat,
dr.K.Seemen

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi