PAP test ja kolposkoopia 11.12.09 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

olen 39aastane naine. Seni on olnud mõned põletikud või seen, mida on ka kohe ravitud. Sünnitasin aasta ja neli kuud tagasi. Rasedus ja sünnitus olid probleemideta, kui jätta välja seik, et raseduse käigus avastati müoom( mis aga ei ole probleeme tekitanud). 2007. a jaanuarist tehtud kord aastas PAP test (eelnevalt samuti mingitel kordadel), mis seni on arsti väitel samuti korras olnud. Nüüd nädal tagasi käisin kontrollis ja eile helistasin, et saada analüüside vastused. Selgus, et tupes põletik ja raviks kohe Dalacin V. Lisaks teatati, et PAP test näitab muutusi emakakaela koes ja tuleb teha kolposkoopia, et selgitada, kas tegu põletikuga või vähieelse seisundiga. Vastus oli nii ootamatu, et ei osanud midagi rohkemat küsida. Ehmatus ja hirm on suur. Olen siin eelnevatest küsimustest ja vastustest lugenud, et tehakse HPV test. Millal? Kas kõik patsiendid, kellel PAP test näitab muutusi saadetakse kolposkoopiale? Selleks sain aja 31.12 ja uuesti oma arstile 14.01.10
Kas on võimalik, et kui selgub, et olen nakatunud HPV 16 või 18, on aasta jooksul arenenud vähieelne seisund või lausa vähk?
Kas hingerahu huvides peaksin laskama teha selle HPV analüüsi enne kolposkoopiat? Ja kus?
Ette tänades,
K.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud K.! Sain teie küsimuse veerand tundi tagasi kell 12.03.
Teie kirja lugedes on tunda ärevust ja muret, kuid arvan, et peamine on infopuudus.
Soovitan paluda oma günekoloogiliste analüüside koopiad omale kätte ja broneerida aeg www.naistearst.ee kaudu, lisage isikukood ravikindlustuse kontrolliks ja broneeringu võimaldamiseks. Ka selleks aastaks on veel mõned vabad ajad. Vaid arstlikul näidustusel on võimalik võtta HPV analüüs, sest see on väga kallis 399.-
Emaka müoomi puhul tuleks jälgida verekaotust, kontrollida kliinilise vere analüüs oma perearstil peale menstruatsiooni. Kui te ei suitseta ja hemoglobiin on alla 110, siis tuleks teha lisauuringud. Kui suitsetate, siis on vajalik lisauuring ferritiinile.
Kas olete vaktsineeritud? Saate juurde lugeda www.hpv.ee ja www.vaktsiin.ee.
Vaktsineeritud üle 30-aastastele naistele tehakse PAP testide sõeluuringuid arenenud riikides iga 5 aasta järel: vaata: http://www.cancer.ee/?op=body&id=97&art=25
Düsplaasiaid ehk nn. "vähieelseid seisundeid" saab ravida (kirurgiliselt).
Kolposkoopia on günekoloogias tavauuring.
Soovitused:
-ärge suitsetage
-kasutage kondoomi probleemi lahenduseni
-kontrollige oma perearstil kliiniline veri peale menstruatsiooni, koopia kaasa (kui suitsetate, siis ka ferritiin)
-lisainfo www.hpv.ee, www.vaktsiin.ee, www.cancer.ee, www.emakas.ee, www.naistearst.ee
Ootan teid koos vastuste koopiatega. Mure ei aita, tegutsege ja koguge olulist infot probleemi lahendamiseks ja hingerahu saavutamiseks.
G.Litter, www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi