HPV kahe tüübi esinemine 07.02.09 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen 26 aastane. Eile kolposkoopias käies, sain teada, et mul on HPVe kaks erinevat tüüpi. Üks on vähese riskiga, teine on kõrgema riskiga tüüp 31. Lisaks võeti rakuproov, et uurida millist ravi edaspidi vaja. Oletan, et pooleteist aastat tagasi talla alla tekkinud soolatüükad ja n.ö konnasilmad on väiksema riskiga HPVe tüübi tulem, mida viimastel kuudel külmaraviga ravimas käin. Kolposkoopias näidati piirkonda, mis tundus mulle ekraanilt vaadates väikese auguna, mille ümber oli roosakas/punakas piirkond, mis günekoloogia sõnul olevat kahjustunud rakkude piirkond. Eelmisel aastal tegin kõik 3 silgardi vaksiinid.

1) Kas üks tüüp võib mõjutada kuidagi teist? Kas immuunsüsteem võib ise võitu saada ühest või neist mõlemist?
2) Juhul kui organism peaks ühest neist võitu saama, kas oleks võimalik kuidagi vältida oma partnerilt taas nakkuse saamist (juhul kui ta on muidugi viiruse kandja)
3) Kas eemaldades emakakaela epiteelkoe rakkude piirkonna, kus on toimunud muutused, on võimalik, et imuunsüsteem saab võitu tüübist 31?
4) Millised võimalused on kahjustunud rakkude eemaldamiseks ning kuidas erinevad variandid võimaldavad normaalselt kanda rasedust? Kas mõnel meetodil emakakaela kahjustunud rakkude eemaldamisel pole võimalik üldse rasestuda, rasedust kanda ja sünnitada loomulikul meetodil?
5) 2007. a juunis tehti mulle tsütoloogiline uuring, mille morfoloogiline kirjeldus ja diagnoos oli järgmine: hüpertrofeerunud paljad tuumad. Pindmise ja keskmise kihi lameepiteel. Parakeratoos. Mõõdukalt leukots., vähe erütr., palju pulkbaktereid ja kokke, Clue rakud. Pap II Põletik.
T8X340 emakakael +-kanal/portio-endocervix/ (tsütoloogia)
PAP II/hyperplasia-laesio reactiva secundaria/ (tsütoloogia)
Kas analüüsid olid ikka korras?
6) Lisaks on mu vereanalüüsist leitud juba aastaid antikehasid (2005.a ASO üle 1000, tänavu üle 300, kuigi olen vahetanud igaks juhuks hambaplomme, eemaldanud kurgumandlid). Kas antikehad veres võivad mõjutada kuidagi HPVe ohtliku tüübi arengut või muidu nõrgestada organismi, mis takistaks immuunsüsteemil võidelda HPVga? Või hoopis moodustuvad organismis antikehad tänu HPVle kuna organism on nõrgenenud (pidev kurnatus, väsimus, tahtejõuetus)?
7) 2003.a Lääne-Euroopas arsti juures käies leidis günekoloog, et minu emakakaelal on midagi, kuid pidas seda võimalikuks armiks, mis on tekkinud ligikaudu 10a tagasi tehtud abordist. Kuivõrd võimalik on, et kolposkoopias nähtu oli arm, mille ümber on kahjustunud rakud?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Kolposkoopia on emaka kaela suurendusega-mikroskoobiga uuring, kus uuritakse võimalikku kahjustuse ulatust ja võetakse patoloogilistest kohtadest biopsia ehk koeproov.
HPV on reeglina määratud enne DNA uuringutel põhineva analüüsiga, 390.-
Tubli, et olete vaktsineeritud kõrge riski emaka kaela vähki põhjustavate viiruste vastu.

1) enamasti saab terve ja tugev organism ise viirustest jagu, kui te ei saa neid pidevalt juurde sugulisel teel
2) viiruste levikut piiraks kondoomi kasutamine
3) on võimalik; täpsustage raviarstilt, kas ikka eemaldati midagi
4) saab eemaldada vaid kahjustatud kude n. düsplaasiat jm., rakke silmaga ju ei näe; kaasjal kasutatakse konisatsiooni; see ei sega rasedaks jäämist
5) onkoloogilises mõttes jah; esines bakteriaalne vaginoos emaka kaelal ja emaka kaela kanalis; reeglina on see kauem kestnud, ravimata bakteriaalne vaginoos (tupepõletik) tupest; tegemist on emaka kaela põletikuga ehk tservitsiidiga; hüpertrofeerunud paljad tuumad ja hyperplasia vajanuksid peale ravi ehk veel tähelepanu, pikemat ravi
6) kuna olete alles 26-aastane, siis on tegemist täpsustamata ärevusega; ehk saaksie abi professionaalselt psühholoogilt, arutada oma elu-olu üle, et rahulikumalt edasi elada ja edukamalt toime tulla
Püüdke elada tänases päevas ja mõelda, et homne hommik oleks rõõmus. Me ei saa muuta minevikku.
7) kui olete sünnitamata naine, siis on tegemist rahvusvahelise diagnoosiga N86, eesti keeles emaka kaela (kaasasündinud) limaskesta marrastus.
Seetõttu on risk saada sagulisel teel levivaid haigusi kõrgem.
G.Litter, www.naistearst.ee
http://www.apollo.ee/product.php/0761893

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

raseduse vältimine

Olen 38 aastane tugevas ülekaalus naine. Tsükkel regulaarne ning günekoloogilisi vaevusi ega probleeme pole. Põen II tüübi diabeeti ning kõrgvererõhu tõbe. Mõlemad on ravimitega kontrolli all. Kas oskate ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Vanust ja kroonilisi haigusi arvestades kindlasti munajuhade sulgemine või mehel vasektoomia.
Ajutiseks kasutamiseks on käsimüügis alternatiiviks Phramatex sarja tooted.
Loe edasi

HVG 16

Tere!

Olen 36-aastane 2 lapse ema. Käisin hiljuti PAP-testi tegemas ja leiti HVG 16 (St. gyn. Voolus tavaline, portio puhas, emakas, adneksid normis. Võet. go-prep., Tsütol., HPV. RInnAD PALPATSIOONIL ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
HPV on väga levinud viirus ja HPV 16 on üks kõige sagedamini esinevatest kõrge riski papilloomiviirustest. Üle 30 aaasta vanustel naistel, kellel on diagnoositud HPV 16 ja PAP on korras ( ...

Loe edasi

Hpv

Tere!


Probleem on siis selles, et mul avastati (HPV genotüüp emakakaelakanalikaapes positiivne tüüp53, arvatav kõrge risk). Suhtes olen olnud ainult ühe mehega, kellega olen juba koos ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
olete 19-aastane noor naine. Sellises vanuses suguelu elavate naiste hulgas on üle pooltel üks või mitu HPV tüüpi suguteedes positiivsed. Seega ei ole mingit põhjust HPV tüüpi määrata, välja ...

Loe edasi

Nakkuse saamine pesu proovides

Tere! Uurin, et kas poes pesu proovides on võimalik nakatuda mõnda suguhaigusesse sh. HPV viirusega.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 28-aastane.
Selliseid teaduslikke uuringuid ei ole teostatud.
On teada, et HPV viirused levivad puutekontakti teel, kuid mõeldud on kehade puutekontakte ...

Loe edasi

HPV

Mul on mitu küsimust, milles sooviksin nõu küsida ehk siis teise arsti arvamust kuulda lisaks enda arstile.
Esiteks:
Mul on arsti poolt diagnoositud HPV 51 ja sellest tulenevalt ka kerge düsplaasia. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kahe viimase emakakaela tütoloogia analüüs (PAP) näitab, et emakakaela lameepiteelis on HPV-st põhjustatud atüüpilisi rakke, kuid ASCUS tähendab lihtsustatult öeldes seda, et rakumuutuste astet ...

Loe edasi

hpv 16 ja sünnitamine

Tere!
2000.a avastati mul hpv 16 ja 2002.a. tehti konisatsioon. Pärast seda olen 2x aastas korralikult kontrollis käinud ja väidetavalt on kõik proovid siiani korras. Väikesed muutused on endiselt ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 16 on kõrge riski viirus ja muutuste tõttu emakakaelas on Teile ravi tehtud. Konisatsiooni järgselt on tõenäosus viiruse taasesinemiseks 20%. Kuna analüüsid on olnud korras, siis on väga ...

Loe edasi

HPV16 PAPII

Olen 35 aastane,sünnitasin 3 lapse 4 kuud tagasi, võeti emakakaelalt analüüs peale sünnitust 2 kuud, mis näitas positiivne HPV16 ning PAPII kliiniline diagnoos: z12,4 ectopion c.ut.Mis saab edasi ,kas ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
1. HPV 16 tähendab, et on leitud inimese papilloomiviiruse tüüp 16, mis on kõrge onkogeense riskiga.
2. Kui PAP oli II, siis on see Eestis normi hulka kuuluv vastus.
3. ...

Loe edasi

HPV

Tere!
Peas keerlevad pidevalt mõtted sellest, kas ja kui hull asi on?
Nimelt avastati mul kuu aega tagasi hpv 58. Mis selle numbriga hpv endast kujutab?
Poole aasta pärast pean minema ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Teie kirjast saan aru, et Teid on vähe nõustatud.
Teil esineb inimese papilloomiviiruse kõrge onkogeensusega riski tüüp, mida on teisigi: HPV kõrge onkogeenne risk­ - tüüp ...

Loe edasi

HPV ja tampoonid

Tere!
Olen 23-aastane naine, sünnitusi ja aborte olnud ei ole. Püsipartner 2 aastat, suguhaigusi pole olnud.
Kaebasin kergelt tugevnenud voolust ning seetõttu võeti analüüsid. Nüüd ilmnes, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
On väheusutav, et vaid vooluse kaebuse puhul võeti HPV, muidugi juhul, kui Te ise ei tasunud seda kallist uuringut 299.-. HPV on vajalik võtta lisauuringuna siis, kui PAP testis ...

Loe edasi

papilloomiviirus

Olen 24.a. naine. Kolm aastat tagasi leiti mul emakakaela haavand. Käisin regulaarselt kontrollis, kõik oli korras, ent sellel kevadel leiti ka emakakaelalt põletik ning diagnoositi papilloomiviirus. Diagnoosi ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Papilloomiviirus( HPV) on väga levinud. Nakatumine toimub puutekontakti kaudu, suguelundite nakatumine HPV-ga toimub seksuaalvahekorra ajal. Viirus võib olla organismis aastaid. Kui kõrge ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi