adenomüoos 25.12.01 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Mulle diagnoositi adenomüoos? Palun öelge, mida ta endast kujutab, kas on ohtlik? Mis vahe on tal müoomiga? Ette tänades ja jõudu soovides.

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere.

Adenomüoos on haigus, mille puhul emaka limaskesta rakkudest moodustunud sopistused asetsevad emaka lihase sees. Need sopistused alluvad samuti hormonaalsetele mõjutustele nagu normaalne limaskestki. Iseloomulikuks on vererohked ja valulised menstruatsioonid, kuid kuni 1/3 patsientidest võivad sümptomid ka puududa. Haigust on aga küllalt keeruline diagnoosida, sest kindla diagnoosi saame alles peale biopsia (proovitüki) vastust, mõnikord on võimalik püstitada diagnoos ka tehes tupe kaudu ultraheliuuringut või emakaõõne uuringul kontrastainega või vastava instrumendiga (hüsteroskoop).

Emakamüoom on emaka lihase healoomuline kasvaja. Müoomil on ümber alati kapsel. Kui adenomüoosi kolded asuvad piiritletud alal, kutsutakse haigust adenomüoomiks, erinevalt müoomist ei ole aga kolle kunagi kapsliga piiritletud.

Haigus ei ole ohtlik, kuid võib olla patsiendile kurnav. Ravi sõltub raskusastmest. Kergetel juhtudel on piisav jälgida haiguse kulgu ja kasutada sümptomaatilist ravi (vähendada valusid menstruatsioonide ajal, vereerituse vähendamine jne). Rasketel juhtudel võib olla vajalik emakas eemaldada. Peale menopausi kaob haigus iseenesest.

Ilusat aastalõppu soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi