mureks valu 10.07.08 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tervist dr Litter,

Olen 33-aastane naine, laps 1a7k, sünnitasin ise, sain õmblusi emakakaelale ja häbememokkadele. Günekoloogilisi probleeme enne pole olnud. Rindu on kontrollitud, viimati u aasta tagasi, kõik on korras.

Esialgseks probleemiks oli valu paremal, minu arvamist mööda keskkõhus, mis algas veidi aega pärast sünnitust ja oli terav-torkiv. Käisin valvetoas, vaadati ultrahelis, kus oli kõik korras, vaid parem munasari oli vasakust suurem. Valu tuli ja läks, aga oli pidevalt olemas. Tundus, et on seotud pingutust nõudvate asenditega, aga päris kindel ma selles ei olnud.

Sünnitusjärgse visiidi ajal kõhuvalu ei olnud ja kuna valvetoas oldi ultraheli tehtud, siis ma ka ei kaevanud enam uuesti.

Valu aga jäi.

Käisin perearstil, kes saatis gastroenteroloogi konsultatsioonile. Arst katsus, aga arvas, et sooleuuringuks pole esialgu põhjust.

Valu otseselt elamist ei seganud, seega rohkem kedagi ei tülitanud.

Selle aasta mai keskel käisin iga-aastases kontrollis, kus tehtud PAP-test näitas: Väheseid atüpismiga lameepit. rakke ASC-US; Reakt. endots. epiteeli rakke PAP II. Raviks määras arst Canifugi 6tk, üle päeva + Vagisani 14 tk, 2 x nädalas.
Praegu on teha veel Vagisani-kuuri lõpp.
Lisaks tundis arst kõhu palpeerimisel, et parem munasari on suurem ning kahtlustas tüsti. Pärast menstruatsiooni tehtud ultrahelis tsüsti küll ei nähtud, kuidas munasarja suurusega lood olid, seda arst ei kommenteerinud.

Valud nimetatud kõrvalekaldega aga arvatavasti ei seostu. Või siiski?

Praegu on valud läinud sagedasemaks ja katsudes on terava, aga nüüd juba otsast veidi nürivõitu valu paiknemiskoht kohe parema puusakondi juures naba pool + suruv tunne puusas ja vahel alaseljas + reie siseküljes tirib veidi aeg-ajalt. Kõhus on periooditi palju gaasi ning valusam tundub eelpoolnimetatud koht olema just gaaside ajal. Ühel õhtul läks asi üsna hulluks - valu oli teravam kui muidu (gaase oli ka rohkem), võtsin söetablette ning olukord läks paremaks. Järgmisel päeval telefoni teel konsulteeritud perearst arvas, et ehk oli pimesool.

Öösiti valu ei sega, kuid päeval tuikab vaikselt kogu aeg. Ühesõnaga segab.

Taustaks kummitab mind veel mu ema (suri 56-aastaselt) juhtum - temal avastati jämesoolelt metastaas, mille algus arvati olevat munasarjas, kuid kindlalt ei saadudki teada. Mõned aastad varem oli tal olnud müoomioperatsioon, ei tea, ehk eemaldati munasarjad miskipärast seal ja lähemalt neid ei uuritud?

Võtsin uue aja günekoloogile. Aga visiidini läheb veel aega.

Oskate minu kirjelduste põhjal midagi öelda? Kas suurenenud munasari võib iseenesest ka millekski ohtlikuks osutuda (vähk), kuigi UH midagi ei näita?
Kõige hullem on teadmatus.

Aitäh teile juba ette!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija!
Millist teadmatust te silmas peate? Mida te kõige rohkem kardate? Mis oleks teie jaoks kõige hullem?

Emaka kaela analüüs on korrast ära. Vajate ravi, uuriguid, ning analüüs tuleks korrata. Kas teil on spiraal? Spiraalidega naistel esineb sagedamini patoloogilisi PAP teste.
Emaka kaela vähi vastu on vaid 4 meedet:
-mitte suitsetada
-kasutada kondoomi
-külastada regulaarselt naistearsti, 1 kord 2 aasta jooksul
-vaktsineerida end emaka kaela vähi vastu!!!
Kas olete kõike arvestanud? Kui ei, siis kohe.
Lugege juurde www.hpv.ee, www.vaktsiin.ee, www.cancer.ee jm.

Munasarja vähki on väga raske avastada. Teie kaebused ei ole tüüpilised, kuid vähihirmu vastu saate vaid omal soovil pöörduda igassse laborisse, või suvalise arsti poole, tasuda 122.- ja paluda määrata veeniverest munasarja onkomarker Ca 125. See ei ole küll täiesti ideaalne uuring, ta võib muutuda ka teistel põhjustel, kuid kõrvalekallete puhul on näidustatud uuringud.
Kui valud püsivad üle 6 kuu ja põhjused on ebaselged, siis vähi hirmu peletamiseks on võimalik teha diagnostiline laparoskoopia.

Pimesoole põletiku kahtluse puhul saab perearst kontrollida klinilise vere analüüsi.
Kindlasti tarvitage apteegi käsimüügi valuvaigisteid, valu ei pea kannatama. Retseptiga saab Relifexi tablette, mis on hästi aidanud väikevaagna ebamääraste valude puhul.
G.Litter, www.naistearst.ee, Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

öised wc-s käimised

Tere

Minu mureks on, et olen rohkem wc-s käima hakanud, kuigi tõsist häda ei olegi. Öösel on vaja wc-s käia kuskil 1,5 tunniste vahedega. Valu ei ole ja wc-s tuleb ainult mõni tilk vahel. Mida ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Soovitaksin pöörduda uroloogi poole.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: