Emakakaela haavand ja ravi vajalikkus 07.07.08 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,
Olen 30 a ja peale sünnitust ca 1 tagasi avastati mul emakakaela haavand.
Tehti kõikvõimalikud uuringud, millest selgus, et põletikke pole, kuid on HPV33. Samuti võeti proovitükk, mis ei näidanud midagi halba, kuid mille kohta arst ütles, et see kinnitas, et tegu on tõesti haavandiga ja ilmselt on see tekkinud varasemalt, ega pole seotud sünnitusega.

Variantidena pakuti välja võimalust haavand kõrvetada, kuid selle tegemise või mitte tegemise osas jäeti mulle täitsa vabad käed ilma arsti poolse soovituseta. Kuna ma ei saanud kahjuks arstilt vastuseid oma küsimustele, mille alusel ma peaksin otsuse tegema, siis on mul suur mure.

Tahan ju oma tervisele parimat ja loomulikult teha kõik, et minimeerida riske (näiteks vähi tekkeks), kuid samas olen kuulnud, et kõrvetamine võib omakorda kaasa tuua terviseriske või probleeme järgmisel sünnitusel.

Arst kelle juures käisin andis väga vastuolulist infot - ühest küljest ütles, et mul pole ilmtingimata vaja kõvetada, kuna pole ju vähieelset seisundidt või suurt probleemi, samas aga jättis kahemõtteliselt siiski otsa lahti, et justkui võiks selle tegemata jätmisel tulla probleeme. Samas andis ka mõista, et tema mingit soovitust ei anna ja eks ma ise pean ostustama.

Soovin ilmselt ca 2-3 aasta pärast uuesti rasestuda ja on ka lisaküsimus, et kas kõrvetamine võib seda soovi kuidagi mõjutada? Kas pigem jätta siis ravi peale järgmist sünnitust ja vahepeal käia lihtsalt tihedalt kontrollis? Või ikkagi teha kõrvetamine ära, et saaks kindlustunde, et olen kõik endast sõltuva teinud? Või võib see tuua kaasa uuesi probleeme?

Palun aidake mul selgust saada, kuidas antud olukorras oleks oma tervise suhtes parim viis käituda!

Ette tänades.


Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Objektiivse vastuse saamiseks soovitan tulla teisesele nõustamisele. Kaasa on vaja võtta günekoloogiliste analüüside koopiad 2008. Kindlasti viimase PAP testi koopia, HPV analüüsi koopia ja biopsia patoloogilis-histoloogilise vastuse koopia.
Emaka kaela vähi vastu on vaid 4 meedet:
-mitte suitsetada
-kasutada kondoomi
-külastada ettenähtud ajal naistearsti
-vaktsineerida end emaka kaela vähi vastu!!!
Lugege juurde www.hpv.ee, www.vaktsiin.ee, www.cancer.ee jm.

HPV tüüp 33 on kõrge onkogeense riskiga tüüp. Emaka kaela kahjustus sõltub viiruse püsimisest organismis. Kahjuks üksi analüüs ei näita, millal olete viirusesse nakatunud.
Aja saate broneerida meie kodulehe kaudu alates 13.08.
Kolmapäeviti alates 23.07 peale tööaega on tasuliste vastuvõttude võimalus.
Soovi korral saatke ekiri minu töömeilile ja oma isikukood ravikindlustuse kontrolliks.
Juhul, kui PAP testid on olnud korras, on raviaktika ravijuhendi järgi:
12.4. Toimimine kui HPV on positiivne kõrge onkogeensusega tüvedele ja Pap-testid on olnud normis
Soovitav teostada kolposkoopia:
• Kui kolposkoopia on adekvaatne ja lesiooni ei näe, korrata Pap-test ühe aasta ja HPV test kahe aasta möödudes.
• Kui kolposkoopia on ebaadekvaatne, siis on vajalik emakakaelakanali abrasioon
o kui histoloogiline vastus normis, siis teha kordus Pap-test ühe aasta ja HPV test kahe aasta möödudes.
o kui histoloogiline uuring näitab intraepiteliaalset neoplaasiat, tuleb käituda
vastavalt ravijuhisele.
G.Litter, www.naistearst.ee, Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi