emaka amputatsioon 15.11.07 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 41aastane naine, nelja lapse ema. Mõned aastad tagasi avastati emakas kaks väikest sõlme, mis nüüd on kasvanud 4 ja 6 cm suurusteks, üks emaka ees- ja teine tagaseinas. Ise ma millegi üle kaevanud ei ole, aga suvel tehti ühe teise probleemi pärast kliiniline veri ja hemoglobiin oli ainult 86. Günekoloog soovitab väga tungivalt opile minna ja last emakas eemaldada (on ka pisemaid sõlmi ja rindades samuti. Käisin paar aastat tagasi igaks juhuks ka rindade uuringul, siis ei avastatud midagi halba, aga arst arvas, et ilmselt võib olla mingi hormonaalne häire, et rinnad on sõlmelised nagu vanal naisel. Kilpnääre on koras ja hormoontablette söönud ei ole kunagi).
Nüüd kuulsin ühelt tuttavalt, et on võimalik eemaldada ainult sõlmi, mitte tervet emakat. (Günekoloog ütleb, et mu emakas on nii suur nagu ma oleksin 4. kuud rase). Üks asi veel - 6 aastat tagasi oli mul laporoskoopiline steriliseerimine. Ma kardan sestsaati lõikust ja hoopis suur hirm on emaka eemaldamise ees - mõned tuttavad keelitavad seda mitte tegema, sest võib kaasa tuua uusi hädasid.
Mida ma peaksin tegema? Muidugi saan elada ka niimoodi edasi - vaevusi suuri pole, peale selle et menstruatsiooni ajal on peavalud. Ma ei tea, kas need on omavahel seotud. Isegi suurt kurnatust ei ole, hoolimata rauapuudusest. Joon granaatõunamahla ja püüan süüa liha rohkem kui tavaliselt.
Peamine küsimus on see - kas emaka eemaldamisele oleks minu jaoks mõistlikke alternatiive?
Tänan Teid vastuse eest!
Anu

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Anu!
Loen Teie kirjast, et Teie kliinilises veres on hemoglobiini värtus vaid 86. See on sügav aneemia ehk kehvveresus (naiste norm on 120) oma mitmete kaebustega: väsimus, nõrkus, unisus, südame kloppimine, küünte ja juuste murdumine, kahvatus, naha kuivus, enneaegne vananemine, kõikide organite rakkudes on pidev hapnikuvaegus jpm.
Protsessi piimanäärmetes nimetatakse fibroadenomatoosiks.
Selliste munasarjadega olete Te sündinud, mis toodavad nii palju östrogeenseid hormoone, seetõttu on emaka lihaskoes müomatoossed sõlmed ja piimanäärmetes fibroadenomatoos. Kuna munasarjad töötavad kuni 51, müoomihaigetel reeglina kuni 55, siis on müoomi kasvutendentsile suur risk.
Teie emaka suurus vastab 16.rasedusnädalale, see on väga suur emaka müoom.
Ainuke arukas otsus on kasvaja eemaldamine, see tähendab, eemaldada emaka müoom koos emaka kehaga. Emaka keha on vajalik vaid loote hoidlaks. Kuna olete 4 korda sünnitanud ja Teil on hiigelkasvaja, siis oleks see vastutustundetu mõelda veel sünnitusele, võib tekkida surmav verejooks.
Noorel naisel, nagu Teie, saab olenevalt sõlmede paiknemisest alles jätta emaka kaela, mõlemad munajuhad ja mõlemad munasarjad.
On uskumatu, et sooviksite 16-nädalase kasvajaga edasi elada ja ringi kõndida. Kasvajatel on kasvutendents, tekib surve naaberorganitele, valud seljas, valud jalgades, soolteprobleemid jpm. On olemas ka emaka vähki ehk emaka sarkoomi, emaka limaskesta vähki ehk endomeetriumi vähki ja adenomüoosi, mis tekitab alakõhuvalusid. 100% saab diagnoosis vaid siis olla kindel, kui eemaldatud emakat on uuritud põhjalikult kihtide kaupa patoloogilis-histoloogiliselt.
Mehele tuleb öelda, et eemaldati vaid kasvaja, sest tupepoolt jääb kõik samaks. Soovitav on isegi tupeseinad sama lõikusega korrigeerida. Siis olete peale lõikust nagu noor, sünnitamata ja terve naine.
Võtke aru pähe, tehke perearstil kliinilise vere analüüs, ferritiin, EKG, verergupp ja reesuskuuluvus(on perearstil tasuline, sest ei ole tervisenäitaja). Koos nende vastuste koopiatega minge kohe günekoloogle ja öelge, et olete operatsiooniga nõus. Minge lõikusele, kuni olete noor. Mida vanemad patsiendid, seda rohkem on probleeme nii patsientidel kui ka arstidel.
Teie elukvaliteet paraneb oluliselt ja peale operatsiooni hakkate oma tuttavaid konsulteerima ja julgustama minema operatsioonile.
Haiglas olete paar päeva ja olete unustanud selle hingepiina, mis Teil on täna.
Enamikel, kes lükkavad operatsioone mõtlematult edasi, tekib kantserofoobia, hakkavad kannatama nii peresuhted kui ka suhted lähedaste ja sõpradega.
G.Litter, www.naistearst.ee, Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Uuringu vastus

Põhjendus: Histoloogiline uuring
Kirjeldus:
Histoloogiline materjal võetud:03.05.2023
Histoloogiline materjal saabus: 04.05.2023
Morfoloogia
Ümmargused väiksed atroofilised ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil on võetud proov emaka õõnest. Endomeetrium on emaka limaskest. Teil on tegemist õhukese ( atroofiline) emaka limaskestaga ehk endomeetriumiga. Midagi ohtlikku ei ole.

Loe edasi

Müoomi kasvu mõjutavad tegurid

5 kuud tagasi eemaldati polüüp või müoom (uuringu vastuses pole kirjas kumb), emaka seest ning osa paksenenenud emaka limaskesta.
Kuu aja pärastoli emakas ikka väga paks. 5 kuud hilejm ilus õhuke.... ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 46-aastane. Teie kahtlused on õiged: meditsiinis on sageli nii, et tuleb valida mitme halva variandi vahel ja valida neist parim. Milline on hemoglobiini väärtus ...

Loe edasi

mure

Tere.
IVF mai 2007, sünnitasin veeb. 2008, mai 2009 õnnestus aga ise rasestuda. Rasedus siiski katkes 12 näd, tehti erakorraline abort 23.juuli (loote vanus 8näd.) Kuna juunis avastati raske emakakaeladüsplaasia, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Kahjuks unustasite kirjutada tähtsaima, oma VANUSE.

Emaka kaelalt on eemaldatud küllaltki suur osa.
Patoloogia on emaka kaela kanalis, kus paikneb silinderepiteel, ...

Loe edasi

kas tupeseen

Tere. Olen 49a.vana.Kaks nädalat tagasi raviti põiepõletikku antibiootikumiga.Nädal tagasi uriiniproov peaaegu korras.Nüüd umbes nädal aega on alakehas näriv valu ja kõhus tõmbleb (umbes nii nagu hakkaks ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Tegemist on üleminekuperioodiga ja sellest tulenevate vaevustega lisaks eelnev anamnees.
Kahjuks on liiga vähe andmeid operatsioonide kohta.
Kas saan õigesti aru, et ...

Loe edasi

papillomviirus

PAP testi tulemusena selgus, et on papillomiviirus (II-III?), lisaks käisin täiendavalt kolposkoopias mille tulemusena selgus, et on krooniline emakakaelapõletik.
Kas emakakaelapõletikku ravitakse, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Väga sageli ajavad patsiendid segamini PAP testi ja HPV testi.
Unustasite märkida oma vanuse.
PAP test on günekotsütoloogiline uuring emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ...

Loe edasi

emaka kasvaja

avastati emaka kasvaja ,öeldi et emakas on suurenenud ,pean 3 kuu pärast tagasi minemaja arvatavasti tuleb minna opile.olen endast täielikult väljas ,ei oska midagi peale hakata .kas muud väjapääsu tõesti ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
..."olen endast täielikult väljas"..., seetõttu unustasite kirjutada oma vanuse ja sünnituste arvu ning millal viimati käisite günekoloogilises kontrollis.
Suure tõenäosusega ...

Loe edasi

õhuke limaskest

Tere!
Mida tähendab (mis riske) patsiendi jaoks õhuke emaka limaskest, mille tagajärjel see võiks 'õhukeseks minna' ja mis soodustaks selle paksenemist? Tänud

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Ultraheli uuringul on näha emaka limaskest. Vahetult peale menstruatsiooni on see õhuke ja enne päevade algust on limaskest kohev. Sellise muutused limaskestas toimuvad normaalselt tsükli jooksul. ...

Loe edasi

müoomioperatsioon

Mind ootab ees operatsioon,kus eemaldatakse suur müoomisõlm koos emakaga.On võimalus jätta alles väike osa emaka kehast,nii et "päevade" ajal oleks vähene määriv voolus.Kui oluline see edaspidist elu ja ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere! Kui sõlmede paiknevus on selline, et on võimalik teha emaka kõrge amputatsioon, siis miks mitte seda teha. Teile jäävad alles vähese verega menstruatsioonid. Kui te ei soovi enam menstrueerida või ...

Loe edasi

Raseduse võimalikkusest

Kui on tehtud emakakaela düsplaasia tõttu emakakaela amputatsioon, mille kulg on tüsistusteta. Edasised kontrollid on olnud patoloogilise leiuta. Kas on võimalik veel rasestuda ja rasedus lõpuni kanda?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere! Loomulikult on võimalik rasetuda ja sünnitada. Võib tekkida probleem emakkaela avanemisel sünnitusel, sel juhul on näidustatud keiser. Samas ei pruugi see nii olla ja teie sünnitate suure tõenäosusega ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: