Pap-test ja kolposkoopia 05.11.07 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen 42 aastane naine ja ühe lapse ema.Käisin arsti juures kontrollis.Tehti PAP-test, mis oli näidanud mingeid kõrvalekaldeid ja mind suunati kolposkoopiasse. Arst oli väga napisõnaline ja ei jaganud mingeid seletusi,mis mul siis olla võib ja misasi on kolposkoopia. Saatekirjal kiri et PAP II/III ja kiri ASCUS. Lugesin internetist,et ascus tähendab kergemaid muudatusi ,aga mida tähendab see PAP II/III?Kas need on juba suuremad muutused?
Ja kas PAP-test näitab kõrvalekallet ka siis,kui tegu müoomi või haavandiga emakakaelal? Mul on esinenud nii haavand(mis külmutati),kui müoom (mis hiljem taandus ise)varasemal ajal.
Sain aja kolposkoopiale aja alles kolme nädala pärast, aga olen natuke murelik.Et kui tõsine siis asi ikkagi on.
Mul on üle kolme aasta hormoonspiraal ja arsti juurde viis mind asjaolu,et kui hormoonspiraaliga ei tohiks ju "päevi"olla,siis mul hakkas veritsus.Regulaarselt,justkui oleksid "päevad"edasi.Kolm aastat ei esinenud mingit veritsust. Ja veritsused olnud nüüd kahe kuu jooksul kolm korda,mõned päevad.Tegelikult see nagu rohkem "määrimine".
Olen üsnagi mures,võibolla asjatult.

Lugupidamisega Terje

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Terje!
PAP II - III ASCUS on patoloogia ja normi piiril olev leid, mis vajab edasisi uuringuid ning ravi.
Spiraalidega naistel esineb sellist leidu sagedamini ja reeglina taanduvad need muutused peale emaka kaela põletiku ravi.
Saate juurde lugeda:
http://www.ens.ee/juhised/Emakakaela%20v%E4hieelsete%20seisundite%20ravijuhis.pdf
Soovitused:
-ärge suitsetage
-kasutage aeg-ajalt kondoomi
-külastage naistearsti: 1. on vaja teha HPV uuring ja 2. korrata PAP test peale emaka kaela põletiku ravi 6.-12. kuu möödudes, alles siis, kui ka järgmine PAP test on korrast ära, tasuks teha kolposkoopia, aga pole keelatud ka varem teha. Mina ordineerin ravi 6-ks kuuks ja kordan PAP testi 6 kuu möödudes, lisaks tuleb teha uuring HPV-le ehk inimese papillloomiviirusele. Enamik PAP teste läheb korda peale ravi ja pelae spiraalide eemaldamist.
-vaktsineerige end emaka kaela vähi vastu Cervarix vaktsiiniga.
Need 4 meedet on kõik, mida saab teha emaka kaela vähi vastu. Kasutage kõiki! Ärge asjatult närveerige.
G.Litter, www.naistearst.ee, Piritalt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi