vana haavandi kõrvetamine 22.09.07 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Ma käisin kolposkoopias ja tekkisid suhtlemisraskused sealse arstiga. Ta ütles, et näeb vana haavandit ja seda on vaja kõrvetada. Haavandist oli viimati juttu rohkem kui 20 aastat tagasi, kahe sünnituse vahel, aga mul oli mulje, et pärast viimast sünnitust haavand kadus ja kogu lugu. Vahepealsed 20 aastat pole ükski arst sellest juttu teinud ja analüüsid on korras olnud.
Kolposkoopia arst oli suht järsu suhtumisega ega kavatsenud minuga midagi arutada. Ta võttis mulot allkirja, et "keeldun ravist", samas ei võtnud ta mingit proovitükki. Ma tahtsin oma günekoloogiga seda asja arutada, aga tema juurde on nüüd pikk järjekord, kus ma ootan.
Mu küsimus on, kas nii vana ja palja silmaga nähtamatut haavandit on mõtet nüüd kõrvetada. Ma olen 47. Olen nagu aru saanud, et selles eas igasugust jama võib tekkida, et kas on mõtet sorkida? Kas "kõrvetamine" (ma ei mäleta seda õiget väljendit, mingi laserravi) on ohutu, st ohutum kui vana haavandi pidamine? Olen internetist lugenud, et see pole väga piinarikas protseduur, kuid see arst oli kurja olekuga ja ei julgustanud kohe üldse mitte. Tänan teid.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Kui PAP on korras ja kolposkoopial on ka korras, siis emakaelaga ei pea midagi tegema. Olulised on analüüsid põletikule. Kõrvetamist tänapäeval ei tehtagi kuI kael vajab ravi(tekkinud düsplastilised muutused kaelas), siis tehakse kaela konisatsaioon. Aluseks on kolposkoopial võetud biopsia ja eelnevalt võetud PAP analüüs. Dr kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

emakakaela haavand

Tere,
Külastasin erakliinikus günekoloogi, sest mul on tõenäoliselt krooniline põiepõletik (sel aastal juba neljandat korda). Mulle määrati 4 erinevat uuringut, mis võivad põhjuse teada anda. Aga ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Unustasite kirjutada tähtsaima, kui vana te olete?
Krooniline põletik on meditsiinis termin, mis tähistab kudede muutust. Reeglina
saaks seda kinnitada vaid koe histoloogilise ...

Loe edasi

Emakakaela haavand

Tere!

Käisin märtsi alguses günekoloogi juures ja ta leidis, et mul on kerge punetus emakakaelal ning suunas mu eriarsti juurde. Eriarst vaatas läbi ja ütles, et on emakakaelahaavand, mis ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Emakakaela haavandi diagnoos vajab täpsustamist. Punetus emakakaelal ei tähenda ilmtingimata patoloogiat. Kui Teil on emakakaela põletik, tuleks teha emakakaelalt analüüsid haigustekitajatele, ...

Loe edasi

emakakaela haavand ja kõrvetamine

Tere,
Käisin Pelgulinnas enne spiraali paigaldamist emakakaela haavandit kõrvetamas. Hiljem lugesin netist, et kõrvetamine ei olevat enam soovitav, kuna sellega mõjutatakse vaid pindmist kihti ja ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Emakakaela rakkude muutusi hinnatakse PAP e. tsütoloogia analüüsis. Kui selles analüüsis on rakkude muutused, sõltub edaspidine taktika nende muutuste raskusest. Kolposkoopia uuringuga on võimalik ...

Loe edasi

Emakakaela haavand

Lp. dr. Seemen!
Läbivaatusel leidis günekoloog mul emakakaela haavandi, mis pidavat veritsema ning teatas, et seda tuleb kõrvetada. Minu üllatuseks teatas ta seda veel enne kui on käes PAP-analüüsi ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Emakakaela ektoopiat e. "haavandit" näeb arst tupepeegliga läbivaatuse käigus. Aastas kord tuleb emakakaelalt võtta PAP analüüs, mis näitab rakulisi muutusi selles piirkonnas. Kolposkoopia ...

Loe edasi

emaka haavandi kõrvetamine

Tere, palun öelge, olen sünnitamata naine ja mul kõrvetati emakakaela haavandit. Kas võib tekkida olukord, et esmasel kõrvetamisel asi ei õnnestu s.t. ei parane?
Mida siis edasi tehakse? Mul oli ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Triin!
1) kõige tähtsam on vähemalt 1 kord aastas analüüsid rakkudele PAP-analüüsid, ning analüüsid klamüdioosile ja gonorröale
2) kui analüüsid on korras, siis vajate vaid jälgimist ...

Loe edasi

emakakaela haavandi kõrvetamine

Miks ei ole soovitav sünnitamata naistel emakakaela haavandi kõrvetamine?Mis võib hiljem sünnitamata naistel kaasneda emakakaela kõrvetamisega?Kas see mõjutab sünnitamist, vahekorda jne. ja kuidas?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Sünnitama naistel on tavaliselt tegemist füsioloogilise emakakaela silinderepiteeli väljapöördega ehk limaskestamarrastusega.
Kui PAP-analüüs vähirakkudele, analüüsid klamüdioosile ...

Loe edasi

Emakakaela haavandi kõrvetamine

Minul kõrvetati emakakaela haavand kolm aastat tagasi, kuna kudedes olid muutused. Arst ütles peale ravi ja kontrolli, et ma ei pea enam kunagi kontrolli tulema. Kas tõesti ei pea enam kolposkoobiga vaatama, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
1. Kõige tähtsam on PAP analüüs ehk onkotsütoloogiline uuring 1 kord aastas.
2. Vastavalt analüüsi tulemusele otsustab naistearst edasiste uuringute vajaduse.
3. Ei ...

Loe edasi

emakakaela haavand

Tere, olen 20 aastane noor naine. Kaks aastat tagasi diagnoositi emakakaela haavand. Kui küsisin põhjust, siis öeldi, et võib-olla on kaasa sündinud. Nüüd, 10 kuud peale lapse sündi soovisin, et mulle ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Triin!
1. Sünnitamata naistel nimetataksegi eesti k. muutust limaskesta väljapööre. Üldjuhul seda ei ravita, jälgitakse.
2.Peale sünnitust nmetatkse seda erosiooniks, mis ravitakse ...

Loe edasi

pruun veritsus

Tere dr Väli,
käin juba tükk aega naistearsti juures, mureks pruun veritsus u nädal enne ja paar päeva peale menstruatsiooni. Olen andnud kõikvõimalikke analüüse, hiljuti avastati madala riskiga ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Mia! Ebaregulaarne menstruatsioon noorel naisel on tavaliselt healoomuline häire ja häired kaovad,kui tsükkel muutub ovulatoorseks.Kui probleem oleks emakakaelas,siis esineks pruun veritsus ka menstruatsiooniga ...

Loe edasi

naistehaigused

Lp. Dr. Litter'



Sooviksin teada kas see nn. "kõrvetamine" emakakaelal on kuidagi ohtlik ka edaspidiseks rasestumiseks kui ühtegi rasedust veel olnud pole ?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Tere!

Diatermokoagulatsioon ei ole ohtlik edaspidiseks rasestumiseks.

Kuid sünnitamata naisel peaksid selleks olema veenvad tõestatud põhjused.

Paluge raviarstilt informatsiooni.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi