Tsüst ja hormoontabletid enne rasestumist? 08.09.07 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Olen 27 aastane naine, sünnitanud ei ole. Tsükkel on umbes 37 päeva pikk, mõningase kõikumisega (viimased päevad algasid 9ndal augustil). Jaanuaris oli raseduse katkemine 8ndal nädalal (verejooksuga valvetuppa pöördudumisel tehti seal kindlaks, et hcg oli 26.16 ja png 1.70, puhastuse tegemine ei olnud vajalik, anti tablett). Tänaseni ei ole rasestunud.

Praegune mure sai alguse juulis, kui tsükkel venis 40 päevani ning augustis hakkasid päevad küll õigeaegselt, kuid suurte valudega ja krampidega.

Pöördusin augustis Eestis olles naistearsti poole, kus tehti ultraheli uuring kõhu pealt ja arst mainis, et munasarjad on suurenenud. Ta soovitas hakata võtma Loette tablette järgmise tsükkli algusest (septembris), et korda saada hormoonide tase (analüüse ei tehtud, kuid ta ravis mind 6 aastat tagasi, siis tehti ka analüüsid verest).. Juhul kui peaksin rasestuma, soovitas ta tsükkli häire puhul kohe Duphastone võtma hakata ning kiiremas korras haiglasse pöörduda, et hoida ära järgmine katkemine.

Hetkel viibin kuni järgmise aasta sügiseni Norras ning külastasin siinset günekoloogi nädal hiljem . Siin tehti samuti ultraheli uuring, kuid seest poolt. Arst avastas 4 cm suuruse tsüsti. Tehti Ca analüüs, mis osutus normaalseks. Kui siinsele arstile mainisin, et soov on rasestuda, siis tema ei mõistnud, miks määrati Loette tabletid - väidedavalt nemad enam ei kasuta seda tsüstide raviks.

Hetkel ootan järgmist visiiti 17ndal septembris, et näha kas tsüst on suurenenud.

Soov rasestuda on väga suur. Hetkel olen segaduses, et kuidas siis käituda. Kas siis Loette tablette on mõtet võtta kui ma soovin rasestuda? Kas peale tablettide võtmist on hiljem rasestumine soodustatud?
Kas Loette kasutatakse enne rasestumist hormoonide taseme korda saamiseks?

Ette tänades

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Suure tõenäosusega on tegemist follikulaartsüstiga,mis imendub iseeneslikult kahe kuu vältel.Samas ei saa ka öelda,et Loette tarvitamine mingi viga oleks.Meditsiinis ei ole kunagi kirjutatud seadusi.Loogiline,et Loette tarvitamise ajal Te ei rasestu,aga ravimi lõpetamisel peaks kõik normaliseeruma.Tavaliselt need tsüstid resorbeeruvad ja ma loodan et 17.septembril on tsüsti mõõtmed tunduvalt vähenenud.Edu soovides,Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Tsüst

Nimelt 2,5 kuud tagasi läksin kiirabisse tugevate alakõhuvaludega, günekoloogilisel läbivaatusel selgus ainult,et parem poole munasari on suurem,kui teine. Muud midagi.Saadeti koju. Rääkisin sellest ka ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Võimalik et oli teil oli tsüst enne plaastri kasutamist, kindel ma muidugi ei ole. Reeglina plaastrite kasutamise ajal ei tohiks tsüsti tekkida. . Reeglina tõesti kasutatakse pille või plaastreid ...

Loe edasi

rasestusvastased tabletid ja varajased paevad

Tere,

Olen 22 aastane ja kasutan rasestusvastaseid tablette Marvelon. Enne nende kasutamist ei olnud mul menstruatsiooni 6 kuud, arvatavasti tanu tugevale fyysilisele koormusele ja madalale ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Liis!
Kui Te ei soovi rasestuda, siis peab tarvitama antibeebipille nii rasedusest hoidumiseks kui ka menstruaaltsükli raviks skeemi 21+7 järgi.
Alanud veritsus ei ole põhjus tabletilehe ...

Loe edasi

valud

Tere
Olen 45aastane. Mul on selline mure, et umbes pool aastat tagasi eemaldati mul üks munasari tsüsti tõttu. Enne seda olid mul valud, mis peale tsüsti eemaldamist kadusid. Ultrahelis öeldi, et ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kas on teil tsüst teisel pool või ei ole ma tõesti ei oskaks ilma läbivaatlusta õelda. Soovitaks teha ultraheli uuring. Põhimõttelislt on küll võimaik, et ka teisele poole tekib tsüst. Soovitaks ...

Loe edasi

Mure

Olen 16 aastane neiu,mul hakkasid novembris kõhuvalud,otsustati opereerida pimesoolt.Operatsioon käigus avastati aga lisaks põletikulisele pimesoolele ka munasarja tsüst,mis tehti kahjutuks.Opertasioon ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Hemorraagiline tsüst kaob tõesti ise ära 2-3 m.tsükli jooksul.Paluge perearstil välja kirjutada pärasooleküünlad Ketoprofeniga 100mg.Tugeva valu korral soovitan viia 1 küünal pärasoolde.Edu soovides,Maie ...

Loe edasi

Tabletid

Sooviks teada, kas hormoontabletid võivad põhjustada lastetust hiljem?
(Harmonet)
Aitäh!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ei põhjusta. Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

rasedusvastased tabletid

Lp dr Väli!
Olen 36-aastane 2 lapse ema. Kunagi, kui hakkasin suguelu elama (olin 23), tarvitasin erinevaid rasedusvastaseid tablette (selliseid, mida tuleb iga päev võtta), aga alati tekkisid mul ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Maarja! SOS pillidest on kasutusel praegu lisaks Postinorile Norlevo (mis on muide käsimüügipreparaat). Aga ravimi toimeaine on sama mis Postinoril.Veel võiks kasutada enne suguühet tuppe viimiseks ...

Loe edasi

Tupetsüst

Peale teise lapse sündi 1.5 kuu pärast kontrolli minnes selgus ,et on tekkinud nii hernetera suurune tsüstike.Seda polnud enne sünnitust.Millest need nii äkki tekivad?Kas see võib olla seotud sünnituse ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Jääb ebaselgeks kuhu see tsüst tekkis, kas välisgenitaalide piirkonda või munasarjale. Kui on munasarjas, siis selline tsüst on ohutu ja on tingitud hormonaalsest omapärast peale sünnitust. Ka mujal hernetera ...

Loe edasi

Rasestumisvastased vahendid

Tere! Milliseid rasestumisvastaseid vahendeid soovitate kõrgema vererõhuga naistele?

Kas hormoontabletid sobivad? Kas on olemas mingeid tablette või jääb üle kasutada ainult kondoomi? Tänan!

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere! Pille ei soovitata neile naistele , kellel on probleeme veenilaienditega, anamneesis tromboosid ja kes suitsetavad. Kui teil on vererõhk küll kõrgenenud, kuid eespool mainituid probleeme pole, siis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi