HPV ning pillid 07.09.07 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Mul avastati äsja sugulisel teel saadud inimese papilloomiviirus, mis võib põhjustada hilisemat emakakaelavähki. Olen 20aastane. Nüüd tekkisid mõned küsimused:
1. Kas madaladoosiliste HARMONET kombineeritud pillide (20 mikrogrammi etinüülöstradiooli ja 75 mikrogrammi gestodeeni on 1-s tabletis) kasutamine on vastunäidustatud nüüd, tänu HPV avastamisele? Mõte selles, et kas pillid suurendavad emakakaelavähi tekke ohtu nüüd veelgi?

2. Kas HARMONET pillide tarbimisel vähendavad nende pillide toimet sellised ravimid nagu Ibumetin, Ibumax, Coldrex HotRem (külmetuse raviks), toidulisandid (nt imuno SPEKTRUM, kus mitmeid eri vitamiine, nt C-vit, ja mineraalaineid ning punase päevakübara ekstrakt), Vitavision (silmade tugevdamiseks)?

3. Kas HPV kuidagi võib halvasti mõjuda ka munarakkudele? Kas lapsed sünnivad ikka tervetena või avaldab HPV neile kuidagi halba mõju?

4. Kui tihti tuleks naistearsti juures kontrollis käia, kui mul avastati just selline HPV tüüp, mis võib emakakaelavähki põhjustada?

5. Kuidas peaksin elama, et vähi riski vähendada? Kas toidulisandite tarvitamine tuleks näiteks kasuks, et ohtu vähendada?

6. Kas HPV võib tingimata just sugulisel teel saada või on ka mõni teine variant, kuidas ma selle saada võisin?

7. Kuhu peaksin pöörduma, kui tahaksin käia kontrollimas oma rindu, et välistada rinnanäärme ohtu?

Ette tänades abi eest
Muretsev neiu

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Muretsev neiu!
1. Antibeebipillid ise ei suurenda riski, aga kuna antibeebipillide kasutajad ei kasuta kondoome või kasutavad harva, siis risk saada sugulisel teel levivaid infektsioone on kõrgem.
2. Nimetatud ravimid ei vähenda toimet.
Saate juurde lugeda:
http://www.ens.ee/kontra.htm
3. HPV kõrgte riski tüved põhjustavad 15.-25. aastaga emaka kaela vähki ja madala riski tüved kondüloome. Munarakke nad ei kahjusta. Oma tütred vaktsineerige juba 9-aastaselt emaka kaela vähi vastu, enne suguelu algust.
4. 2x aastas, kui nii soovitab tsütoloog (PAP testi hindaja arst). Olevalt PAP testi vastustest, hiljem harvem.
Saate juurde lugeda:
http://www.ens.ee/emakakael2_frames.htm
5. -mitte suitsetada
-kasutada kondoome, vähendada partnerite arvu
-külastada regulaarselt naistearsti
-vaktsineerida end emaka kaela vähi vastu
Need 4 ongi kõik meetmed.
6. Viirused levivad ka puutekontakti teel, näiteks nahale. Emaka kaela vähki põhjustavad tüved vaid sugulisel teel.
7. www.mammograaf.ee omal soovil tabletivabade päevade ajal (nende lõpus).

Ärge asjatult muretsege: terve ja tugev organism saab ise viirustest jagu!
Tehke kõik selleks, et organism oleks terve ja tugev.
G.Litter, www.naistearst.ee, Maarjamäelt, kell 8.51

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Pillide lõpetamine

Olen sünnitanud kaks last. Pärast viimase lapse sündi, 7a tagasi hakkasin kasutama Yasminelle pille. Ka enne seda olen tarvitanud ras.vastaseid tablette ja ka plaastreid.
Kuna vahekordasid peaaegu, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 36-aastane.
Loen kirjast, et: "Olen sünnitanud kaks last." Kuna olete üle 35-aastane, siis peaksite tegema otsuse, kas soovite veel kunagi sünnitada. ...

Loe edasi

HPV ja vaktsiin

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. ...

Loe edasi

HPV

Mul on kõrge riskiga HPV 16 ja 18 olnud juba umbes 2aastat organismis.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,

Loe edasi

pillid ja lastetus

Olen 24.a. ja tarvitanud rohkem kui kuus aastat järjest kombineeritud pille (3 a järjest üht, 3a järjest teist sorti ja nüüd kolmandat sorti). Mingeid erilisi kõrvalnähtusid ei tähelda, kui siis ehk sagedased ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui te olete pikalt pille võtnud, siis võib ette tulla, et rasestumine võib aega võtta peale nende lõpetamist.. Kõik oleneb tegelikult organismist. On leitud, et need naised, kelle on olnud varem ...

Loe edasi

Müoomkasvaja

Kõigepealt tänan kõiki arste, kes siin kannatlikult murelikele küsimustele vastavad. Tean, et paljud naised loevad neid küsimusi ja saavad oma muredele rahustavaid ja kasulikke vastuseid. Edu teile, head ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Aitäh ilusate soovide eest!
2,5 cm suurune müoomisõlm ei põhjusta survetunnet põiele ja pärasoolele ning hemorroidide teket. Te ei kirjuta, kus Teie müoomisõlm paikneb. Kui Teil on emaka ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi