spiraalid 17.07.07 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere,

29 a, ei ole synnitanud. Siiani kasutanud kondoomi. Nyyd tahtsin pille v. plaastrit. Naistearst soovitas spiraali (vererõhu pärast - nats kõrge). On see ok? Kas tavaline v. hormoonspiraal sobiks paremini? Hormoonspiraal vist kindlam ja vereeritust vähem v. yldse mitte, aga kas negatiivne pool on ka? Mis on võimalikud ohud? Kas vastab tõele et synnitamata naise emakas ei pruuugi vastu võtta? Kui suur on see tõenäosus?

aitäh,
m.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud m.!
Teil on õigus, sünnitamata naistele ei ole spiraalid esmane valik. Hormoonspiraali ehk emaka sisest süsteemi ei paigaldata sünnitamata naisele, sest Mirena spiraalis sisalduva hormoonkapsli tõttu võib paigaldamine olla võimatu või raskendatud. Ka tema kõrge hinna tõttu (~2500.-) ta ei sobiks, peaksite mõtlema sünnitamisele lähiajal.
Spiraalid on eelkõige sünnitanud, kindla partneriga ja teiste vahendite vastunäidustustega naistele. Sünnitamata naistele ei ole keelatud paigaldada spiraali vastunäidustuste puudumisel. Kuid spiraali niitide tõttu, mis jäävad läbi emaka kaela tuppe, tõuseb risk põletike levikuks tupest läbi emaka kaela emakassse ja munajuhadesse, mis omakorda võib põhjustada viljatust. Sünnitamata spiraali soovival naisel peaks siis olema 1 kindel ja terve partner.
Esmavalik sünnitamata naisele on ikka antibeebipillid, EVRA plaastrid või Nuvaring. Vererõhu tõus ei ole vastunäidustuseks muude probleemide puudumisel.
Spiraale paigaldatakse kaasajal järjest vähem mitmetel põhjustel:kirurgiline paigladamine, sageli kirurgiline eemaldamine, protseduurid on valulikud, põletike teke emaka kaelal koos rakkude muutustega, haigekassa ei tasu naistearstile spiraalide paigaldamisel eriarsti visiiti jm.
Soovitan Teie raviarstil kui ka Teil tutvuda Eesti Naistearstide Seltsi kodulehel oleva juhendiga:
KONTRATSEPTSIOONIMEETODITE MEDITSIINILISED
NÄIDUSTUSED JA VASTUNÄIDUSTUSED.
http://www.ens.ee/kontra.htm
Kui Te ei suitseta ja on tõestamata Teie riskantsed haigusseisundid, siis peaksite valima tabletid, plaastrid või tuperõnga. Kui suitsetate üle 10 sig./päevas, siis oleks arukas suitsetamine lõpetada või tarvitada minipille Cerazette.
Vajate teisest nõustamist. Ärge lükake oma 1. sünnitust määramata tulevikku!
G.Litter, www.naistearst.ee, Kuressaarest

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi