Mis see võiks olla? 01.02.07 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 35 aastane, kahe lapse ema.
Oktoobri lõpus oli esimest korda selline asi, et meeletu kihelus ja kipitus vasaku häbememoka äärel ja seespool, läheb tursesse, mingeid punne, ega lööbeid pole näha, kaks päeva nii ja siis lõi sissepoole 3 haavandit. Käisin eraarsti juures, PAP oli korras, tupepõletik oli, sain ravi. Kuna mul on varem olnud herpes, arvas, ta, et nüüdki lõi see välja. Täpselt kuu aja pärast jälle sama probleem, seekord küll ilma haavandita, dets. lõpus ei olnud ja praegu kaks päeva tagasi jälle, täna lõi väikse haavandi päris tupe juurde, häbemoka servale. Ja koguaeg vasakul häbememokal. Ise internetti lugedes tundub küll olevat papillomviirus. Aga, kas on ja mis teha?
Oma arstile lähen 8. märts.
Lugupidamisega, Anne

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere, Anne,
kirjeldatud tunnused on iseloomulikud genitaalherpesele.
Genitaalherpes levib sugulise kontakti kaudu, ka suuseksiga. Herpes-viirus võib olla pikka aega organismis ilma ühegi kaebuseta. Genitaalherpese ägenemisele on iseloomulikud kihelus, punetus ja turse suguelunditel, seejärel tekivad villid/lõhed. Haigushoo ägenemise perioodil on suur risk nakkust edasi kanda, seetõttu tuleb sellel perioodil vältida suguelu. Nakkusohtlik periood kestab esimestest haigustunnustest (punetus, kipitus) kuni haiguskollete(villid,lõhed) täieliku paranemiseni.
Raviks kasutatakse viirusevastast tablett-ravi, mida tuleb hakata võtma kohe esimeste haigustunnuste ilmnemisel. Leevendust saab veidi ka Zovirax-kreemist.
Kõige olulisem on organismi vastupanuvõime tugevdamine, sest sellest sõltub viiruse ägenemiste sagedus. Haigushoo võivad vallandada stress, üleväsimus, depressioon, teised viirusinfektsioonid jm. põhjused, mis immuunsust nõrgestavad.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

?

Tere! Mul on vahel harva tupest tulnud välja selline läbipaistev, kleepuv, lõhnatu kogum. Kas te võiks õelda, millega võib tegu olla ? Seda juhtub kuskil 2- 3 x aasta jooksul, kuid ikkagi huvitab, mis ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Kersti!
Tegemist on tõenäoliselt füsioloogilise ovulatsionivoolusega.
Vajate nõustamist.
Naistearst G.Litter

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: