HPV 07.08.06 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Minul avastati ca aasta tagasi HPV 33/66 viirus, muid günekoloogilisi probleeme pole kunagi olnud. Praktiliselt iga 3 kuu tagant on võetud emakakaelalt analüüs, mille tulemus on püsinud muutumatuna esimesest proovist saati - HPV LGSIL (oli vist sedasi). Kevadel teostati ka kolposkoopia, mille tulemuseks oli arsti jutu järgi see, et düsplaasiat seal ei esinenud või siis ei leitud, ent kolposkoopia näitas pidevat kroonilist põletikku. Selle aasta jooksul olen ravimitest saanud arsti poolt järgnevad kuurid: pentsiliini tabletid, tupekuulid ja veel mingisugused tabletid, kuid mille nimetus mulle momendil ei meenu (igastahes need olid kuidagi rakkude uuendamisega või millegi säärasega seotud), rohkem mingisuguseid ravimeid pole arst kirjutanud. Minu mure ongi selline, et kas sellise diagnoosiga on ilmtingimata vajalik viia läbi
konisatsioon, sest minu pregune raviarst tahab mulle seda teha, kuna terve aasta on analüüs püsinud muutumatuna, s.t. et ei lähe paremaks. Ma ise olen alles saamas 23 aastaseks ja ühtegi last mul veel pole, aga plaan olekski praegu rasedaks jääda ja elukaaslasega oleme 3 kuud üritanud, kuid senini pole veel õnnestunud. Arsti jutu kohaselt soovitaks ka tema praeguses seisus mul rasedaks jääda ja ta teab, et seda ma ka üritan, aga samas jällegi räägib ta juttu, et kuna analüüsid on halvad, siis ta tahaks ikkagi konisatsiooni ära teha, mistõttu jääbki mulle selline suht mõistmatu olukord, et kumba ma siis nagu tegema peaks - rasedaks jääma või operatsioonile minema. Konisatsiooni tagajärjel lükkuks minu rasedaks jäämine ju edasi, kuna emakakael vajab taastumiseks aega ja samuti tekitab antud lõikus minus küllaldaselt küsimusi, et kas see pärast rasedaks jäämisele, raseduse kandmise ajale või sünnitusele midagi negatiivsest kaasa ei too. Tean ka, et konisatsiooni saab mõned kuud siis ka läbi viia kui rase ollakse, aga siis pidavat olema oht raseduse võimalikule katkemisele. Samuti tekib küsimus, et kas peale lõikust on see viirus minu organismist kindlasti kadunud või ei anna sellele asjale keegi mingisugust garantiid. Ühesõnaga et peale lõikust võib jääda analüüs sama halvaks. Ma ise ei oska nüüd täpselt öelda, kas antud analüüsi tulemus jääb juba väga lähedale emakakaela vähi tekkele või pole antud juhul asi veel nii trastiline. Äkki annaks konisatsiooniga oodata, et kui analüüs ongi selline ja halvemaks ei lähe, siis pole mõtet ka konisatsiooni veel teha, aga kui analüüs läheb astme võrra veel halvemaks, siis lõikus ära teha. Mina ise tahaksin ennem lõikust ühe lapse siiski ära sünnitada, aga kui ei anna asjaga oodata, siis ei saa ma ju midagi ka sinna parata. Mu elukaaslane on samtuti arsti juures kontrollis käinud ja tema sõnade kohaselt tal midagi halba ei leitud. Ise üritan ka ma oma organismi tugevdada nt tarvitan punase päevakübara tablette ja toitun väga tervislikult, aga siiani tundub, et need pole tulemust andnud, et organism saaks ise viirusest võitu. Üldjuhul olen ma siiski olnud suhteliselt terve inimene, kuid viimane asi mis mulle peavalu on põhjustanud, oli 2005.a. väga suur põiepõletik ning peale seda iga väiksemagi külmetuse korral hakkab põis uuesti valutama, ent leesika ja urosepti tablettidega õigel ajal ravides saan sellest jagu.
Minu küsimus olekski, et äkki ma peaks konsulteerima veel mõne teise arstiga antud teemal, et ära kuulata ka kellegi teise arvamus minu seisundist. See tihe arsti juures käimine on nii masendust tekitav ja kui ise muutkui loodad ja teed endast kõik oleneva, et asi paremaks läheks ja elu taas normaalsesse rütmi saaks minna, aga siis ikka saad teada, et miski pole muutunud, siis see tekitab täielikult stressi ja masendust, mis loomulikult ei tule mulle kuidagi antud olukorras kasuks, aga ma ei saa sinna ka midagi parata...tekitab see ju lootusetu tunde. Iga kord on peale analüüsi andmist mu ootused nii kõrgeks aetud, et nüüd on kõik korras ja kui seejärel tuleb taaskord halb vastus, siis see lihtsalt muserdab mu täielikult ära. Loodan, et Te saite mu pikast, ent vist suht segasest kirjast midagi aru ja oskate mulle mingeidki soovitusi anda. Või siis ka end Teie vastuvõtule registreerima.
Ette tänades,
murelik E.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud E.!
Soovitan Teil paluda oma patoloogilistest analüüsidest koopiad kätte ja nende koopiatega võite pöörduda teiseseks nõustamiseks. Arstid peavad toetuma vaid faktidele.
HPV 33 on kõrge onkogeense riskiga viirus. Vajate pidevat kontrolli ja informatsiooni.
Lugege Eesti Naistearstide Seltsi juhendit emaka kaela patoloogiate korral ja Te saate aru kui palju on võimalusi ja kui individuaalne on iga patsient.
Kui elate Tallinnas, siis registreeruge online teel. Kui elate Tartus, siis soovitan dr.Terje Raud eravastuvõttu, kes on ka ravijuhendi autor.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

HPV vastu vaktsiineerimine, kui HPV positiivne

tere,
Kuu aja pärast on kolposkoopia.
Küsimus, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

PAP test

Tere,
Nimelt käisin nädal aega tagasi tegemas suguhaiguste teste, võeti ka PAP ja HPV testid. Selgus, et suguhaigusi polnud, emakakaela muutusi ei esinenud, kuid öeldi, et leiti PAP viirus 51. Organism ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 22 aastane naine. Selles vanuses on HPV esinemissagedus kõrge ja üks kõige sagedamini esinevatest HPV tüüpidest ongi HPV 51. Viirusega nakatutakse sugulisel teel ja selles vanuses õnnestub ...

Loe edasi

HPV

2011. aasta kevadel peale vahekorda aeg-ajalt vähene veritsus tupest. Tehtud PAP- test ja muud uuringud, mis olid korras. 2 kuud hiljem tehtud ka HPV proov, mis oli positiivne (HPV 18) proov näitas ka ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
HPV 18 on üks inimese papilloomiviiruse kõrge riski tüüpidest. HPV 16 ja 18 on kõige sagedasemad emakakaela vähi põhjustajad. Kui olete HPV 18-ga nakatunud, ei tähenda see, et haigestute emakakaela ...

Loe edasi

HPV ja vaktsiin

Tere!

Kunagi diagnoositi mul HPV 33, kuid organism sai sellest ise võitu ja kolposkoopia oli korras. Arst soovitas teha HPV-vaktsiini. Samas võttis ka uue HPV- analüüsi ja selgus, et 33 ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
uuringud näitavad , et ligikaudu pooltel sinuvanustel noortel naistel esineb üks või mitu HPV tüüpi. HPV levib sugulisel teel ja peale nakatumist alustab organism võitlust selle viirusega. ...

Loe edasi

HPV

Mul on kõrge riskiga HPV 16 ja 18 olnud juba umbes 2aastat organismis.

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi