Tsüst, müoomi sõlm 16.05.06 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen 45a, peaaegu 3a. aastat tagasi hakkasin saama menstr.tsükli puudulikkuse pärast hormoonravi. Üle aasta olen kasutanud Novofrem-i. Mingeid günekoloogilise kasvajaid ei ole siiani olnud. Aborte ega sünnitusi ei ole olnud.

Aprilli alguses pidi algama menstr., kuid ülivähesel määral oli pruunikat eritist 7.-8.aprillini. 3nädalat hiljem hakkas määrima 29.04.-30.04. Enne seda vaevas kõhupuhitus. Üks päev oli puhas ja siis hakkas menstr. 02.-06.05

Kuna arsti vastuvõtuni on aega, sooviksin väga teada saada, mida toob kaasa sonograafilise uuringul saadud vastus:
emaks 51,4mm, 51,3mm, läbim.50,1mm
emaka limaskesta läbim. 8,2mm ühtlane
par.munasari 29,0*29,4mm norm.
vas.munasari 34,3*32,6mm meenutab endometrioidset tsüsti
CD vaba
leid: emaka eesseinas intramur, -subseroosne müoomi sõlm 45,2mm
Märkus: Vajab Co 125

Kui tõsised on saadud andmed, mida tähendab endometrioidne tsüst, kui tõsine on leitud müoomi sõlm, kas Novofrem-i võib edasi võtta?

Tänan!
Murelik naine

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Murelik Naine!
Teie liigne mure on asjatu, tegemist ei ole suure tõenäosusega vähiga.
Jätsite kirjutamata, millist ravi alustasite 3 aastat tagasi. Ultraheli günekoloogilise leiu põhjal on kahtlus vasaku munasarja tsüstile, mis võib olla täidetud vana verega ehk olla endometrioidne ehk šokolaadtsüst. See on väike tsüst ning kaebuste puudumisel võib teda lihtsalt jälgida, kui uuring Ca 125 on normi piires. Üle 6 cm tsüstid on tõelised kasvajad ehk tsüstoomid ja need opereeritakse kindlasti, sest reeglina tekivad nendega ka mitmed kaebused.
Analüüs Ca 125 on onkomarker munasarja vähile, mis suure tõenäosusega välistaks pahaloomulisuse, kuid endometrioosi korral võivad onkomarkerite näidud olla tõusnud. Teid on uuritud nii täpselt seetõttu, et olete sünnitamata naine ja kasutate hormoonasendusravi.
Endometrioosist saate juurde lugeda www.endometrioos.net lehelt.
Juhuleiuna on leitud emaka eesseinas üksik müoomisõlm, mis paikneb emaka lihaskesta pinnal. See peaks olema ka käega tunda. Müoom on emaka healoomuline lihaskesta kasvaja, mis on sõltuv munasarjade hormoonidest.
Suure tõenäosusega jääte jälgimisele nagu ikka hormoonasendusravi saavad patsiendid.
Hormoonasendusravi ravijuhendiga saate tutvuda www.ens.ee lehelt.
Teid nägemata arvan nii, kui onkomarker on korras, siis korratakse ultraheliuuring poole aasta pärast muude kaebuste puudumisel.
Suure hirmu tõttu on alati võimalik operatsiooni teel eemaldada emakas koos müoomisõlmega ja munasarjaga. Selleks aga peab olema Teie nõusolek.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Müoom ja Nuvaring

Tere,

Kas Nuvaringi kasutamine võib mõjutada müoomi kasvu (1,6x1,6 cm), st suurendada? Müoom avastati korralisel hooldusel, kuu tagasi ultraheli uuringuga, PAP oli korras ning põletiku näitajad ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Nuvaring ei mõjuta müoomi kasvu. Kui sõlm hakkab kasvama, siis see võib hakata suurenema ka ilma plaastrita. Kuna sõlm on tõesti väga väike, siis arvestades teie vanust , peate seda küll jälgima ...

Loe edasi

Müoom ja rasedus

Olen 34, sünnitanud pole. Plaanime abikaasaga last saada. Paar päeva tagasi avastas naistearst tavalise kontrolli käigus emakast müoomi, umbes 3cm. Kaebusi mul pole, vererohkeid päevi samuti mitte. Kuna ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. 3 cm müoomi ei ole põhjust eemaldada, kuna tõesti jääb emakale arm ja seoses sellega tulenevad omad riskid. Pigem soovitaks ikka rasestuda kohe, kuna müoom võib ajaga suureneda ja siis tekivad juba ...

Loe edasi

Munasarja endometrioos III faas.

Tere,
Kolme aasta jooksul ei saanud rasestuda, diagnoos oli täpsustamata viljatus. 10.10.09 olin hospitaliseeritud alakõhuvaludega, NN-s diagnoositud parema munasarja endometrioodne tsüst. 12.10.09 ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Kahjuks unustasite kirjutada oma vanuse!

Täpsustatud kliiniline diagnoos on munasarja endometrioos. III aste.
Muude elundite (põie) endometrioos.
Subseroosne ...

Loe edasi

tsüst

Tere! olen 44a. naine ,siiani on mul väga vedanud.günekoloogilisi probleeme pole kunagi olnud.veebruari lõpus käisin vastuvõtul ja palusin ka ultraheli (kirurgi soovitusel müoomi tuvastamiseks).selgus,et ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Suure tõenäosusega on tegemist funktsionaalse tsüstiga. Sageli tsüstikesed kaasnevad ka hormonspiraaliga. Soovitaks vaadata 2 kuu pärast võimaliku tsüsti suurenemise osas. kUi see püsib samades ...

Loe edasi

müoom

Tere!
Olen 28.a . Mul on alati olnud vererohked päevad, seega on tekkinud aneemia, mida näitas vereanalüüs.Joon rauatablette(retafer, perearsti soovitusel). 4-aastat on olnud mul spiraal, oktoobris ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Aneemiaga ehk kehvveresusega patsientidele on vaskspiraal vastunäidustatud, kuna suurendab verejookse ja aneemiat. Juba hemoglobiini väärtustega 110 (mittesuitsetajatel; suitsetajatel ...

Loe edasi

müoom ja palavik

Olen 37 a.naine.olen vaevlenud üle kahe aasta väikese palaviku käes.See on õudsalt väsitav.Seoses vererohkete mens.-dega avastati müoomi sõlm,mis tõi kaasa ka rauavaegus aneemia.Raua nätajad sain korda ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Otseselt müoomi olemasolu ei saa palavikku anda. Kui tekib sõlme nekroos, siis küll ja sel juhul on ka valud ja muud kaebused.Tekivad muutused veres(põletik) ja sageli palavik on kõrge.Teil seda ...

Loe edasi

Müoom ja Mirena

Tere!
Alustan siis sellest,et olen 43 aastane ja 30.05.2007 paigaldati mulle seoses rohke vereerituse tõttu Mirena spiraal.Oktoober 2007 aga avastati mul müoom (2,2cm),mis eemaldati 06.11.2007(hüsteroskoopia),operatsiooni ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Helen!
Tegemist on emaka müoomiga ja seetõttu vererohkete menstruatsioonidega. Arvan, et Teil eemaldati vaid müoomi sõlm hüsteroskoopiliselt.
Emaka sisene süsteem Mirena on hea vahend ...

Loe edasi

müoom

Ma olen 36 aastane, kolme poja ema. Mul avastati müoom 2cm. Arst kes tegi ultraheli, soovitas spiraali mis pidi müoomi kasvu peatama. Raviarst ei rääkinud minuga, õde ütles,et see on nii väike.
Kas ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.
Müoomisõlm ei peaks tekitama Teile pidevat iiveldustunnet. 2 cm suurune müoomisõlm on tõepoolest väikene sõlm. Kliinik sõltub aga sellest , kus see sõlm asub. Kui sõlm kasvab emakast väljapoole, ...

Loe edasi

Täpsustus müoomi kohta

Tere! Küsimus uuesti müoomisõlme kohta. Olen 29-aastane ja 4-aastase lapse ema, minu perekonnas nii emal kui mu õel on müoom opereeritud ja õel peale paari raseduse katkemist. Ka minul avastati müoomisõlm ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Müoomisõlmed on sageli raseduse katkemise põhjuseks. Kindlasti oleneb kui suur on sõlm ja põhiline kus see paikneb. Kui sõlm on emaka küljes ja on kuni 2-3cm, siis reeglina ei paeks seda opereerima. Kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi