PCOS, kolposkoopia 21.03.06 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 36 aastane. Sünnitasin 5 a tagasi, sünnitus kulges normaalselt. Mensihäired hakkasid pihta juba 18 aastaselt, sel ajal arstid ei teadnud, miks mul mensi pole- vähemalt need arstid ei teadnud, kelle juures mina käisin. Raviti hormoonsüstidega (1 kord), C- vitamiini annustega. Mens taastus mõneks ajaks aga hakkas üha harvemini käima, kuni umbes 25 aastaselt arsti vahetades määras uus arst mulle antibeebipillid, millede mõjul mens edasi toimis. Nii jäigi, sõin pille- oli mensi, jätsin pillid kõrvale- hakkas ka mens tasapisi ära jääma. Lapse sain siiski õnneks "kolmandal- neljandal proovimisel". Peale sünnitust paigaldati spriaal, mis aga paari kuu pärast ise välja langes. Mens hakkas taas ära jääma ja arst kirjutas jällegi antibeebipille välja. Siis aga sain trauma tagajärjel tromboosi jalga. Arst ütles, et enam beebipille ja hormoonravi ei tohi tromboosi tõttu saada. Nii hakkaski mul mens üha pikemate vaheaegadega käima. 6 kuud olid vahed, kuni viimati 2005 a jaanipäevapaiku oli väga suur verejooks, mis nõudis sekkumist. Mulle anti Dezamino-Oksitocin tablette- paar korda sain neid võtta, kui mens hakkas ära lõppema. Peale seda olin jälle mensivaba kuni sama aasta novembrini, siis tuli uuesti vererohke mens, mis aga ise järgi jäi seitsendal päeval. Peale seda pole mensi olnud. Enne käisin veel 2004 a detsembri lõpus arsti juures tavalises kontrollis (1 kord aastas käin), siis arst kontrollis kompamise kaudu emakat ja tuppe torgatud sõrm jäi veriseks. Arst ütles, et varsti tuleb mens aga ei tulnud enne kui jaanipäeval! Mullu sügisel olin aktiivne ujulaskäija ja korra eksisin- istusin palja pepuga lavale- pepuotsaga küll aga ikkagi. Kuu peale seda hakkas limavoolus suurenema ja jäigi suureks, eritus limatükke peale wc-s käiku paberiga pühkides. Arvasin, et seened, varem on need mul olnud, kuid tugeva sügelemisega. Seekord ei sügelenud midagi ja ei valutanud ka. Igaks juhuks kasutasin 1 korra Gyno- Travogen tupekuuli, mis oli mul varem valmis varutud. Arvasin, et kuu ajaga kaob suurenenud limavoolus ise ära aga ei kadunud. Arstile panin aasta algul järjekorda ja sain numbri alles selleks nädalaks. Arst võttis emakaelalt proove- verised proovid olid. Emakakael veritsevat, kuigi tupest verist eritist ei tule. Ultraheli näitas, et lähimal ajal mensi ka ei tule. Miskeid valusid mul pole, raskustunnet ka mitte. Määrati kolposkoopia, sinna saab alles mais. Mind teeb murelikuks, miks emakakael veritseb? Kas see võis veritseda juba siis- 2004 a lõpust siiamaani? Limavooluse suurenemise vastu hakkan kasutama Flagyli. Tahan teada, kas mingti hormoonravi ei tohi kasutada mensi lõppemise puhuks. Ka piinab mind suurenev karvakasv nii näol, kui kehal.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere,
menstruatsioonitsükli regulatsiooniks on peale pillide ka teisi võimalusi. Tromboosi tõttu on pillid vastunäidustatud, küll võib aga kasutada teisi preparaate. Menstruatsioonitsükli häirete põhjusi on erinevaid, harvade menstruatsioonide põhjuseks võib olla polütsüstiliste munasarjade sündroom. Viimase korral on tüüpiline ka suurenenud karvakasv.
Eeldatavasti on tehtud ka hormooanalüüsid, kuna see probleem on Teil olnud juba pikka aga.
Veritsus emakakaelast võib olla seotud emakakaela põletikuga, sellele viitab ka limane voolus. Igal juhul on vajalik teha analüüse, mille põhjal välja selgitada põletikutekitaja, samuti on oluline PAP analüüs muutuste hindamiseks emakakaela rakkudes. Sageli võib peale PAP analüüsi võtmist tekkida vähene veritsus emakakaelast, see ei viita alati probleemile.
Praegu on oluline ära oodata analüüside tulemused, vastavalt nendele määratakse siis ka ravi. Mis puutub saunalaval istumisse, siis sellisel moel suguteede põletikku nakatumine on väga ebatõenäoline.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

PCOS ja juustekadu

Olen 32-aastane naine ja viimased 2 aastat planeerinud rasedust, kuid tulutult. Peale pillide lõpetamist hakkas tohutu juuksekadu, mis kestab senini ja peas on veel vaid umbes veerand 2 aastat tagasi olnud ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PCOS korral on lastetuse põhjuseks anovulatoorsed tsüklid. Kuna planeerite rasedust, vajate ovulatsiooni esilekutsumiseks ravi Seropheniga. Samuti on PCO korral abi teistest ravimitest, mis ...

Loe edasi

PCOS ja rasestumine

Tere

Olen 25-aastane. Mul on diagnoositud PCOS ja olen seda omanud nii kaua, kui mäletan. Kui beebipille ei võta, siis menstruatsiooni ei teki (olen olnud ilma pillideta ka 8 kuud ja ilma ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
polütsüstiliste munasarjade sündroom (PCOS) kujutab endast hormonaalset häiret, millega kaasnevad kõige sagedamini anovulatoorsed tsüklid ja lastetus. Menstruatsioonitsükli häired on PCOS ...

Loe edasi

pcos ja toitumine

olen 24aastane ning pcos diagnoositi u 7 aastat tagasi. raviks määrati diane35, kuna see ei sobinud, võtan marveloni. ultraheli näitas, et tsüstide hulk on vähenenud, seega ravist on kasu olnud. samas ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ma ei tea küll Teie kehakaalu,aga soovitav oleks kehakaalu normis hoida ja piirata kergesti omastatavate süsivesikute tarvitamist ning vältida rasvu. Vitamiinidest soovitan E-vitamiini ja C-vitamiini ...

Loe edasi

polutsüstilised munasarjad

kas ma võin ka rasestuda,kui mul on polütsüstilised munasarjad...ja millest need tekivad...olen 19 aaastane ja sooviksin väga last

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Polütsüstilised munasarjad võivad olla juhuleid täiesti tervel naisel. Alati ei ole selle taga polütsüstiliste munasarjade sündroomi (PCOS), millele on iseloomulik harvad ebaregulaarsed menstruatsioonid ...

Loe edasi

pap ja kolposkoopia

Tere!
Küsimus selline, et mida peaks kolposkoopia näitama. Naistearst saatis mu kolposkoopiasse, mul on HPV16/18. Sealne arst aga ei öelnud mulle midagi , kui et käi regulaarselt kontrollis.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupetud Küsija!
Kolposkoopia on emakakaela uuring "tupemikroskoobiga", mis suurendab ~40 korda.
HPV 16 ja 18 on kõrge emakakaela vähi (onkogeense) riskiga papilloomiviiruse tüved, seetõttu ...

Loe edasi

PCOS

Tere! Olen 28a naine ja mul diagnoositi PCOS sündroom. Pärast pooleaastast Diane tablettide kuuri näitas ultraheli, et tsüstid on ära kadunud. Kas peaksin ikkagi Diane kasutamist jätkama või võin nüüd ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ma arvan,et siin oli tegemist lihtsalt polütsüstiliste ovaariumidega ,mis tulid nähtavale ultraheliga,mitte tõelise PCO sündroomiga.
Võite Diane kasutamise lõpetada ja siis on näha,kas menstruatsioonitsükkel ...

Loe edasi

pcos ja duphaston

Tere!

Nagu teema ütleb, olen naine, kes pcos-iga elama peab. Hetkel 29. aastane ja soovin rasestuda. Arst määras Duphastoni tsükli reguleerimiseks (hormoonanalüüse küll tegemata, aga ma usun ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Kuna Teil on diagnoositud PCOS, siis sellisel juhul on vajalik ovulatsiooni stimulatsioon Seropheniga(5- päevane ravi). PCOS korral ongi probleemiks anovulatsioon(ovulatsioone ei toimu) . Duphaston ...

Loe edasi

Naistehaigused

Mis uuring on kolposkoopia

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kolposkoopia on uuring, mille käigus vaadatakse emakakaela kolposkoobiga. Kolposkoop on 10-40 korda suurendav instrument, mis võimaldab emakakaela täpsemalt uurida. Vajadus kolposkoopiaks tekib ...

Loe edasi

Probleemid PCOS-ga

Tere Dr. Väli!

Minu mure on järgmine,eelmisel sügisel dgn-ti mul PCOS, 6kuud olen ravinud end Diane 35-ga. Märtsis tehti uus UH kuid midagi polnud muutunud,tsüstid olid alles. Minu günekoloog ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Liis! Kui Te ei ole senini medikamentoossele ravile allunud,on alternatiivseks meetodiks munasarjade "drillimine"e.tsüstide läbitorkamine laparoskoopia teel.Mõlemal juhul vähendatakse mehhaaniliselt ...

Loe edasi

PCOS

Tere! Olen 22-aastane. Käesoleva aasta veebruaris diagnoositi mul PCOS. Arsti juurde läksin sekundaarse amenorröa kaebusega. Mind huvitab selline asi. Kui tõsised on tegelikult minu probleemid rasestumisega/lapse ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kui diagnoos on kindel, siis teil võib tekkida probleeme eelkõige rasestumisega. Selleks paeksite ennast ravima. Loomulikult te kohe rasestuda ei soovi, seda ei peagi kohe tegema kui pole kindlat partnerit. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi