verevaesed menstruatsioonid 18.03.06 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Lp. dr. Litter, olen see 35-aastane naine, kes muretses verevaeste mens. pärast. Tänan põhjaliku vastuse eest, aga mul jäid mõned küsimused õhku rippuma.
Esiteks ei tunne ma end täisväärtusliku naisena, kuna päevad ei käi õigesti ja ma tahaksin eelkõige teada selle häire põhjust. Endokrinoloog ütles, et mu hormoonid on korras ja ta ei pane mulle prolaktinoomi ega hüperprolaktinoomia diagnoosi, vaid "eripära".
Jah, ma sooviksin saada veel ühe lapse ja mul on kallim olemas, kellega ma hetkel koos ei ela, ta on välismaalane, aga kuna plaanin varsti välismaale kolida, tahaksin oma seisundi kohta selgust saada Eestis. Seetõttu huvitab mind väga, kas ma olen ikka võimeline normaalsel teel rasestuma.
Mulle tehti emaka ja munassarjade ultraheli, kõik oli korras, ka emaka limaskest normi piires, mingeid tsüste ei leitud.
Endokrinoloog vihjas, et emaka limaskest ei kasva vist mens esimese faasi ajal piisavalt paksuks, aga ta ei tahaks mulle hormoone välja kirjutada, sest ma polevat haige.
Ma ei vaja psühholoogi abi, vaid tahaksin teada põhjust ja saada ravi. Mida ma peaksin tegema? Tänan veelkord!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Mõistan Teie muret, kuid:
1. Kõik inimesed on erinevad, kahjuks patsienti nägemata on vastus teoreetilise selgitusega. Küll aga on kaasajal palju patsiente, kes ei soovi menstruaalvere hulka ja isegi üldse menstrueerimist ning valivad mugavuse tõttu kas antibeebipillid, Mirena emakasisese süsteemi või Depo Provera süstid, millega pole menstruatsioonid märgatavad.
Toetudes Teie kirjale, on Teil suure tõenäosusega tegemist ikkagi hüperprolaktineemiaga, mille tõttu oli tehtud ka hüpofüüsi uuring ja leitud suurenemine, adenoom, nagu kirjutate. Niisama bromokrüptiiravi ei tehta, selle ravimi väga raske talumise pärast.
Hüpofüüsi hormoon prolaktiin pärsib ovulatsioone ja põhjustab seetõttu anovulatoorseid m.tsükleid ja viljatust. Raviga on võimalik hoida olukord kontrolli all.
Soovitused:
-sõnastage raviarstile selgelt oma soov, et soovite sünnitada
-soovitan pöörduda Nova Vita Kliinikusse, seal saate ehk põhjalikuma informatsiooni oma seisundi kohta
-paluge oma uuringute koopiad oma kätte, mille eest on õigus küsida mõõdukat tasu, koos vastustega on teisene nõustamine tulemuslikum
-toetudes uuringutele on võimalik oligomenorröa ehk vähese menstruatsiooni põhjust selgitada ja munasarja hormoonide lisamisega ravida. Ravil on oma vastunäidustused ja riskid, mida raviarst peaks Teile selgitama.
Soovitan dr. Peeter Karits Nova Vita Kliinikust, tal on suur kogemus.
Nova Vita Kliinikul on olemas kodulehekülg.
Põhjuse saate teada raviarstilt peale uuringuid. Mina saan vastata vaid teoreetiliselt Teid abistades.
Soovin Teile rõõmutunnet hinge ja positiivset energiat oma soovide täitumise nimel tegutsemiseks.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Päevad ei lõppe

Tere!
Pöördun Teiepoole oma murega. Nimelt olen 44 aastane naine ja mul hakkasid päevad 07.02 ja kestavad tänaseni (16.02). Tavaliselt on mul väga verevaesed päevad ja nüüd ikka tuleb sellist punast ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Ebakorrapärased veritsused ( kord pikemad, kord lühemad menstruatsioonid, tsüklihäired) võivad olla seotud premenopausi perioodil esinevate hormonaalsete muutustega. Pikkade ja vererohkete ...

Loe edasi

Jeanine pillid ja vähene menstruatsiooniaegne vereeritus

Tere,

Mul on selline probleem, et olen võtnud pille juba peaaegu 1,5 aastat. Päevad on käinud regulaarselt ja kestnud kusagil 3 - 4 päeva, märtsis olid veel tavapärasemast natuke vererohkemad. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere.
Sageli üle aasta nede pillide(Jeanine) kasutamisel tulevad mensesed vähema verega ja isegi harvadel juhtudel vereeritus päris ära jääda. Rasedsust kartma ei pea, kui võtate pille skeemi ...

Loe edasi

tsükkel peale sünnitust

Tere,

Nimelt mure järgmine: 2-kuud peale sünnitust olin kaitsmata vahekorras. Ning seetõttu võtsin sos-pille (mite postinor, vaid mingi uus, mis sisldas ühte tabletti). Peale seda nädal hiljem ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

tere. Seni kuni toidate last rinnaga tsükkel ongi ebaregulaarne. Cerazettet võtke kogu aeg iga päev edasi, tsükkel ei pruugi iga kuu tulla. dr kadastik

Loe edasi

Tsüklihäired

Minule tekitab unetuid öid järgmine mure. Olen rasestusvastaseid tablette võtnud 6 aastat (Yasminella). Enne tablettide võtmist olid tsüklihäired selles mõttes, et päevad käisid 2 x kuus (arst ütles, et ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Peale pikaaegset antibeebipillide tarvitamist, üle 4-5 aasta, on see tavapärane, et menstruatsioonid on verevaesed ka pillide lõpetamisel. Antibeebipillide tarvitamise ajal muutub ...

Loe edasi

päevad vähese verega

Tere! Olen 28.a. naisterahvas ja probleem alljärgnev: olen võtnud regulaarselt tri-regol antibeebipille 4 aastat ja kõik on olnud tipp-topp. Nüüd aga algasid päevad nagu ikka õigel ajal, kuid on väga verevaesed, ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Pöhjuseks ongi antibeebipillide kasutamine,mistöttu möned menstruatsioonid on minimaalse verehulgaga,vöi ei esine uldse verd.Pöhjuseks suukaudselt vöetud hormoonid,mis mönikord ei suuda emaka limaskesta ...

Loe edasi

Verevaesed menstruatsioonid

Tere! Olen 35-aastane naine, mul on kaks last, 14- ja 10-aastane. Viimase 3-4 aasta jooksul on menstruatsioonid küll regulaarsed (25-27 päeva), aga vereeritus on järjest vähenenud, verd tuleb vähe ja ainult ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Loen Teie kirjast, et Teid põhjalikult uuritud. Kas Teil on diagnoosiks prolaktinoom? Teil on õnneks 2 last olemas. Kuid, peaksite endale ja Teie raviarstidele täpsustama, kas ...

Loe edasi

punnitav kõht.

seoses rasedusvastaste tablettide tarvitama hakkamisega (logest) tõusis kaal 1 kuuga 5 kg. Nüüd on pidama jäänud.
Ok, piiran toiduga, liigutan ka natuke, aga kõige suurem mure on punnis kõht. Mitte ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ju siis Logest Teile ei sobi,kui nii palju erinevaid subjektiivseid vaevusi põhjustab.Pöörduge oma günekoloogi vastuvõtule,võib olla oleks sobivam kasutada rasestumisvastaseid nahale kleebitavaid ...

Loe edasi

õrn valu alakõhus

Tere, mul nagu otseselt mure ei ole, aga otsustasin lihtsalt targemate käest küsida. Nimelt mul on juba mingi paar nädalat alakõhus selline õrnalt tundeandev tunne. Valu see ei ole, aga meenutab seda, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Kati!
Kui Teie elukvaliteet on häiritud, pöörduge ikka plaanilises korras naistearstile. Iga-aastasel kontrollil on olulised onkoanalüüsid emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ning klamüdioosile ...

Loe edasi

pillid ja antibiootikumid

milline mõju on antibiootilumidel beebipillide mõjule?
kas mõju võis nõrgeneda?
võtsin eelmise tabletilehe ajal 10 päeva antibiootikume, nüüd olid päevad kahtlaselt verevaesed.
kas on ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Rasestumise tõenäosus on nullilähedane,aga vereerituse hulk võis küll väiksem olla. Tervitades ,Maie Väli

Loe edasi

depo provera

1)29.märts peaks tulema 7-s DP süst (3 kuulise vahega süstitav).

kuna so vaba päev, ei saa süsti teha õigel päeval.

Kas süstimine 1 päev enne või 1p hiljem on väga hull.Kui edaspidi ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.

Depoo-Provera süsti võite teha soovi korral päeva (või ka paar ) varem. Kirjutage kuupäev üles, et teaksite millal teha järgmine süst.

Seda , kas peale Depoo-Provera süstimist ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi