SOS-pillid 15.03.06 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Olen kümme kuud olnud regulaarses seksuaalsuhtes, vahekorrad on enamasti toimunud kondoomi kasutades. Kuus korda selle kümne kuu jooksul on ette tulnud ka SOS-pillide tarvitamist. Pakendi infolehel kirjas olnud ajalist intervalli, kui sagedasti tablette võtta tohib, pole ma rikkunud: alati on jäänud kas pooleteise- või kahekuune vahe sisse. Menstruatsioonid aga on kogu selle 10 kuu jooksul olnud lootusetult sassis. Olen küll kuulnud, mis juhtub, kui võtta pille palju ja liiga tihti, ebaselgeks on aga jäänud pikemaajalise, järjest mitme menstruaaltsükli jooksul (samas sisuliselt ju reegleid mitte rikkuva) tarvitamise mõju. Siit küsimus: kas ja kuidas võivad need kuus sos-kuuri olla mõjutanud mu tervist? Ette tänades, Kris.

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere Kris
Suure tõenäosusega on Teie tsüklihäire põhjuseks ikkagi SOS pillide kasutamine. Nagu nimetus ütlebki, võiks neid pille kasutada ainult ''hädaolukorras''. Kui tavapärastes levonorgestreeli sisaldavates pillides (antibeebi pillides) on hormooni annus 100 mikrogrammi , siis ühes SOS tabletis 750 mikrogrammi. Võttes neid tablette 2 tk korraga, saate ühekordselt 15 korda suurema annuse. Selline suur hormooni annus teebki selle, et Te ei rasestu (muudab emakakaela lima , emaka limaskesta, pärsitakse ka korralik folliikli areng) . Erinevas tsükli faasis, on meil erinev hormoonaalne staatus. Kasutades tsükli esimeses pooles või ovulatsiooni ajal suures koguses sünteetilist kollaskeha hormooni, muudame kindlasti kogu tsükli hormoonide sisaldust. Et erinevatel inimestel sünteetiliste hormoonide omastamine (biosaadavus) on erinev, võib olla erinev ka kõrvaltoimete sagedus. Kui lõpetate SOS pillide kasutamise, peaks paari kuu jooksul taastuma Teile iseloomulik tsükkel. Et elate regulaarset suguelu ja ei plaani praegu lapse saamist võiksite valida endale mingi muu meetodi rasestumisest hoidumiseks. Näiteks kombineeritud pillid. Kasutades antibeebipille ei toimu Teie organismis nii suuri hormonaalst kõikumist kui hädaabi pillidega (Teil on regularne tsükkel), samas olete kaitstud ka soovimatu raseduse eest.
Ilusat kevadet soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi