Rasestumisvastase vahendi vahetamine 30.12.05 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen Cilesti tarvitanud 10 aastat, kuid viimasel aastal olen hädas olnud kõrgenenud vererõhuga ja saan ka ravi. Seega olen mõelnu tablettidest loobuda. Hea variandina tundus hormoonspiraal, kuid selgus, et mu müoomid asuvad sellises kohas, et spiraali paigaldada pole võimalik. Lugesin, et limaskesta muudab õhukeseks ka depo provera süst ja seega takistab müoomide edasist kasvu. Justkui sobiks mulle, kuid lugesin, et seda võib kasutada vaid mõned aastad ja kõrvalnähuks vererõhu tõus. Seega võib juhtuda, et ei sobigi mulle. Kuna olen alles 38.a. ja sünnitada enam ei tohi, siis õige rasestumisvastase vahendi leidmine on mulle oluline. Kahjuks ei saa ma ka loota organismi loomulikule tsüklile, kuna enne tablettide võtmist oli tsükkel üsna kaootiline. Olen kaalunud ka steriliseerimist, kuid see tundub nii äärmuslik, lisaks ei oma ta mingit efekti ei müoomidele kui ka tsükli reguleerimisele, vist. Viimasel ajal on palju kirjutatud plaastritest -kas nende hormoonide sisaldus on sarnane cilesti omale ja võimalikud kõrvaltoimed ( vererõhu tõus ) sarnased. Loota et depoproveraga müoomid kaovad ja seejärel saaks kasutada spiraali, on vist naiivne. Millised võimalused mulle veel üldse on jäänud? Hetkel lasen tablette välja kirjutada kuu kaupa.Tänades Mari

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere Mari.
Kui Teie vererõhk on kõrgem kui 160/95-100, siis kombineeritud pillide kasutamine on vastunäidustatud. Kui vererõhk on madalam , siis tuleb kindlasti arvestada ka lisariske (kehakaal, perekondlik anamnees jne). Kui lisariskid puuduvad, olete muidu terve naine kuid vererõhk on 140-159/90-99 võite pillide kasutamist jätkata, kuid vajalik on kindlasti vererõhku korrigeeriv ravi ja aeg-ajalt ka vererõhu mõõtmine. Plaastrite plussid ja miinused on sarnased pillidele.
Hormoonspiraal tundub tõesti Teile kõige sobivam vahend. Kui Teil esinevad emakaõõnde ulatuvad müoomisõlmed, võiks kaaluda nende hüsteroskoopilist eemaldamist. Peale operatsiooni on võimalik asetada hormoonspiraal. Lihasesisesed sõlmed, kui need ei ole väga suured, ei tohiks spiraali segada.
Depoo Provera on ainult kollaskeha hormooni sisaldav depoopreparaat. Müoomisõlmi ta ära ei kaota, küll võivad sõlmed ravi ajal väheneda. Samuti muudab ta limaskesta õhukeseks ja menstruatsioonid võivad puududa. Kõrvaltoimeteks on aga menstruaaltsükli häired, peavalud, kaalu tõus, juuste ja naha rasusus. Võite kaaluda oma raviarstiga ka ainult kollaskeha hormooni sisaldavate pillide kasutamist (Micro30). Kõrvaltoimed ei ole nii tugevad ja kui preparaat ei sobi saate selle kohe katkestada. Depoopreparaadi puhul on ravimit Teie organismis vähemalt 3 kuud.
Steriliseerimine ei muuda tõesti Teie tsüklit ja ka efekt müoomisõlmedele puudub. Küll on võimalik osa müoomisõlmi (kui sõlmed asuvad emaka välispinnal) steriliseerimise operatsiooni ajal eemaldada.
Head uut aastat soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Menopaus ja antibeebipillid

Tere

Olen 47-aastane ja tarvitanud 12 aastat antibeebipille-,,Logest''. Igakuised päevad on käinud nagu kellavärk, kuid nüüd, viimasel kahel kuul ei ole olnud päevad enam ,,normaalsed'' st. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
pillide "Logest" kasutajatel on väga sageli igakuised veritsused väga vähesed või võivad ka puududa. Muretsemiseks pole põhjust, see pole algava menopausi tunnus. Keskmine menopausi saabumise ...

Loe edasi

Beebipillid ja auraga migreen

Tere, olen kuulnud, et auraga migreeni puhul on keelatud kasutada beebipille (hetkel kasutan Yasminellet), kuid nüüd ongi mure, et mida siis tohib ja kas üldse?(sünnitanud pole).

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kõik kombineeritud rasestumisvastased vahendid (pillid, tuperõngas, plaaster) on auraga migreeni korral vastunäidustatud. Rasestumisvastase vahendina sobivad: kondoom, emakasisene vahend e. ...

Loe edasi

Rasestumisvastased vahendid

Tere

Kasutan Nuvaringi, kuid soovin seda asendada Yasminelle tablettidega. Millal ma peaksin neid võtma hakkama, kas kohe järgmisel päeval pärast Nuvaringi eemaldamist või pärast seitsmepäevast ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kõikide hormonaalsete rasestumisvastaste vahendite puhul on kasutamise esimese kahe kuu jooksul üheks kõrvaltoimeks vähesed ebakorrapärased veritsused.
Soovitan hakata pille võtma 7-päevase ...

Loe edasi

Pillide vahetamine

Tere.

Mure järgmine. Olen pikka aega tarvitanud Harmonet-pille. Kuna nendega läksid viimastel kuudel rinnad hellaks, kirjutas arst mulle välja uued pillid Yasminelled. Alustasin nende võtmist ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
Nii Harmonet kui ka Yasaminelle on mõlemad madaladoosilised kombineeritud pillid ning ühelt pillilt teisele üleminekul võib teha 7 päevase pausi, lisakaitsevahendi kasutamine pole vajalik.
Loe edasi

Nuvaring.

Tere! Lasin omale Nuvaringi välja kirjutada, ei teagi, kas tegin õieti. Siiani võtsin ras. vastaseid tablette. Nüüd on mul aga mõned mureküsimused. Kas Nuvaringiga koos võib kasutada libestusgeele (olen ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Libestusaineid võib kasutada koos. WC-sse kukkumise võimalus on väga väike, pole siiani ette tulnud. Põiepõletike teke oht on individuaalne, otseselt põiepõletiku see ei tekita. Soovitaks teil ära ...

Loe edasi

ments.tsükli häire

Tere!

2002 a.aprillis sündis mul laps, sellest ajast alates olen tarvitanud micro 30. Peale rinnaga toitmist oli tsükkel korrapärane. Põen reumatoidartriiti ja võtan ka Medrol tablette. Nüüd ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Suure tõenäosusega on tekkinud ebakorrapärase veritsuse põhjuseks minipillid Micro 30. Võrreldes kombineeritud pillidega on nendega tõepoolest sagedamini ebaregulaarseid vereeritusi. Võiks ...

Loe edasi

rasestumisvastased vahendid

Tere dr Galina Litter!
Olen 31 aastat vana, veel pole sünnitanud ja sünnitamine pole ka järgmise 3 aasta plaanis. Olen natuke hädas rasestumisvastase vahendi valimisega. Olen üle kolme aasta tarvitanud ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Laura!
Spiraaliga naistel võivad sugulisel teel levivad põletikutekitajad levida tupest emakakaela ja sealt emakasse ning munajuhadesse, põhjustades viljatust.
Kui on üks ja terve ...

Loe edasi

logest

Tere.
Olen 19a ja tarvitand logestit nii umbes 3 a ja esimese aasta jooksul kui ma alustasin tarbimist võttsin juurde 10 kilo.nüüd siis otsustasin sellest lahti saada.läksin kaalujälgiatesse,probleem ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Pillide võtmisega võib tõepoolest kaasneda söögiisu tõus ja lisakilod. Kaalujälgijad on kindlasti parim viis õppida õigesti sööma ja nii kaalust alla võtma. Kui pillide võtmine katkestada, siis ...

Loe edasi

Rasestusvastased vahendid

Tere!

Sünnitasin poolteist kuud tagasi toreda poja.Nüüd pean valima rasestumisvastase vahendi,nimelt imetan ka praegu.Mis oleks kõige parem(kondoomi ei tahaks kasutada ,sooviks midagi püsimat)Olen ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Võimalus on asetada kas tavaline spiraal, mille saate Nõuandlas tasuta peale sünnitust 1 aasta jooksul, hormoonspiraali eest peate maksma ise üle 2000 EEKi. Hormoonspiraali eeliseks on see, et menstruatsioonid ...

Loe edasi

Rasestumisvastased vahendid

Tere! Milliseid rasestumisvastaseid vahendeid soovitate kõrgema vererõhuga naistele?

Kas hormoontabletid sobivad? Kas on olemas mingeid tablette või jääb üle kasutada ainult kondoomi? Tänan!

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere! Pille ei soovitata neile naistele , kellel on probleeme veenilaienditega, anamneesis tromboosid ja kes suitsetavad. Kui teil on vererõhk küll kõrgenenud, kuid eespool mainituid probleeme pole, siis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi