seks peale operatsiooni 26.12.05 / Naistehaigused

Külastaja küsib:


Tere.Olen 40-ne aastane naine ja mul avastati emakakaela vähk.
Nüüd siis ootangi oma kindlaks määratud operatsiooni aega.Nagu ma aru sain opereeritakse mul ära emakas ja munasarjad.Tahaksin teada kas mul on veel võimalik elada normaalset suguelu või on peale kõige eemaldamist sellega lõpp?Loomulikult tahan ma kõige rohkem,et saaksin terveks.
Ilusat aasta lõppu teile!

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere.
Vabandan, et vastan nii hilja. Kiri jõudis minuni alles 02.01.06.
Emakakaela vähi korral sõltub operatsiooni maht haiguse suurusest, staadiumist. Kui haigus on algstaadiumis ainult emakakaelal (mikroinvasiivne vähk) saab eemaldada ainult emakakael, nii, et emakas ja munasarjad jäävad alles. Kui kasvaja on suurem , tuleb kindlasti eemaldada ka emakas ja vajadusel ka tupe ülemine osa ja lümfisõlmed. Küllalt sageli võib kaugele areneda jõudnud juhtudel olla vajalik ka kiiritusravi. Kui vajalik on ainult operatsioon, siis vaatamata operatsioonile, saate paranedes elada täisväärtuslikku suguelu. Tupp võib olla veidi lühem, kuid takistuseks ei ole see peaaegu kunagi (tupp on veniv organ). Kui on vajalik ka kiiritusravi , võib juhtuda, et peale seda on tupeseinad õhukesed ja vähevenivad. Suguelu võib olla algul häiritud , kuid kindlasti on see võimalik. Vajadusel saab kasutada libistusaineid jm.
Te olete noor naine ja Teie raviarst arvestab kindlasti Teie raviplaani koostades, et saaksite jätkata oma tavapärast normaalset elu.
Jõudu ja edu Teile soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

peale operatsiooni

Mul oli kuu aega tagasi pimesoole operatsioon ja peale seda ei ole menstruatsooni olnud. Päevad pidid olema just operatsiooni ajal. Olen peale opi olnud vahekorras. Kas see võib olla operatsiooni järelnäht?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Ka tugev stress-situatsioon, k.a. operatsioon, võib põhjustada tsükli kõikumist, kuid igal juhul tuleb teha rasedustest.
dr. K.Seemen

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi