HPV ja tampoonid 08.11.05 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 23-aastane naine, sünnitusi ja aborte olnud ei ole. Püsipartner 2 aastat, suguhaigusi pole olnud.
Kaebasin kergelt tugevnenud voolust ning seetõttu võeti analüüsid. Nüüd ilmnes, et olen nakatunud HPV viirusega. Arst määras Polygynaz N6 küünald (kuueks päevaks) ning palus kolme kuu pärast tagasi tulla. Kahjuks ta eriti põhjalikult ei seletanud, millega üldse tegu on ja kuna olin üsna hämmingus ning polnud taolise viirusega eriti hästi kursis, siis ei taibanud ka ise palju küsida. Mis veel hämmastas oli see, et arst peaaegu keelas tampoonide edasise kasutamise. Olen nüüd Internetist viiruse kohta infot otsinud, aga seotust tampoonide kasutamisega pole kuskil kohanud. Samuti olen Internetist lugenud, et määratakse ka viiruse tüüp (erinevad riskiastmed). Seetõttu tekkisid mõned küsimused:
1) Kas tampoonide kasutamine on HPV viiruse puhul tõesti väilistatud? Kuidas see viirust ja haigust mõjutab?
2) Kas viiruse tüübi määramiseks on vaja teha veel täiendavad analüüsid/testid? Kas on võimalik, et see juba määrati, aga arst mind sellest lihtsalt ei teavitanud?
3) Kas HPV ning hormonaalsed rasestumisvastased vahendid mõjutavad üksteist mingil viisil? Nimelt plaanisin jägmise tsükli alguses Evra plaastreid kasutama hakata. Varem pole tablette söönud ega plaastreid kasutanud, kasutasime kondoomi.
4) Kolme kuu pärast tehakse kolposkoopia (kui õigesti aru sain). Mida selle abil teada saadakse?

Olen tänulik kui mu küsimustele vastate!
(HPV-st on varem juttu olnud, aga oma küsimustele siit vastust ei leidnud)

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
On väheusutav, et vaid vooluse kaebuse puhul võeti HPV, muidugi juhul, kui Te ise ei tasunud seda kallist uuringut 299.-. HPV on vajalik võtta lisauuringuna siis, kui PAP testis on muutused. Milline oli Teie PAP testi vastus?
Apteegi andmetel ei ole Polygynaxi tupekuulikesi enam saadaval.
Kui HPV vastus on positiivne, siis määratakse koheselt ka viiruse tüüp (number) ja tema riski aste onkoloogilises riskis.
1) tampoonide kasutamisel ja HPV-l ei ole seost, kaldun arvama, et Teil võis olla tegemist emaka kaela põletikuga, siis oleks selline ravi ja sellised soovitused
2) see on võimalik
3) on olemas arvamus, et hormonaalset kontratseptsiooni kasutavatel patsientidel oleks nagu rohkem partnereid ja seetõttu sugulisel teel levivate infektsioonide risk kõrgem. Kui Teil on üks (ja terve) partner, siis risk ei tõuse, kondoom kaiseb osaliselt ka sugulisel teel levivate haiguste eest, mida ei tee rasestumisvastased vahendid
4) kolposkoopia on suurendusega emaka kaela uuring
G.Litter
www.naistearst.ee

Kasutage otsingut: HPV - inglise keeles - Human Papilloma Virus või Inimese Papilloomi Viirus eesti k.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi