Tere 09.08.05 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen 23 a 1,5 a tagasi sünnitanud naine. Varasemas elus on olnud palju probleeme paremas munasarjas esinevate kollaskehahematoomidega mis hakkasid tekkima rasestumisvastaseid tablette tarvitades. Parem munasari on tundlik põrutustele ja peale suguühet tekkis sageli hematoom mis tekitas põrgulikku valu. Mõõtmed olid nii normi piires et väga suured ei olnud. Nüüd on mulle paigaldatud aasta tagasi Mirena ja uh leid näitab paremas munasarjas süsti. Ise tunnen ka vahel valusid ja käega paremalt katsudes on valus, samas mingi aeg see valu kaob ja siis naaseb taas. Ühe korra on tsüst leitud pool aastat tagasi ka vasemast munasarjast kuid seda ma üldse ei tunnetanud ja see vaevusi ei tekitanud. Lasin endal töökohas võtta veeniverest ka CA 125 ehk munasarjavähi markeri ja selle tulemus oli 15,0. Tean, et piir on 21,0 aga siiski tundub mulle see näit kuidagi hirmutavalt suur. Oleksin oodanud mingit 3-9 tulemust siis oleksin rahus olnud.
Teine probleem on, et rindadesse tekkis tagasi mingil hetkel ka ternespiim mis peale imetamise lõpetamist tegelikult kadus. Imetamisest on möödas ka pea aasta. Rindasid puhastades(rinnanibusid) pigistasin juhuslikult õrnalt ja sealt tuleb mõlemast esimene tilk kleepuvat läbipaistvat vedelikku ja edaspidi juba kreemjat kleepuvat vedelikku. Prolaktiini näit oli nädal enne päevade algust 309(ka ca 125 oli võetud nädal enne menstruatsiooni algust) ,kilpnäärme markerid olid korras ja kliiniline veri ka. Nüüd ei ole ka uh-s käinud ega tea mis olukorras on tsüst ja paar nädalat tagasi olid alles u 2 nädala jooksul valud ja siis on ka istudes paremale kannikale kerge valu paremal alakõhus. Kuna ka hematoomidega oli valud ja tunded samad siis hakkan vist vaikselt juba harjuma aga mõtlen, miks parem pool tunnetab neid tsüste ja hematoome samas kui vasakut pole kunagi tundnud aga vasakus on olnud korra mõõtmetelt isegi suurem tsüst kui paremas. Kas minu CA 125 markeri tulemus vajab kontrolli all hoidmiust ja muretsemist? Kardan väga. Ootan Teie vastust.

23 a. emme

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Teie munasarja vähi markeri analüüs on normis ja ei vaja kordamist.
Kui alakõhuvalu püsib, siis peaksite külastama naistearsti nii Mirena kui ka munasarjade (tupekaudse ultraheliga) kontrolliks.
Kui kaebused piimanäärmetes püsivad, siis pöörduge ise OÜ Mammograaf, tel. 6274470. Piimanäärmeid kontrollitakse m. tsükli 5.-15. päevani.
Prolaktiin tuleks korrata, 1 analüüsi põhjal põhjapanevaid järeldusi ei saa teha. Vahel on vaja PROL korrata kuni 3x. Kuna PROL on stresshormoon, siis teda saab võtta vaid kell 8-10 hommikul, enne seda ei tohi olla vahekorras ~24 tundi ja enne analüüsi andmist hommikul ei tohi pesta piimanäärmeid käsnaga ega hõõruda rätikuga. Kui veeni punktsioon kohe ei õnnestu, siis teistkordselt ei saa seda analüüsi enam võtta. Enne ei tohi toimuda ka patsiendi läbivaatus.
PROL võite korrata igal m.ts. päeval.
Kas kardate vähki?
Ei ole mõtet sellise hirmuga enda ja enda ümbritsevate tuju, närve ja enesetunnet rikkuda. Vähihaiguste risk tõuseb ikka vanuse tõustes, eriti postmenopausis naistel. Käige naistearsti juures kontrollis iga 2 aasta järgi ja perearstil, hambaarstil 2x aastas.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

menstruatsioonitsükli häiretest

Tere dr.Väli!

Suured tänud abi eest!

Lugupidamisega,

Juta

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Juta! Soovin Teile edu! Maie Väli

Loe edasi

Vahekord

Tere!
Kas tohib olla naisega vahekorras kui parajasti on päevad?

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Võib, kui mõlemale sobib .

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi