mure 22.01.05 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen noor meesterahvas ja mul on selline mure.....mul avastati herpes.Mida see nüüd minu jaoks tähendab?Kas ma olen kogu elu nakatusohtlik,või ainult siis,kui sugutile tekivad villid???Ootan kiiret vastust...ette tänades...

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere. Kui teil on genitaalherpes, siis nakatsohtlik olete ainult villide esinemise ajal. Reeglina äge staadium kestab kuni6- 7 päeva. Esialgu tekivad villid, siis need võivad katki minna ja tekivad koorikud.Muul ajal viirus peitub närviganglionitesse ja väljub perioodiselt tekitades retsidiive. Oleneb organismist, võib juhtuda, et peale esimest haiguse väljalöömist ei teki teil kunagi ägenemist või vastupidi tekivad sagedased retsidiveerumised. Kui on ägenemine, soovitaks teha ravi, sel juhul haigusnähud mööduvad kiiremini. Samas ravi ei tapa viirust, see jääb teile organismi. Soovitaks pöörduda arsti poole ja täpsustada haigus. Parim aeg oleks retsidiveerumise ajal, siis oskab arst ka paremini diagnoosida ja ravi määrata.Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Reis rasedana Keeniasse

Tere,

Kuu aja pärast on plaan lennata Keeniasse. Reisi kahjuks ära jätta ei saa, kuid avastasin ootamatult, et olen rase. Ilmselt ca 4 nädal.
Kuna see on pigem riskipiirkond, siis olen ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Enne eksootilisse piirkonda reisides tuleb alati konsulteerida reisimeditsiini kabinetis ja teha kõik vajalikud vaktsineerimised ( Keeniasse reisides kollapalaviku, A-hepatiidi ja poliomüeliidi ...

Loe edasi

Määrimine enne pillilehe lõppu

Tere!
Olen kasutanud madala hormoonisisaldusega pille ligi aasta, kuid viimastel kuudel on alanud umbes nädal aega enne pillilehe lõppu määrimine, mis muutub iga päevaga suuremaks ning pillilehega ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Pillide üheks võimalikuks kõrvalmõjuks on vähene veritsus v. määrimine nende kasutamise ajal. Kõige sagedamini esineb ebakorrapärast veritsust pillidega alustades esimese kolme kuu jooksul, ...

Loe edasi

Opereerida või oodata?

Tere!
Oli oper.2014.a lõpus emakas koos kaela ja munajuhadega (põhjuseks müoomid ja verejooksud, tekkinud aneemia). Peale seda kõik OK, veri taastus ruttu, nüüd Hgb 150 ja raud korras. Viis kuud ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. kui teil vedelikukogum?/ tsüst? muret ei valmista, siis võib ju jälgida. MRT(väikesest vaagnast) uuring tegelikult eristab kas tsüst või on midagi muud. Kui tsüst, siis kuni 5cm suurust võib jälgida, ...

Loe edasi

Veritsus menopausis

Tere!

Olen juba 2 aastat menopausis.Tekkis kerge sügelus ja kipitus,mis vaevas just öösiti.
Panin ööseks piimhappe küünla ja hommikul kerge veritsus peale pissimist.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 50-aastane

Iga veritsus postmenopausis vajab tähelepanu ja uuringuid emaka limaskesta e endomeetriumi vähi välistamiseks. Kui pahaloomulisus ...

Loe edasi

Vaskspiraal

Tere.Soovin vaskspiraali lasta eemaldada,
Kas seda peab tegema sama arst kes spiraali paigaldas?
Aitäh.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Kindlasti mitte, spiraali võib eemaldada iga arst, ämmaemand või õde.
Teame juhtumist, kus ka partner eemaldas spiraali. ...

Loe edasi

Rinna nibud.

Tere.
Kui normaalne ja millele võivad viidata, koguaeg kikkis ja kõvad olevad rinna nibud?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Arva et see on normaalne, kui see ei põhjusta teile probleemi. Dr kadastik

Loe edasi

Ebareguläärsed päevadeli peale 3. raseduse katkemist

Tere

Mul on olnud eelnevalt juba 3 raseduse katkemist ,kui 2. korral on peale kuuaegset pausi ilusti päevad hakanud ja regulaarsed.Nüüd peale kolmandat raseduse katkemist algasid päevad 34 ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, võimalik, et tekkinud tsüklihäire, kuna rasedusi mitu, mis katkesid. Sel juhul Primolut hea. Igaks juhul ikkagi oleks hea, kui saaks günekoloog Ultraheliga üle vaadata. Võimalik et seal on hoopis ...

Loe edasi

PAP test -ASCUS

Tere.
Mure suur ja närvid läbi. PAP testi tulemusel avastati ASCUS .(eelnevalt kõik testid korras olnud)See pidavat vähi eelne seisund olema,kas nüüd jään ootama järgmist staadiumi-vähki?või on võimalus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 49-aastane

Tegemist on PAP testide patoloogiaga:
ASCUS (ingl atypical squamous cells of undetermined significance) ‒kindlaks ...

Loe edasi

PAP test -ASCUS

Tere,
Sain vastuse peale PAP testi -ascus,määratlemata atüüpilise lameepiteeli rakud.Varasemalt kõik proovid korras olnud.Mida see maakeeli tähendab?
Mingeid muid uuringuid ja rohte arst ei ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Selline muutus on võib olla tingitud ka tupepiirkonnas kas mikrofloora muutusest või tupepõletikust. Aga võimalik ka et sellest areneb edasi emakakaela düsplaasia. Vähiks arenguvõimalus kaduvväike, ...

Loe edasi

Pap test

Tere.

Käin regulaarselt naistearsti juures ja alati on võetud ka PAP test, mis on korras olnud.Seekord on minu aasta ,kus haigekassa tasub uuringu ja kohe avastati ka emakakaelas muutused.Diagnoos-M697102 ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! ASC-H ei ole bakter,vaid emakakaela lameepiteelis düsplastilised muutused. Avastatakse see tõesti PAP analüüsi käigus. . Suguelu puudumisega viimastel aastatel ei ole siin mingit seost. See võib ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi