rinnanäärme ülitundlikkus? 13.12.04 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen 1,5 a. hädas valuga, mille nö lähtepunkt näib olevat paremas rinnas. Valu on kohati ka õlas ja paremas käes. Olen käinud kahel korral poole aastase vahega väga kogenud mammoloogi vastuvõtul ja korra ka ultraheliuuringus oma rinnaga. Lisaks lasin teha kaelapildi (olemas patoloogia, osaliselt looteeas tekkinud). Mammoloog pani minu diagnoosi kokku oletusel, et juhuse kokkulangemisel avaldub valu kahel põhjusel: üks on kaelast ja kergelt kõverast lülisambast tingitud ja teine, mis lokaliseerub rinnas - rinnanäärme ülitundlikkusest (2 sünnitust, hormoonspiraal 3,5 a., polütsüstilised munasarjad). Parema nibu äärde tekib aeg-ajalt tihendilaadne moodustis (kord rohkem, kord vähem tuntav), mis on ka katsudes väga valulik. Praegune ravi piirdub mammoloogi soovitusel soojade kampriõli kompressidega, aga see pole leevendust toonud. Ja pidev valu hakkab tasapisi psüühikale mõjuma. Mida teha? Lisauuringud, vereanalüüsid, antibiootikumid??

Ette tänades,
32a. naine

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Loen Teie kirjast..."Ja pidev valu hakkab tasapisi psüühikale mõjuma".
Te vajaksite psühholoogi nõustamist, et selgitada, millised on need põhjused, mis mõjuvad Teie psüühikale?
Soovitan kogenud psühholoogi Irene Kalvetit. Ta vastab samas portaalis.
Mõelge järgmistele küsimustele ja vastake:
-mida Te kõige rohkem kardate? Kas vähki? Kas surma? Kas invaliidistumist? Kas töövõime langust? Kas seda, et Teid ei armastata sellisena? Kas seda, et Te sellisena paistate hädine ja haige? vm.
-kas olete kõik endast oleneva teinud? (hoiate kehakaalu normis, sööte ja puhkate korrapäraselt, tegelete ravikehakultuuriga, naudite sõpraderingi, külastate teatrit, kino jne., et mitte mõelda oma valupunktile?
-mida Te ootaksite arstidelt? Kas seda, et nad ütleksid, et täna vähki ei ole? Kas sooviksite nõu valuga toime tulekuks?
-kas olete lootuse kaotanud? Millele see põhineb?
-millal valu avaldub? Kas siis, kui olete üksi oma murega?
Soovitused:
-külastage 1 kord 2 aasta järgi günekoloogi, et oleksid teostatud uuringud emakakaelalt ja emakakaela kanalist vähirakkudele ning tupekaudne ultraheliuuring munasrjade kontrolliks
-piimanäärmete kontroll on ka soovitav kaebuste esinemisel 1 kord 2 aasta järgi ning vajadusel rinnanäärmete ultraheliuuring
-otsustage, kas soovite veel sünnitada
-raviotstarbel on PCOS raviks ja soovimatu raseduse ärahoidmiseks parim meetod Diane-35. Seda juhul, kui Te ei suitseta.
-kui suitsetate, tuleks loobuda
-hakake käima vesivõimlemises või naisvõimlemises
-kui massaž paremale õlale ja käele aitab ja Teile sobib ning meeldib, proovige
Teil on õigus, valu muutub krooniliseks, ning see ravi on keeruline ja aeganõudev. Sellega tegelevad valukabinetid. Reeglina ongi ravi antidepressantidega.
Enne tuleks selgitada põhjused ja muud võimalused.
Soovitan taastusravi arsti dr. Ilvest.
Kindlasti pole põhjuseta vaja antibiootikume. Reeglina pole vajalik PCOS-ga ka lisauuringuid, vereanalüüs valu ei näita.
Tegelikult on Teil väga hästi, kui PCOS-ga olete sünnitanud 2 last.
Teid nägemata ja Teie haiguslugu tundmata saan anda vaid tüüpsoovitusi.
Otsige üles need spetsialistid ja Teil saab olema turvalisem, oluline on ikkagi toimetulek.
G.Litter
www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi