Müoom ja Activelle 27.08.04 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere, dr Sekavin,

Mul probleem järgmine.
Olen 65.a.naine, müoom avastati ca 18 a.tagasi.Püsib enam-vähem ühesuususena, ca 6-8 rasedusnädalat,mitmesõlmeline,emaka limaskest õhuke.Käin 2x aastas günekoloogilisel kontrollil,aeg-ajalt ka ultrahelis. Avtivellet tarvitan ca 6.aastat.
Viimasel kontrollil soovitas günekoloog asendada Activelle Klimadinoniga.Seda ma tegingi,kuid olukord läks hulluks - õudsed higistamishood kordi päevas ja öösel. Läksin tagasi Activelle tarvitamisele ja higistamine lõppes.
Arsti põhjendus oli see,et uuemad arvamused ei soovita Activellet üle 5 a.tarvitada,tõstab oluliselt rinnavähi ohtu.Olen aga lugenud,et tuleb tarvitada elu lõpuni,sest kaitseb luid ja veresooni.Kuidas siis asi on?Klimadinoni infoleht hoiatab nagu Avtivellegi tarvitamast kasvajate puhul.Samal ajal ei ole temast ka (vähemalt minu puhul) kasu.
Kas on võimalik mingi analüüsiga kindlaks teha Activellega kaasnev tromboosioht? Olen suures segaduses ega oska midagi ette võtta.Higistada ei taha ja tromboosi kardan ka.
Ette tänades Riina.

Arst vastas:

dr Aire Sekavin

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Tähe Erakliinik

Tere Riina.
Enne kui alustatakse hormoonasendusravi (Activelel) tuleb kaaluda ravist saadavat kasu ja võimalikke ohte. See on eriti oluline just siis kui ravi kestab üle 4-5 aasta. Osteoporoosi profülaktikaks ja kuumahoogude vähendamiseks on Activelle igati õigustatud valik. Oma raviarstiga (kes teab Teie haigusi kõige paremini) tulebki kaaluda, kas oodatav kasu kaalub üles võimalikke riske. Väikesed müoomisõlmed ei ole vastunäidustuseks hormoonasendusravile.
Rinnanäärmevähi risk suureneb hormoonasendusravi puhul, mis kestab üle 5 aasta. Uuringute andmetel on rinnanäärmevähi riski suurenemine kuni 4 lisajuhtu 1000 naise kohta 5 raviaasta jooksul. Oluline on aga teada, et rinnanäärme vähi risk tõuseb vanuse kasvades (ka neil naistel, kes kunagi ei ole hormoonasendusravi kasutanud), samuti on risk suurem neil naistel, kellel algasid menstrutsioonid varakult, kelle esimene sünnitus oli üle 35 aastaselt. Seetõttu saadabki Teie raviarst Teid regulaarselt rinnanäärme uuringutele, et avastada võimalik haigus väga varakult.
Erinevad uuringud on näidanud, et trombootiliste haiguste risk võib tõusta 2-3 korda (see on umbes 2-6 lisajuhtu 5 aasta jookul 1000 naise kohta). Kui naisel on varem esinenud trombootilisi haigusi (näiteks süvaveenitromboosi vm) , siis haiguse kordumise risk on suurem ja hormoonasendusravi on vastunäidustatud.
Soovitan lugeda ka www.menopaus.info.
Edu soovides Aire Sekavin

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Kõrvetised ja Activelle

Tere! Kas kogemustele tuginedes võib olla seos Activelle tarvitamise lõpetamise ja pika kuluga reflukshaiguse vahel? Refluksiravi järele tekib pea igal sügisel vajadus, kestab 2-3 nädalat ja kõik korras. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 54-aastane. Loen kirjast, et ..."Activellet võttes oli enesetunne parem." Vastab tõele, HAR ehk hormoonasendusravi eesmärk on parandada elukvaliteeti. Patsientidele ...

Loe edasi

Activelle

Tere päevast, dr Kadastik!
51a.-lt algas minul menopaus. Vahepeal olen tarbinud lühikesr aega hormoonasendusravi, kuid olen alati pooleli jätnud, sest mulle tundus, et võtan kaalust juurde. Praegu ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

tere. Soovitan alustada looduslike preparaatidega, mida saate osta apteegist ilma retseptita. Kui need paari kuu möödudes ei aita, siis kindlasti alustage hormoonpreparaatidega. Kaaluiive tablettide võtmise ...

Loe edasi

Hormoonasendusravi

Tere,dr Seemen
Olen tarvitanud ca 6 a.a Activellet (N,üle 60,müoom püsib ca 12 a.a ühesuurune,7-8 näd).Arst soovitas nüüd hakata tarvitama Liviali. Ostsin ravimi välja ja olen nädala tarvitanud.Mille ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere, Riina!
Hormoonasendusravi (activelle jt.) on ohutu kasutada 4-5 aasta jooksul, pikemaajalise kasutamisega tõuseb risk haigestuda rinnavähki. Sellised on hormoonasendusravi preparaatidega tehtud ...

Loe edasi

LIVIAL

Tere,
Küsimus niisugune:kas Activelle või Livial?
Olen üle 60-ne naine. üldkolesterool HDL ja TGL normist kõrgemad(veidi).tromboosi kohta pole uuritud, aastaid olnud stabiilses seisus ca 8 ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kõigepealt vabandan vastue viivtamise pärast. Tehnilistel põhjustel ei saanud seda teha. Livial on uuema põlvkonna hormoonasendusravi, toimeaineks on steroidne hormoon tiboloon. Omab östrogeenset ...

Loe edasi

juuste väljalangemine

Tere
olen 51 a naine. Juba aasta või poolteist on mul probleeme juuste väljalangemisega. Olen ostnud apteegist nii kaltsiumi, magneesiumi kui räni tablette, samuti olen manustanud B6 vitamiini, kuid ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Activelle ei peata juuste väljalangust.Soovitan osta apteegi käsimüügist PRO-HAIRE tablette ja neid regulaarselt kasutada.Soovitan siiski kontrollida kilpnäärme funktsiooni.Võib-olla on tegemist ...

Loe edasi

Fibromüoom

Tere,dr.Ülle Kadastik

Olen 65-aastane naine,müoom avastati ca 15a tagasi.3.a. eest suurenes veidi,nüüd on püsinu 7 rasedusnädala suurusena,emakasisene,kobarlik.Emaka limaskest on õhuke.Ca ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui teil kaebusi ei ole, siis ei ole otsest vajadust emakas opereerida, kuna see on üsna väike. Seda enam et limaskest on õhuke. Verproovi peate uuesti kontrollima nagu öeldi teile. Kui tekivad kaebused ...

Loe edasi

müoom

Kas rasestumisvastaseid tablette võib kasutada ka siis kui on diagnoositud emaka müoom?

Ette tänades Maris

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere, Maris!
Pille võib müoomi korral kasutada.
K.Seemen

Loe edasi

Müoom ja päevad

Tere.
Ka müoom võib põhjustada menstruatsiooni ära jäämist?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Ei.

Loe edasi

müoom

Tere dr. Väli Mul olid alakõhus valu algul mötlesin et pimesool aga uuring näitas et müoom arst ütles et see hea loomuline aga minul on pidev valu koos voolusega ja tulevad sellised koetükid . ma olen ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Müoom on tõesti healoomuline emaka lihaskesta paksend.Võimalik,et müoom on nii väikene ja sellepärast jättis arst Teid jälgimisele.Kuna aga müoomisõlm takistab menstruatsiooni ajal emaka kokkutõmbeid ,siis ...

Loe edasi

müoom

olen 31 aastane naine, mul oli müoom, mis eemaldati operatiivselt, kas edaspidi on mul võimalik rasestuda.

Vastas dr Aire Sekavin

Suure tõenäosusega on see Teil võimalik. Vaja oleks aga teada, kus täpsemalt emakas Teil müoomisõlm oli, kui suur see oli, kas oli vaja operatsiooni käigus avada emakaõõnt.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi