Kaksikud 09.08.04 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Lp. Galina Litter,
Tere,
Peale 1 a. proovimist õnnestus rasedaks jääda.( Diagnoositi PCO ja kasutasin Serophenet) On raseduse 4 nädal ja eelmisel nädalal käisin ultrahelis, kus avastati, et on kaks lootemuna. Arst hoiatas, et see pole veel päris tõene ja, et 1 ehk nõrgem võib vahepeal "ära kaduda" (kuidas see võib juhtuda?) .
Arvele ma ennast veel võtnud pole. Plaanin seda teha septembris. Kuna suures õnnetundes unustasin oma arstilt küsida ( hetkel ka puhkusel), siis tekkisid mõningad küsimused: kas kaks lootemuna võib minu puhul olla seotud ov-ni stimuleerimisega?(kummagi suguvõsas kaksikuid pole)
Millal saab teada, kas on oodata ühe- või kahemunaraku kaksikuid? Lisaks - kuna olen reesusnegatiivne ja mees positiivne, siis kuidas see mõjub minu esimesele rasedusele? (tavaliselt esimese lapse puhul ei pidavat ohtu olema - aga mis siis kui esimesi lapsi on 2 ?)
Suurimad tänud,
Mari

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Mari!
Olen nõus Teie raviarstiga, see ultrahelis nähtu nii varajases staadiumis on vaid oletus.
Meditsiinis on kümneid tuhandeid patoloogiaid, ka "paberlooteid", peetunud rasedusi jpm.
Rasedana peab arvel olema hiljemalt 12. nädalast, soovitavalt koos vajalike analüüsidega ning perearsti konsultatsiooniga.
Teie versioon ovulatsiooni stimuleerimisest on üks võimalikset teguritest.
Kehtiva raseduse jälgimise ravijuhendi järgi on kohustuslik ultraheliuuring loote võimalike väärarendite selgitamiseks 10.-14. rasedusnädalal. Siis peaks olema asjaolud selgemad. Kas ühe-või kahemunaraku, seda on raske öelda, kuid vahel on raseduse II ja III trimestris nähtavad loodete erinevad lootepõied.
Kahjuks keegi ei tea, millise reesuse ja veregrupi pärib loode (looted), seetõttu asjatu muretsemine ei tule kasuks. Kõikidele Rh-negatiivsetele rasedatele tehakse korduvalt antikehade uuringuid ja vastavalt tegutsetakse.
Õnnitlen Teid esimese raseduse puhul! Nautige oma rasedusaega, neid on ju kaasaegsete naiste elus vaid mõned.
Võtke end rasedana arvele nii pea, kui võimalik, külastage määratud ajal arsti, ämmaemandat, rasedate loenguid.
G.Litter
www.naistearst.ee




Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Rase

Tere küsimus selline et rase 31 nädalat ja ala kõht hakkas kahjuks valutama ja kõht vahel läheb toonuses ja selga lööb valu ja külgedele arstile alles reede olen sünnitanud kolm last viimased olid ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kui Teil on emakas ebakorrapäraselt toonuses ja toonus püsib ka rahulolekus, siis tuleb kindlasti pöörduda erakorralisse vastuvõttu, et hinnata emaka kontraktsioone KTGs.

Loe edasi

Sooviks lahtiseletust.(eelmise teema jätk)

Tere, tänan vastamast, tahtsin juude veel lisada, et viimased aastad kõik mul korras olnud, u 2013 oli mul CIN3, tehti emakakaela konisatsioon, pärast seda siiani kõik korras olnud(2018 sünnitasin veel ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Ikkagi kõige olulisem on teada, kas teil on HPV kandlus praegu. Kui teil HPV on negatiivne, siis on ASC-US eelkõige seotud tupes mikrofloora häirega ja soovitav on teha kuur apteegi käsimüügist ...

Loe edasi

Pidev määrimine

Tere. Minu mureks on tsükli väline määrimine. Kestnud on see juba 4 aastat. Kõik testid (k.a PAP test) korras. Kõik arstid ütlevad et kõik on korras kuid mind on hakanud see segama.
Lisaks veel et ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Tsüklivälistel määrimistel on palju erinevaid põhjusi. Kui esineb nn. kontaktveritsusi ehk see esineb peale vahekorda, siis võib see seotud olla emakakaela põletikuga kui välistatud on ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: