endometrioos 23.08.01 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Olen 26 aastane naisterahvas, kel probleemiks alakõhu valud. Kevadel

tehtud erinevad analüüsid olid korras, samuti ei näidanud ultraheliuuring midagi.

Ühe arsti soovitusel hakkasin pidama valukalendrit, ja nüüd olen avastanud oma valudes

seaduspärasuse: valud algavad alati paar päeva enne menstruatsiooni ja kestavad

menstruatsiooni ajal ning veel nädal kuni 10 päeva pärast seda. Olen

tarvitanud 3 aastat Logesti, ning sel suvel võtsin kolm karpi järjest, et lükata

mensest edasi. Suvel mul valusid ei olnud eriti, paar nädalat tagasi, kui

oli menstruatsioon, kordus jälle sama: paar päeva ennem algasid valud, ainult et mureks on see, et

need valud kestavad siiamaani, kuigi menstruatsioonist

on möödas juba kaks nädalat. Olen lugenud, et

endometrioosi puhul on valud seotud menstruatsiooniga, alates veidi enne seda ja

möödudes menstruatsiooni lõppemisega. Põhimõtteliselt minu puhul

täpselt nii ongi, ainult, et valud kestavad veel peale menstruatsioonigi. Kas võib siiski

tegemist olla siiski endometrioosiga? Käisin suures mures täna arsti juures, kes katsus mu läbi ja

ütles, et paremal all on midagi tunda (sealt oli mul ka valus katsumise ajal, ning teravad valud ongi põhiliselt just selles piirkonnas).

Samas ei osanud ta öelda, mis see täpselt on, arvas, et võib-olla tsüst, aga ka endometrioosikolle.

Järgmisel reedel lähen ultrahelisse. Olen üsna mures, et kui endometrioosikolle

juba käega tuntav on, kas siis võib olla tegemist millegi suure ja ohtlikuga? Eriti muretsen, kuna

see "tuntav kolle" asub emaka juures. Ega mul ometi emakat ei eemaldata, isegi kui seal peaks

endometrioosikolle küljes olema? Soovin väga oma lapsi saada, ja emakas ning vähemalt üks munasari ja munajuha

on ju selle jaoks obligatoorsed. Samuti ütles arst, et mu emakas on paremale kaldunud. Kas see on midagi ohtlikku ja võib

tulevikus rasestumist ja lapsekandmist ohustada? Võib-olla muretsen praegu üleliia, kuid oma lapse saamine on mulle

väga tähtis.

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Teie lugu lugedes jääb küll mulje, et tegemist on endometrioosiga. Seda ohtu, et emakas teil eemaldadtakse küll pole. See diagnoos on lõplikult laparoskoopiline ja soovitaks seda teile kindlasti. Sellise operatsiooniga on võimalik kolded eemaldada, ka munasarja piirkonnas. Kahtlus on, et teil võiks olla endometroidne tsüst, mida tuleb kirurgiliselt eemaldada. Reeglina on võimalik munasarja kudet kas või osaliselt säilitada. Vajadusel ordineeritakse peale op hormoonravi olenevalt endometrioosi astmest.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Advantani kasutamine


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

rasedus ja testid


tsütoloogile uuring:
erotrotsüüdid -vähe
kokid-vähe
lameepiteel-palju
leukotsüüdid-palju

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni järgne paranemine

Tere. Konisatsioon tehti 16 märts. Paranemine toimus hästi kuni 25 vastu 26 käisin Tartu emos kuna tekkis verejooks.See peatati seal mingi rohuabil marliga.Nüüd 6 aprill pöördusin uuesti valvearsti juurde ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, määrimist võib olla veel ehk paar nädalat. siis võite ka tööle minna. DRKadastik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi