väike emakas 23.03.04 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 21 aastane neiu. Seoses valulike menstruatsioonidega olen kasutanud rasestumisvastaseid tablette Tri-Regoli ja Logesti kokku 6 aastat. Viimase UH-uuringu käigus selgus, et mul on väike emakas (45 mm).Munasarjad on normaalsed ja töökorras. Arst soovitas rasestumist kaugesse tulevikku mitte lükata.
Last soovime elukaaslasega väga saada, kuid alles 3-5 aasta pärast. Kas selle aja jooksul minu võimalused rasestumiseks võivad väheneda?
Milliseid probleeme võib väike emakas kaasa tuua? Kas on olemas ka ravi?
Kas väike emakas tulevasele lapsele ka olulist mõju avaldab? Kas laps võib sündida enneaegsena?
Kas praegu peaksin tablettidest loobuma?
Ette tänades,
Murelik neiu

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere! Kuna te olete 6 aastat võtnud pille ja tsükkel on olnud korrapärase veritsusega, siis võiks arvata, et munasarjad töötavad normaalselt. Samas pillidega ongi reeglina tsükkel korrapärane,kuna saate ju hormoone väikestes annustes juuurde. Tõelised hormonaalsed häired ilmnevad just siis kui te pille ei võta, alles siis saab öelda et teil hormonaalselt on kõik korras. Emaka suurus ei ole oluline, kui teil ikka mensesed käivad ka pillidega. Väikestel naistel ongi pisut väiksem emakas. Seega arvaksin, kui teil veritasus ikka esineb, siis emakaga on kõik korras. Kui teil on plaanis sünnitada alles 6 aasta pärast, see oleks veel pillide võtmist 6 aastat, siis nii pikalt ma ka ei soovitaks. Pillid siiski on pärssiva toimega munasarjadele ja oleks siiski soovituslik mõelda ehk paari aasta pärast teil sünnitada või siis kasutada muid kaitsevahendeid. Kui te loobuksite pillidest, siis oleks näha ka teie menstruaalfunktsioon füsioloogiliselt. Kui emakas on väga väike, siis menstruatsioonid reeglina puuduvad. Ravi on olemas ja vajalik kui hormoonidest on naissuguhormoone normist vähem. Sel juhul tehakse hormoonravi ja kasvatatatakse emakat. Kui teil mensesed käivad ilma pillideta hästi, siis ei pea ravi tegema ja teie emkas on teile paras. Kui olete rasetunud, siis järelikult on emakakga kõik korras ja kannate lapse lõpuni. Emakas kasvab raseduse ajal vastavalt lapse suurusele. tervitades Dr Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

müoom

Tere

Diagnoos: Emaka leiomüoom, emaka intramuraalne leiomüoom Emakas müomatoosne,vastab ca 11-ndale ras. nädalale,hulgisõlmeline.

Algav menopaus, menstruatsioon oli mingil hetkel ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Olete 50 aastane naine ja selles vanuses, menopausile eelneval perioodil, muutuvad menstruatsioonid sageli ebakorrapärasteks. Müoom on 40-50 aasta vanuste naiste hulgas sageli esinev healoomuline ...

Loe edasi

Mirena spiraal

Tere,
lasin paigaldada Mirena spiraali 2012. aasta mais. Esimesed kuus kuud oli mul veritsust erinevate vahedega, kord 10 päeva tagant, kord 2 kuu tagant, sageli tundsin kõhus valu. Aga kuna olin ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Mina soovitan teha günekoloogi juures ultraheliuuring ,et kontrollida kas spiraal on ikka korralikult emakas. Mirena hormoonisisaldus ei ole kindlasti väike.Edu soovides,maie Väli

Loe edasi

XY kromosoomid

Ei suuda uskuda, et mul on XY kromosoomid. Kuidas seda küll kindlaks tehakse? Miks väline vaatlus ka suurt rolli mängib--tehku pimetest!! Ei suuda ennast meheks küll pidada mitte kunagi!! Ei usu, ei taha ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
fenotüübilt(väliste tunnuste järgi) naine ja genotüübilt ( XY kromosoomid) mees - sellisel juhul on kõige sagedamini tegemist testikulaarse feminisatsiooniga. Sellise harva esineva sündroomi ...

Loe edasi

müoom emakas

Tere! Olen 28.a ja kümne aastase tütre ema. Olen juba pool aasta hädas madala hemoglobiiniga. esmakordse vereproovi võtmisel oli 79. võtsin kolm kuud ferrum lek tablette. kuu aega tagasi oli 111. tehti ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Müoom on emaka silelihaskoest lähtunud kasvaja.Müoomi kasv sõltub suguhormoonidest östradioolist ja progesteroonist.Suuremalt jaolt paiknevad müoomid emakakehas.Tüüpilisim sümptoom on verejooks.Suurem ...

Loe edasi

vererohke menstruatsioon

Olen 35 aastane.Üle aasta on mul olnud pidev väike palavik.Hiljaaegu isegi 3 nädalat palaviku polnud.Momendil palavik jälle on.Septembris avastati mul rauaaneemia,arvatigi ,et see aneemia ongi vererohketest ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Palun pöörduge günekoloogi vastuvõtule.Vajalik oleks teha günekoloogiline sonograafia,kontrollimaks emaka limaskesta paksust ja võimalikke muutusi emakas ja munasarjades.Kirjelduse järgi võiks tegemist ...

Loe edasi

müoomioperatsioon

Mind ootab ees operatsioon,kus eemaldatakse suur müoomisõlm koos emakaga.On võimalus jätta alles väike osa emaka kehast,nii et "päevade" ajal oleks vähene määriv voolus.Kui oluline see edaspidist elu ja ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere! Kui sõlmede paiknevus on selline, et on võimalik teha emaka kõrge amputatsioon, siis miks mitte seda teha. Teile jäävad alles vähese verega menstruatsioonid. Kui te ei soovi enam menstrueerida või ...

Loe edasi

Emaka vähja võimalus?

Tere. Olen 44 aastane. Olen siia kord juba kirjutanud... Sain ka vastuse, nüüd on tekkinud veel küsimus. Proovin kirja panna kronoloogiliselt: 2002 aasta suvel avastati ultrahelis polüüp, sügisel enam ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Murelik!
Kaugelearenenud vähkkasvajaga ei saa tegemist olla.

Loe edasi

peale sünnituse

Tere!
Ma ei oska valida mida endale rasestumise vastaseks vahendisk valida. Günekoloog soovitab mul ise valida. Probleem aga selles, et jäin halvasti rasedaks, 1.5 aastat proovisime. Nüüd on meil ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Spiraali ei soovita kohe kindlasti,kuna Teil on kahesarveline emakas.Seega soovitan madala hormoonisisaldusega tablette (Harmonett,Logest,Jeanine,Marcilon ).Need tabletid aitavad ka võimaliku hormoonide ...

Loe edasi

Kliimaks

Tere!
Olen kasutanud 5 kuud 0,5 mg Divigeli, kuid nüüd on rinnad muutunud suureks ja valusaks. Olen 54 a, emakas opereeritud. Kas on tegemist üleannustamisega ja kas peaksin Divigeli kasutamise lõpetama.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Maive! See on küllalt väike Divigeli annus ja üledoseeringut siin ei ole.Rindade valulik pingsus on sageli õstrogeenraviga kaasnev nähtus ja mitte ainult Teil. Te võite proovida Divigeli manustada ...

Loe edasi

emakas

Tere,

Käisin arsti juures ja mulle öeldi, et mu emakas on retroversioonis. Mida see täpselt tähendab ja kas see mõjutab laste saamist?

Vastas dr Aire Sekavin

Tere.

Retroversioonis emakas tähendab, et Teie emaka põhi/keha hoidub taha ( Teie selja) poole. Laste saamist emaka asend üldjuhul ei mõjuta.

Tervitades Aire Sekavin

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi