testi usaldusväärsus 30.11.03 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Kas tupest võetud prooviga saab 100% kindlalt HPV-d diagnoosida? Nimelt minu proov osutus selle suhtes negatiivseks, aga mehel ilmusid paar aastat tagasi kondüloomid ja nüüd ravib neid. Kummalgi pole 10 aastat teisi partnereid olnud. Kas võin olla kindel selle proovi põhjal, et mul seda viirust ikka tõesti ei ole? Kas tohin sel juhul temaga ilma kondoomita enam üldse vahekorras olla?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
1. HPV analüüs on kallis, 272.-. Seetõttu, jm. teistel põhjusel tuleks analüüsi võtta õigesti: emakakaela kanalist spetsiaalse komplektiga DNA uuringuks.
2. Mitte kõik partnerid ei nakatu 100% kõikidesse sugulisel teel levivatesse haigustesse (neid on ~40 ringis). Tugev organism saab viirusest jagu (Teie?).
3. Teil on oluline määrata kord aastas PAP analüüs emakakaelalt ja emakakaela kanalist vähirakkudele. Kui nendes analüüsides on muutusi, vaid siis on näidustatsud uurin HPV-le.
Ise tasudes võite muidugi paluda ka kord aastas huvi pärast analüüsi HPV-le võtta.
4. Eelneva põhjal tehkegi otsus kondoomi suhtes, kas riskite ~40 võimaliku haigusega või olete terve ja tugev ning Teie ei kuulu nõrgestatud immuunsusega inimeste hulka.
Kui suitsetate, lõpetage suitsetamine ja mees ka. See on esimene samm HPV vastu võitlemiseks.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

papilloomviirus

Tere,

Olen 39 aastane naine. 10 aastat elanud koos ühe mehega. 2006 aastal käisin naistearsti juures korralises kontrollis, tehti ka PAP test ja kõik oli korras. Kuna oli kindel partner ei ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Yere! Papilloomviirusi on üle 100 tüübi.Sagedasemad emakakaelavähi tekitajad on HPV 16 ja HPV 18.Kui Teil oli onko korras ,siis ilmselt esimesel korral ei tehtud HPV testi.Et HPV viirused on väga levinud,nakatub ...

Loe edasi

papillomviirus

PAP testi tulemusena selgus, et on papillomiviirus (II-III?), lisaks käisin täiendavalt kolposkoopias mille tulemusena selgus, et on krooniline emakakaelapõletik.
Kas emakakaelapõletikku ravitakse, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Väga sageli ajavad patsiendid segamini PAP testi ja HPV testi.
Unustasite märkida oma vanuse.
PAP test on günekotsütoloogiline uuring emaka kaelalt ja emaka kaela kanalist ...

Loe edasi

õige aeg rasestumiseks

Tere,
Olen 32 a. lapsi veel ei ole. Olen üritanud aasta jooksul rasestuda kuid ei ole
siiani õnnestunud. Märtsis oli mul laporoskoopia, kõik oli korras. Siis määrati
mulle raviks Serophene ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui te kasutate ovulatsiooni testi, siis ongi parim aeg rasestumiseks nii nagu testil kirjas. Soovitatakse elada regulaarset suguelu kolm korda nädalas, siis ongi suurim tõenäosus rasestumiseks kui ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi