Tsüst 25.07.03 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Olen 32 aastane, 2 lapse ema. Mind vaevas ligi 7 aastat valu paremal alakõhus, mis viimasel paaril aastal läks päris hulluks. Selle aja sees olen jooksnud nagu hull mööda erinevaid günekolooge. Kuna valu kiirgas ka ülespoole, siis ka muud arstid. Korduvalt tehti ultraheli, mitte midagi ei leitud. Kuni nüüd, ühel ööl lõi nii meeletu valu, et ei saanud enam liigutada. kuna valu põhjus polnud teada, arvasin ikka, et ehk on krooniline pimesoolepõletik, haiglas õnneks otsustas tohter pimesoole eemaldada. Lõikuslaual aga selgus, et pimesoolel polnud häda midagi, oli hoopis selleks ajaks juba lõhkenud munasarjatsüst. Vedelikku oli kõhukoopas ca 200 ml. Seega oli see väga suur.
Nüüd siin portaalis kirju lugedes tuleb välja, et tsüst pole mingi probleem? Kui mitmed naised kurdavad samasuguste valude üle, nagu minul. Te ütlete ainult, et võib olla tsüst. Mureks pole põhjust, läheb ise üle. Aga kui ei lähe? Üks naine kirjutab, et tal lõhkes tsüst ja midagi ei tehtud. Kas siis ei olegi vaja teda ära lõigata? Mul on mitu sugulast, kellel aastaid tagasi lõigati tsüst koos munasarjaga ära, kuidas nüüd järsku pole see mingi haigus?
Ja minu puhul mind hämmastab, kuidas mitte ükski arst ei suutnud ultraheliuuringul tsüsti avastada? Laparoskoopiaga oleksin pääsenud kergemalt. Nüüd on ikkagi pikk haav ja raske paraneda. Pimesool võeti ka ära. Kui juba siis juba.

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere!
Teie kirja järgi otsustades, julgen arvata, et Teile teevad muret arstid ja nende mittekompetentsus. Kõigepealt räägin Teile tsüstidest. Tsüstid on tavaliselt asümptomaatilised ja leitakse tavaliselt günekoloogilisel läbivaatusel, harvemini valu tõttu. Diagnoos kinnitatakse ultraheliuuringul, kus on TAVALISELT näha ühekambriline ilma sisekajata tsüst. Tsüsti keerdumine ümber oma varre, tsüstis tekkiv verejooks või tsüsti lõhkemine võivad põhjustada äkilise valu. Follikulaartsüst kaob tavaliselt iseenesest ja fertiilses eas naine vajab ainult jälgimist. Kui tsüst 2 menstruaaltsükli jooksul ei kao või kasvab, on vaja opereerida. Teie kirjas kajas vastu pettumus, et tsüsti ultraheliuuringul ei leitud. Ilmselt oli Teil tegemist tsüsti kiire kasvuga, mistõttu seda ultrahelis ei diagnoositud.
Te ütlete, et oleks võinud teha laparoskoopia, selleks aga on omad kindlad näidustused ja ainult kõhuvalu korral seda tavaliselt ei tehta. Laparoskoopia on ikkagi operatsioon ja seetõttu on järjekorrad piisavalt pikad.
Me ei saa öelda, et tsüst ei ole probleem, aga kuna enamikul patsientidest see kaob ilma operatsioonivajaduseta, siis seepärast tuli Teil üle elada see kannatusterada.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi