Endometrioos 02.05.01 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Olen see 26 aastane naisterahvas, kes kirjutas teile aprilli algul ja tundis

muret kroonilise munasarjapõletiku pärast. Te soovitasite tookord pöörduda arsti

poole, kes saadaks laporoskoopiale, sest tegu võib hoopiski olla

endometrioosiga. Läksin siiski tagasi oma arsti juurde ja tundisn muret endometrioosi üle

ning küsisin, et kas siiski ei saaks laporoskoopiale saata. Enne seda oli mulle

tehtud kõik analüüsid, ka suguhaiguste omad, ja need olid korras. Minu mure peale

katsus ta mu veelkord läbi ja kutsus kohale ka teise arsti, kes samuti mu läbi uuris. Ka

tema ütles, et absoluutselt midagi tunda ei ole, kõik olevat ilusti korras, kuid kuna

ma siiski muretsesin, siis saatis mind ultrahelisse. Mulle tehti günekoloogiline

ultraheliuuring (tupe kaudu), ka see oli absoluutselt korras. Ma uurisin küll, et kas ultraheliuuring ikka näitab

piisavalt, et ehk saab endometrioosi kindlaks teha vaid laporoskoopia käigus, kuid

tema väitis, et ultraheli näitab kõik piisavalt ära ja tunnistas mu terveks. Samas teie

tookordest vastusest jäi mulle mulje, et endometrioosi saab kindlaks teha AINULT

laporoskoopiaga. Mida või keda siis uskuda? Olen 26 aastane, kaks ja pool aastat olen

võtnud Logesti. Äkki on põhjus hoopis nendes tablettides. Valud käivad mul

täiesti kaootiliselt. Kord ei anna mitu päeva midagi tunda, siis võib jälle mitmel päeval järjest

kergelt valutada , kord pool tundi, vahel paar. Vahel annab öösel tunda, füüsilise

pingutusega ja söömisega kuidagi seotud ei ole. Põhiliselt on paremal pool, päris

tihti on just naba juures selline kergelt torkiv valu, teinekord jällegi paremal täitsa all

tume tuim valu, vahel terav valu. Ühesõnaga, täiesti erinev valu ja täiesti suvalisel ajal ning

suvalise kestusega. Nii tugev, et peab lausa tabletti (Ibuprofeni) võtma, on väga harva.

Mitte mingeid muid vaevusi ei ole, isegi mitte mingeid voolusi tupest või valulikku vahekorda.

Kõik oleks nagu täiesti tipp-topp, aga siiski need suhteliselt kaootiliselt esinevad vähesed valud

häirivad. Praegu uurib mind sisearst, seni pole küll midagi leitud. Kas asi võib olla lihtsalt selles,

et mul ongi selline organism? Ja ka selline küsimus: elan Tallinnas ja seega võimalik vaid

siin arsti juures käia. Te soovitasite küll pöörduda arsti poole, kes saadaks

laporoskoopiale, aga ma tõesti ei tea, milline arst võiks seda teha, sest ei tunne

neid arste siin nii hästi. Võib-olla oskate kedagi soovitada? Või muretsen ma ilmaasjata?

Ja veel: algul võtsin Logesti ühe karbi kaupa, aga nii 1,5 aastat olen võtnud kahe karbi kaupa, aeg-ajalt

siiski teen ka peale esimest karpi vahe sisse. Kas see võib ka kuidagi halvasti mõjuda? Tänan!

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere! Endometrioosi diagnoos on ainult laparoskoopiline diagnoos. Palpatoorselt seda ei tunne ja ultrahelis koldeid näha ei ole. (v.a. kui on tegemist endometrioosist tingitud tsüstidega munasarjades). Loomulikult ma ei saa väita et teil see haigus on, kuid vaevavad kõhuvalud on üheks näidustuseks selliseks uuringugks. Teie kõhuvalud on väga ebamäärased, ehk võiks ka sooled kontrollida .Arvan, et pöörduge perearsti poole. Kui tema midagi ei leia, siis võiks ikkagi teha laparoskoopia diagnoosi täpsustamiseks, kui valud teid häirivad. Pillide võtmise osas ei peaks küll mingeit vahet tegema, eriti nagu teie teete praktiliselt iga väikese aja tagant. 5 aastat võiks võtta järjest, sis mõelda sünnitamisele või siis teha väike vahe. Võibolla tõesti on teie valud seotud ka teie pillide võtmisviisist. Tervitades dr. Kadastik

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Pillid ja päevad

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 23-aastane


Loe edasi

Pillide lõpetamise kõrvalmõjud


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija


Loe edasi

Kahe tableti võtmine

Teiseks küsimuseks ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Konisatsiooni ja valud emakas

Tere!

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Koposkoopia ja PAP test poole aasta pärast


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

DRKadastik

Loe edasi

menses

Tere


Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

lõputu mure


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 59-aastane


Loe edasi

Üleminekuiga või tõsine probleem?

Tere!

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Kaasajal püütakse vältida ...

Loe edasi

Emakakaelapolüübi eemaldamine ja tüsistused

Tere!

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi