Testosteroon 26.12.15 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere!

Olen pikema aja jooksu täheldanud meeleolumuutusi, üleüldisemat kehalist jõuetust ning ka nö kartlikkust või liiatist tagasihoidlikkust. Samuti on kahanenud ka libiido. Habe kasvab, kuid pigem aeglaselt ja mitte igal pool. Näiteks põskedel habemekasv põhimõtteliselt puudub. Samuti on lõual paju valgeid habemekarvu. Sellest tulenevalt lasin umbes paar kuud tagasi perearsti juures teha testosteroonitaseme analüüsi. Analüüs võeti hommikul kella 08.30 paiku. Enne seda ma midagi söönud ega joonud ei olnud. Ärkvel olin olnud analüüsi võtmise hetkeks umbes poolteist tundi. Analüüsi vastus oli 13.6 nmol/l.

Lugesin internetist, et minu vanuses (28) mehe normaalseks testosteroonitasemeks võiks olla umbes 20 nmol/l või isegi veidi rohkem. Mõned aastad tagasi sai samuti perearsti juures testosteroonitaset mõõdetud. Tulemust ei mäleta, kuid siis pöördusin teie juurde ka vastuvõtule. Ravi te tol korral siiski ei pidanud vajalikuks määrata. Varasemast mäletan ka, et viljakustase oli samuti madalamapoolne.

Kas oleks mõistlik teie juurde uuesti vastuvõtule tulla? Kuivõrd munadid on ilmselt keskmisest väiksemad, siis kas madalam testosteroonitase võib olla ka sellest põhjustatud? Leidsin apteegist ka toidulisandi, mis peaks aitama testosteroonitaset tõsta. Seda tarvitanud ma veel ei ole. Kopeerisin viite ravimite lahtrisse. Kas see võiks aidata või oleks esmalt mõistlik ikkagi teie juurde vastuvõtule pöörduda?

Lugupidamisega

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Kui on süsteemne mure, siis toidulisand palju ei aita. 13.6 pole paha tulemus, kuid antud juhul oleks kindlasti vaja teada ka vaba- või bioaktiivse testosterooni hulka organismis. Selle alusel saab otsustada ravi vajadusel. Karvakasvu aktiivsus ja selle paiknemine sõltub hormoonist vähe. Keskmisest madalam munandimaht võib soodustada madalat testosterooni väärtust. Kirjelduse alusel tuleks kindlasti välistada ka depressiooni võimalus. Madal testosteroonitase võib olla tingitud ka sellest haigusest, aga ka vastupidi.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Teatosteroon

Kas madala testosterooni tasemega saab ka eestis TRT ravi? Kui jah siis kelle poole pöörduda?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Seksuaalse vastupidavus on testosterooni tasemega küllalt nõrgalt seotud.
Hormoonasendusravi tasub kasutada siiski ainult sellistel juhtudel, kui testosteroon tõesti madal on ja see madal tase ka ...

Loe edasi

Testosterooni tase

Tere

Lasin teha vereanalüüsi, kus tulemused olid
Testosteroon 9.9 nmol/l
Suguhormoone siduv globuliin 29 nmol/l
Vaba androgeeni indeks 34.1 %
Kas need väärtused on ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Madal testosterooni tase võib olla nii põhjuseks kui ka tagajärjeks.Soodustab depressiooni teket, aga pikaajaline depressioon langetab ka testosterooni taset. Soodustab ülekaalu teket, aga ülekaal on üks ...

Loe edasi

PSA

Tere.
Tegin Synlabis Terviseriski paketi ja 40+ mehepaketi.
PSA väärtus 4.70 ( 2018 väärtus 2.69 ). Testosteroon 6,5nmol/l ( 2018 9.6nmol/l ). MCV väärtus 83.1fl. Muud testi tulemused olid ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA tõus on olnud väga kiire. kindlasti tuleks tõusu põhjus sellgeks teha.
PSA tõus/kõrge väärtus on alati seotud eesnäärmehaigustega - eesnäärmepõletiku, healoomulise suurenemise või vähiga. välistamegi ...

Loe edasi

PSA ja testosteroon

Minu 42-aastane abikaasa käis PSA ja testosterooni testi tegemas. Mõte tuli üsna juhuslikult. PSA oli 1,92 ja testosteroon 11. Sel korral ühtegi tavalist algtaseme vereanalüüsi ei teinud, aga kui teinud ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA vanuselisest keskmisest selgelt kõrgem väärtus viitab eesnäärmehaigusele. Arvestades vanust on tüüpilisemad variandid eesnäärmepõletik või tavalisest varasem eesnäärme healoomuline suurenemine. Vähitõenäosus ...

Loe edasi

Madal testosteroon

Tere,

Mul on viimasel ajal olnud vähe energiat, halb mälu, seksuaal huvi kadunud jne. Olen käinud mitmete arstide juures, kuid mulle on alati öeldud, et sa mõtled üle ja kõik on su peas kinni. ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Iga inimene võib arvata täpselt nii kuis soovib.
Mina analüüsides midagi kohutavat ei näe.
Vaba testosterooni määramine pole päris 100% kindel test. Keegi ei tea, mis väärtustel tekivad kehalised ...

Loe edasi

Testosteroon ja veenilaiend.

Kuidas mõjutab tervist nebidokuur, kui on veenilaiend munandikotis. Kas on mingit ohtu tervisele. Veenilaiend valu ei tee. Nebido kuur määrati, kuna testosterooni tase on liiga madal.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Veenileiend hormoonasendusravi ei mõjuta. Arvestades aga vanust kus madal testosteroonitase on suhteliselt harv leid, küsiks, mis on madala testosteroonitaseme põhjus. Kui selleks on munandi kahjustus, ...

Loe edasi

testosteroon

Kas testosterooni süstid suurendavad kehakaalu(ravikuur määratud)?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Oleneb põhjusest.
Kui soovite vastust, siis võiksite võtta vaevaks ka probleemi kirjeldamise.
Edu
Margus Punab

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: