PSA tasame tõus. 03.01.17 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere,
Neli või viis aastat tagasi eesnäärmeuuringu käigus avastati eesnäärmepõletik, mis sai järgneva ravi käigus likvideeritud. Tookord tehti kinduse mõttes ka biopsia, mis oli üldjuhul korras, olid vaid jäljed varem läbipõdetud eesnäärmepõletikust. Nüüd olen käinud kindluse mõttes igal aastal korra kontrollis. PSA on seni olnud 2-3. Selle aasta sept. oli tõusnud 3,6 ja dets. 9-ni. Sekreedi ja uriiniproovid põletikku ei näidanud. Arst määras järjekordse biopsia. Kas on põhjust muretsemiseks ja kas võib olla PSA tõusu põhjustajaks hiina plaastrid, mida olen sel sügisel-talvel kasutanud? Mingeid kaebusi vaegusi peale öiste kuselkäimiste ei ole. Kusel käin 2-3 korda öö jooksul. Kas biopsia on ikka põhjendatud või saaks mingi leebema meetodiga PSA seekordse tõusu põhjuse teada? Kunagi oli ka PSA 6 ja siis langes jälle 2-le. Teie tegite ka mõni aasta tagasi ultraheli uuringu ja siis oli peale suurenemise kõik ok.
Ette tänades.

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

PSA testi suurim väärtus ongi selle dünaamika, mitte üksik väärtus. Kui põletikku ei ole, siis tasub siiski biopsia ära teha. Nende Hiina plaastrite ja nende toime kohta ei tea keegi mitte midagi. Hämmastav, et inimesed kasutavad hääl meelel igasugu tundmatut `ravimit` selle asemel, et kasutada teada toimega, kontrollitud ja seejuures kordades odavamaid eesnäärmeravimeid. PSA kõikumine võib olla seotud muidugi tundmatu preparaadi kasutamise, aga ka eesnäärme suurenemiste korral tavapärase adenoomikoe verevarustuse vähenemisega seotud kudede hävinguga. Aga kordan, mida teeks siiski biopsia ära.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

PSA tõus põletiku mõjul

Tere, keskealine mees 56 a.
Soovin küsida, kui palju võib eesnäärme põletik
kergitada PSA väärtust? Kui oletame,
et ilma põletikuta oleks PSA nt kõrgusel 1,5.
Siis kas keskmine ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Meie kliiniku põhimõte on, et püüame mõttetuid biopsiaid maksimaalselt vältida. Äge põletik võib PSAd ka kümnete ühikute võrra tõsta. Kahjuks miskit ühte ka kindlat reeglit PSA tõusu kohta ei ole, sest ...

Loe edasi

eesnäärme testi tulemus 2,2

Tervist. Viimased 10 aastat olen teinud regulaarselt ultraheli ja jälginud psa väärtust see on köikunud 1,6- 1,9 vahel öeldi et vöib nagu rahule jäda. Viimane möötmine ja ultraheli oli pool aastat ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kaebused ja PSA väike tõus viitavad eesnäärmepõletiku võimalusele. Peaks ära tegema selle haiguse diagnoosimiseks vajaliku täpsustava uuringu - eesnäärme sekreedi testi. Sealt selgub haiguse vorm ja selle ...

Loe edasi

PSA taseme tõus

Tere

PSA tase on kahe kuuga tõusnud 1,4-lt 1,6ni. Kas ma peaks muret tundma ja esimesel võimalusel täiendavad uuringud tegema?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vanuse kohta on väärtus veidi kõrge niikuinii. Liiga tihedalt PSA tegemine pole aga tavaliselt tervisele/psüühikale kasulik. Kõikumiste taga võib eelkõige olla eesnäärmepõletik. Kui vastavaid uuringudi ...

Loe edasi

PSA tase

Lugupeetud Dr. Punab.

Ma konsulteerisin just äsja Teiega põgusalt oma PSA taseme näitude osas. Olen 39.a. mees.

Olen olnud Teie patsient aastatel 2003-2004, diagnoosiks eesnäärme ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

1) Ilma uuringuteta ei oska öelda. Kuna olemas ka sellesuunalised kaebused, siis oleks kasulik siiski uuringud ära teha. Oleme Ülikooli meestekliinikus oluliselt arendanud ka diagnostikaskeeme - meie poolt ...

Loe edasi

Segadused suguelundite sees ja ümber.

Lugupeetud doktor,olen üksjägu segaduses ja ummikuski. Aga kõigest järjekorras!
Umbes 20.mail 2007 tehti mulle SONGA operatsioon. Probleemiks oli kubemes vohav nahahaigus,mis väljendus eelkõige ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks ei tea teie paljusid olulisi parametreid - vanust, kaalu jne.
Valu tõenäoliseks põhjuseks munandites ja kubemes on sugutrakti põletik või harvem, kuid antud juhul teoreetiliselt võimalik, ...

Loe edasi

prostatiit

Tere
Milline oleks normaalne PSA näit? Kas selle näidu põhjal saab järeldada, et tegemist on halvaloomulise eesnäärme kasvajaga?

Tänan
E

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Miks seostate prostatiiti ja PSA väärtust? Need seosed on liiga keerulised, et siin lühidalt kirja panna.
Arstide poolt kasutatavad PSA normi piirid on väga erinevad.
Ise lähtun piiridest, ...

Loe edasi

eesnäärme adenoom

Tere! Suurenenud eesnääre,uuritud ultraheliga, igapäevaelus olulisi vaevusi ei põhjusta.

Ettevaatlikuks muutis PSA kõrge väärtus, 6 punktist võetud koeproovides ohtlikku ei leidunud, hiljem ...

Vastas dr Aivar Tilk

Vaba PSA maksab täpselt sama palju kui PSA analüüs. Üldiselt soovitatakse iga kõrgenenud PSA puhul võtta eesnäärme biopsia ja kui see on negatiivne, siis määrata vaba PSA. Kui vaba PSA on alla 16%, tuleb ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: