massilisajate mõju 22.08.07 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tervist lgp. doktor Punab,
minul selline mure, et soovime mehega last saada (mina 24, tema 27 aastane).
Mees käib regulaarselt jõusaalis (5 korda nädalas). Varem on ta enne ja pärast trenni tarvitanud valgupulbrit, nüüd aga soovitati talle poes hoopis massilisajat ("American Mass Blaster", mis sisaldab vadakuvalgu konsentraati, viljalihadekstriini, dekstroosi). Tema enda sõnul ei tahaks ta eriti "suureks" minna, vaid lihtsalt reljeefi nähtavamaks muuta. Seoses sellega olen ise mures, kas antud toode (ja valgupulbrid üleüldse) võivad mõjutada lapse saamist, sperma kvaliteeti, mehe üleüldist tervislikku seisundit? Kas ta peaks seksuaalvahekordade sagedust ka muutma, seoses valgu sisalduse suurenemisega organismis?

Ette tänades,
Aleksandra

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Mina olen kõigi lihase kasvatamist soodustavte toidulisandite kindel vastane. Enamikel nendest on tulemuse saavutamiseks lisatud meesuguhormooni sarnaselt lihaskasvu stimuleerivaid aineid. Enamikel tarvitajatel tekivad hormonaalse tasakaalu olulised nihked ja paljudel kannatab ka spermide tootmine ja kvaliteet. Umbes 10% juhtudest negatiivsed mõjud ei taandu ka peale lisandi tarvitamise lõpetamist.
Iga mees vastutab oma tervise eest ise...

Edu soovides
Margus Punab

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Toidulisandite mõju spermale

Kas kulturismis kasutatavatel toidulisanditel (kreatiin, aminohapped, proteiin, energia lisajad jne) võib olla mõju spermale ja hiljem lootele?

Tänan!

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Sperma mõju on sageli olemas. Kuna viljastumise protsessis selekteerib naise organism sperme ikka päris mitu korda, siis mõju lootele olla ei tohiks. Sellegipoolest on minu soe soovitus raseduse planeerimise ...

Loe edasi

Sperma kvaliteedile

Tere,

Plaanis oleks teha suvel laps ja seoses sellega tekkis küsimus, kas stress võib mõjuda tulevase lapse intelligentsusele?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Teaduslikke tõendeid sellise mõju kohta olemas ei ole. Samas tasuks oma elu siiski korrigeerima hakata, sest väikelapse arengule on negatiivne mõju kindlasti olemas.
Edu soovides
Margus Punab

Loe edasi

Prostamol caps.

Tere, kuidas Prostamol mõjub spermakvaliteedile?
Ette tänades,

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Halba mõju pole kirjeldatud. Aga miks te prostamooli tarvitate?
Edu soovides
Margus Punab

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: