Valus ja valutu proovivõtmine 21.02.07 / Meestearst

Külastaja küsib:

Käisin poolteist aastat tagasi meestearsti juures. Võeti proov, väga-väga valus oli, pärast oli mitu päeva valus kuseda. Määrati antibiootikumide kuur ja öeldi, et pärast kuuri peab uuesti proovi võtma. Surusin hambad risti ja ilmusin pärast kuuri ka proovi andma. Selle andsin teisele arstile ja püstiasendist, mistõttu keha sai valule reageerida ning lõppkokkuvõttes oli veelgi valusem kui eelmine kord. Ja pärast otsisin jälle paar-kolm päeva WC-sid, kus saaks kusemise ajal valu pärast karjuda, ilma et teised kuuleks.

Nüüd, pool aastat vaikselt juba tunnen, et peaks uuesti kontrollima minema, sest kubemes on kihelus hoolimata hoolikast pesemisest ja eesnaha alla tekib aeg-ajalt, kuidagi kergemini kui vanasti, põletik. Aga mõte sellest, kui valus see saab olema... ühekordse valu kannataks veel ehk ära aga mitu päeva valusat kusemist...

Küsimused oleks: vastavat PCR-i proovi peaks ju saama ka uriinist võtta, sellest see kohustuski mitte urineerida 3-4 tundi enne meestearsti külastust, või kuidas? Juhul, kui meeste suguhaigusi on võimalik diagnoosida valutumalt, miks siis seda ei tehta? Kas sellel on pedagoogiline eesmärk, et praktiseerige turvaseksi ja teile ei tehta haiget? Võibolla olen mina tõesti ainuke õrnahingeline argpüks, aga juhul kui meid on rohkem ja võibolla isegi palju rohkem, siis soodustab valuline proovivõtmine ju suguhaiguste mittediagnoosimist-ravimist-levikut või milline on Teie arvamus selles küsimuses? Kas patsiendi palve peale oleks võimalik haiguse diagnoosi valutumalt läbi viia?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Enamik mehi on õrnahingelised argpüksid...
Iga inimene vastutab oma tervise eest ise. Suguhaiguste levimine pole mitte arsti vaid ikkagi inimeste endi eluviisi küsimus.
Asja juurde asudes võin öelda, et vajadusel saab teste teha ka esmasest uriinist ja spermast. Esimene valik see pole, aga teha saab. Lihtsalt kusitist võetud testid on kõige enam kasutatud, kogemuse alusel kindlasti hästi töötavad ja seetõttu arstile ka alati esimeseks valikuks.
Tulge vastuvõtule.
Edu soovides
Margus Punab

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Piklik kõva valutu tükk suguti naha all

Märkamatult tekkinud valutu piklik kõva tükk suguti naha all, mis sarnaneb pigmendi poolest umbunud rasunäärmega, aga on tavalisest suurem, piklik ja katsudes kõva.

Millega on tegu ja kas ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Selle pildi alusel kahjuks midagi tarka kosta pole võimalik. Sellised asjad peab silmaga üle vaatama ja sõrmega katsuma. Kõige tüüpilisem põhjus on lümfisoonte umbumine. Kui siiski pole paari nädala jookusl ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: