Peatrauma 26.04.19 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere! Poiss, 4.aastane, läks lasteaias lõuna ajal magama ja lõi vastu voodiotsa pea ära. Parema silma juurest 2 cm juuksepikendused piiril näitab käega, et valus on. Õnnetus juhtus esmaspäeval. Kasvataja sai teada sellest peale uinumisest ärkamist. Kuna poisil kõik korras tundus olevat siis lapsevanemale ta ei teatanud. Poiss kinnitas ka, et valud hakkasid peale ülesse ärkamist. Õhtul kui poistele järgi läksin siis sain sellest teada. Kodus ühel hetkel hakkas laps röökima ja ütles, et pea niiiiiiii valutab. Konsulteeris on pa infoliiniga ja soovitati last jälgida ja valuvaigisti anda. Rohi mõjus ja laps kinnitas, et valu kadus. Järgmisel päeval helistati lõunaajal lasteaiast, et laps röögib valust ja ütleb, et pea valutab. Palavik mõõdeti 37,6. Läksin ruttu Mustamäe Lastetraumapunkti. Seal vaadati, et lapsega oli korras vaid palavik 37,8. Saadeti pediaatria juurde. Kuna ka seal lapsel midagi ei leitud siis soovitati 4 x päevas valuvaigistit anda. Ajuuuringule ei saadetud kuna arsti meelest oli laps ülevaatusel kõik korras ja läbivaatus annab lapsele liiga palju kiirgust. Koju jõudes nuttis laps, et jalad surisevad ja halb on olla. 2 päeva andsin valuvaigistit siis lõpetasin ära kuna laps enam ei kurtnud valu. Samas jah, valuvaigistiga ei saagi valu ju kurta. Neljapäeval peale lõunat hakkas laps uuesti nutma, väga hullusti, ja andsin talle uuesti valuvaigistit. Nüüd tundub, et laps jääbki vist valuvaigisti najal elama. Kui kaua üldse sellises olukorras võib last valuvaigisti all hoida.

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Teie küsimus jõudis minuni alles täna, so 07.05. Seega on traumast möödas juba kaks nädalat ja selle aja peale peab paevalu olema möödas nii väikese põrutuse kui ka viirushaiguse poolt põhjustatuna. Kui pea ikka valutab, peate pöörduma perearsti poole, kes lapse üle vaatab ja vajadusel lastearsti konsultatsioonile edasi saadab.

Lugupidamisega,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

7 kuune pärast lisatoidu saamist rahutu

Tere,

Pöördun teie poole murega 7 kuuse lapse toitumise ja magamisega seotud murega. Nimelt laps olnud sünnist saati suhteliselt rahulik ning hea unega. Ärganud öösiti ca 2 korda maksimaalselt ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Aptamil AC piimaseguga harjumine võtab kindlasti aeg, sest see maitseb "teistmoodi". Kas Aptamil AC kakamine on muutunud harvemaks? Vibusse viskamist võib tekitada toidu tagasiheide, ...

Loe edasi

Laps haarab ühe käega

3,5 kuune laps enamjaolt toimetab vasaku käega. Parem kõik liigub ja töötab aga vasakuga haarab ja paneb suhu vasakut. Paremat toob ka muidugi näo juurde kui ärkab ja sirutab, hõõrub silmi aga haarata ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Lastel ei ole selles vanuses veel käte eelistust, ta võiks kasutada mõlemat kätt ühtemoodi. . Nagu ma Teie kirjast aru saan, siis parem käsi liigub tavapäraselt ainult haaramist veel ...

Loe edasi

Lapsel ebastabiilselt palavik

Tere!

Mure selline, et lapsel on juba üle nädala ebastabiilne palavik. Kõik algas kõrvapõletikust üle 2 nädala tagasi. Kirjutati antibiootikumid, kõrvapõletik kadus, aga mõned päevad peale ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kirjas oleva info põhjal jääb arvamus, et tõepoolest on tegemist korduvate viirushaigustega, sest eeldan, et põletiku näitajate kontrollil tehti ka tavaline vereproov ja seegi oli korras. ...

Loe edasi

7-kuuse kõhulahtisus

Tere

7-kuune beebi, rinnapiima ei saa enam umbes 1 kuu, sünnist saadik paralleelselt saanud lisaks rinnapiimale ka Aptamil Allergy Care (tavalisest aptamilist tekkisid punnid, Allergy Care ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Võimalik, et lapsel oli mingi kerge sooletrakti nakkus, mis vallandas kõhulahtisuse ja seedetrakt ei ole veel täielikult ära paranenud. Kui lapsel oli piimaallergia, mille tõttu on kirjutatud ...

Loe edasi

Hemogramm

Tere, palun aidake mõista analüüsi tulemust. Vere näitajad on 6 kuu jooksul olnud muutumatud, st Hct, Neut% ja Lymph% on normi piirest väljas. Mu enda perearst ei suuda nende näitajate kohta selgitada, ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Miks üldse vereproovi tehti? Kahjuks ei ole kirjas, kas laps on 10-aastane või 10-kuune. Ilmselt 10-aastane, vaadeates vereanalüüsi referetntsväärtusi??
Hct näitab veres plasma ...

Loe edasi

Veri väljaheites beebil

Lapsel ilmusid verikiud kakasse 14.03.19. Ühel päeval kakab 3 korda.: 1 kord ilma nähtavate verekiududeta, umbes poole tunni pärast 5-6 verekiudu kakas ja veel umbes poole tunni pärast väga palju verekiudu ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Enterool ja gentamütsiin tõenäoliselt verekiudude vastu ei aita. Verekiudude põhjuseks võivad olla: *lõhed päraku juures; * toiduallergia või -talumatus; * seedeinfektsiooni järgne. ...

Loe edasi

10-kuusel beebil kaelal palju munakesi.

Tere,

10-kuusel poisslapsel on kaela peal palju erinevas suuruses munakesi. Kõrva taga on ûks 0.5cm . Olen näidanud perearstile, kes ei näe muretsemiseks põhjust kui ka lastearst katsus korra ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Tõenäoliselt on need munakesed lümfisõlmed. Lastel võivad olla lümfisõlmed tuntavad kaelal, kaenla all ja kubemes kuni 1 cm suurustena. Lisaks suurusele hindavad arstid veel ka sõlmekeste ...

Loe edasi

Rahutu uni lapsel

Tere

Olen mures oma kahe aastase lapselapse pärast. Laps on alates sünnist saati halva unega olnud ja ka päeval veidi kärsitum. Kuid selle ma panin selle arvele, et ees kasvab teine laps. ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kaheaastased lapsed katsetavad oma käitumisega nö piire. Sel ajal kujuneb välja ka oma "mina" ja nad näitavad väga emotsionaalselt välja oma tahtmisi. Ajaga selline käitumine väheneb ...

Loe edasi

Lapsel põskedel ja kätel väikesed punnid

Tere

Laps 5. aastane, nii 3 kuud tagasi tekkis pöidlale kare laik punane ja nagu väikesed punnid oleks peal, seda sai määritud kreemiga, läks küll heledamaks, aga tuleb vahel tagasi, siis ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kahjuks ei saa pildi alusel diagnoosi panna ega kahjuks ka soovitusi anda. Toiduallergiat selles vanuses ei kahtlustaks, kui siis ainult löövet maiustustest, mis ei olegi päriselt allergia. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: