Antibiootikumikuur? 02.10.07 / Lastehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
8-kuusel tütrel tuli nohu, nüüd hakkas enda kõrvu katsuma. Käisime kõrvaarsti juures konsultatsioonil. Palavikku ei ole, lapse üldine meeleolu ka täitsa hea, kui välja arvata see, et rinnapiima saamine kinnise nina tõttu raskendatud. Kons.otsusele kirjutas kõrvaarst "Paremas kõrvas rohkelt vaiku ja k.kile paks, roosa" ning määras raviks Amoxicillini. Olles aga lugenud antibiootikumide negatiivsest mõjust, kahtlen selle kohese andmise vajalikkuses. Kas on sellest midagi halba, kui ootaksime päeva-kaks, kuidas lapse enesetunne muutub? Kasutasin ka "kõrvaesisekatsumise-meetodit", vaatamaks, kuidas laps reageerib - mulle öeldi, et kui on kõrvapõletik, siis peaks kohe nutuga reageerima, kuid meie laps ei teinud midagi! Samas sooviksin infot selle kohta, et kui siiski antib.kuuri alustada, kas saab seda ka kuidagi nö paremaks muuta? Olen kuulnud, et anda piimhappebaktereid lisaks? Kuidas mõjuks antib.kuur tema üldisele immuunsüsteemile, arvestades, et talv tulemas ning haiguste oht üleüldse suurem?
Vastuse eest tänades ning ilusat sügist soovides,
Heli

Arst vastas:

Tiia Voor

dr Tiia Voor

Pediaater

Tartu Ülikooli Kliinikumi Lastekliinik

Tere!

Nohu tüsistusena võib tekkida keskkõrvapõletik, mille raviks kasutatakse antibiootikume. Keskkõrvapõletiku korral tekib tavaliselt palavik ja kõrvavalu.
Väga tähtis on ravida nohu, kuna kõrva ja nina vahel on väike "toruke", mille kaudu toimub keskkõrva õhutus. Kui torukese sees on turse ja õhutust ei toimu, tekib kõrvas ebamugavus tunne ja laps hakkab kõrva katsuma.
Keskkõrva ravimise kohta on erinevad seisukohad. Konservatiivne seisukoht ütleb, et alla 1-aastastel lastel peab ravima antibiootikumidega. Uuemad seisukohad lubavad jälgida last 2 päeva ja kui sümptomid (kõrvavalu, palavik) taanduvad, pole vaja antibiootikume kasutada. Kahjuks ei selgu Teie kirjast, mitu päeva laps kõrva on katsunud. Teie poolne "kõrvakatsumis-meetod" ei ole usaldusväärne hindamaks keskkõrvapõletiku olemasolu. Kõige paremini saab ikkagi kõrvaarst otsustada, kas kõrvas on põletik või mitte.
Antibiootikumide võtmise ajal võib võtta lisaks piimhappebaktereid (Gefilus, Protexin) või süüa häid baktereid sisaldavaid toite (Hellus, Gefilus). Kui antibiootikumravi on näidustatud ehk siis haigustekitaja on bakter, mille vastu antibiootikum on tõhus, ei peaks Te muretsema ühekordse antibiootikumkuur kahjulikkuse üle.

Edu soovides,
Tiia Voor

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Lastehaigused

angiin ja jalavalu lapsel

7-aastasel (21kg) pojal nohu, palavik, kurk punane, kurgumandlid mädaplekkidega – angiin. Perearst määras antibiootikumikuuri – Amoksitsilliini suspensiooni 10 ml 3x ööpäevas.
Laps on ühe päeva ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Jalavalu amoksitsillinist on väga vähe tõenäoline põhjus. Küll aga võib angiin ja igasugune muu palavikuga kulgev haigus tekitada jalavalu. Kui jalavalu püsib ka päras haigust ja amoksitsilliniga ...

Loe edasi

põiepõletik

Tere!
Mure selles,et 6 aastasel poisil uriinis valku ja leukotsüüte +1.Perearst kirjutas AB ravi ja arvab,et põiepõletik.
Mainisin seda ka ühele teisele arstile kes aga ütleb,et poistel ei ...

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Põie ärrituse tunne, mida näitab suur pissimise tunne, näitaks nagu pigem põiepõletikku. Samas aga valku on põiepõletiku korral uriinis harva, kui üldse. Soovitan esialgu antibiootikumikuuri ...

Loe edasi

Mures lapse köhaga

Tere.
Meie mure algas siis nii.
Aasta tagasi jäi poeg haigeks. Oli palavik,köha ja nohu. Palavik kestis nädal ja siis kirjutas arst meile antibiootikumi (amoxicillin), käskis võtta 5 päeva.

Tiia Voor

Vastas dr Tiia Voor

Tere!

Kirjelduse järgi on Teie lapsel praegu bronhiit ja ilmselt selline bronhiit, mida arstid nimetavad obstruktiivseks bronhiidiks ehk siis kaasuvad vilinad ja kiuned ning mida võiks leevendada ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi