Vereanalüüsid ja uriiniproov 01.02.21 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere,
Seoses kõrge vererõhuga määras perearst mulle analüüsid, aga kuna veel arstile aega on ja ma ei oska vastuseid lugeda.Vererõhu ravi pole mulle veel määratud, kuna alles kodus mõõtmisel kõigub see 150/95 kanti vahel ärevana ka kõrgem.
Palun vaadake mu näidud üle.
Glükoos paastuseerumis/plastmas 5,6mmol/l 4,1-6,1
Kolesterool 4,0 mmol/l 5,0
HDL 2,0 mmol/l 1,0
LDL 1,4 mmol/l 3,0
Triglütseriidid 0,80 mmol/l 1,7
Naatrium 139 mmol/l 135-145
Kaalium 3,9 mmol/l 3,5-5,0
Uriin keskjoa glükoos normi piires 2,0
Uriin keskjoa ketokehad negatiivne 0,5
Uriin keskjoa erütrotsüüdid negatiivne 5
Uriini keskjoa leukotsüüdid negatiivne 10
Uriin keskjoa billirubiin negatiivne 17
Uriin keskjoa urobilinogeen normi piires 17

Veri HbA1c (IFCC) 34,2 mmol/mol 20,0-42,0
HbA1c 5,3 % 4,0-6,0
Uriin keskjoa albumiin uriinis 142 mg/l
krestiniin uriinis 17,2 mmol/l 2,5-19,0

Uriini ribaanalüüs
Erikaal 1,031 1,010-1,030
ph 6,0 5,7-7,0
valk 0,3 g/l 0,25
nitrit negatiivne

Analüüsid teostatud synlab laboris.
Tänud!

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Uuringutulemused on üldiselt korras.

Ainus näitaja, mis jälgimist vajaks on valk uriinis 0,3 g/l. See on väike kogus, kuid kui teil noore inimesena on probleeme vererõhuga, siis tuleks nüüd ja edaspidi jälgida ka uriinianalüüsi just valgu eritumise suhtes. Sellest võib oleneda sobiva ravimi valik.

Kuna tegemist on ühekordse juhusliku leiuga, võiks uriini analüüsi esialgu korrata, et välistada juhuslik leid. Oluline on valgu eritus siis, kui see on tuvastatav ka järgmisel ja ülejärgmisel korral.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Laktoositalumatuse testi tulemuse tõlgendamine

Milliseid veresuhkru näitusid võrreldakse laktoositalumatuse testi tulemuse tõlgendamisel? Kas esimese veretesti näitu võrreldakse 20.-minutil tehtud testi näiduga või 40.-minutil tehtud testi näiduga?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie plasma glükoosisisaldus suurenes peale laktoosi koormust 1,6 mmol/l, mis on piiripealne näit ja hästi interpreteeritav ei ole. Analüüsi järgi siiski pigem ei ole laktoosi talumatust.
Loe edasi

Tervis jukerdab

Tere!

Viimastel aastatel on tekkinud probleem nahaga- tekkivad tumedat varvi sügelevad laigud alakõhu piirkonda ja kätele, kaenla piirkonda. Lisaks kõhuvalud mao piirkonnas. Viis päeva tagasi ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Tumedamad laigud on sageli seotud pigmendi ladestusega ja keskeas on see üsna tavaline, kuid sügelemine ei ole tüüpiline kaebus. Tundub, et nahaarst oskaks siin täpsemalt vastata.
Loe edasi

Vereanalüüsi tulemuste tõlgendamine

Tere! Mind huvitaks vereanalüüsi tulemuste lugemine. Lasin teha tasulise kliinilise vereanalüüsi. Perearst ütles neid vaadates, et kõik korras, aga miks on pct ja basofiilid referentsväärtuses tsipa kõrgemad ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kahjuks ei ole te siiski pilti kaasa pannud, vähemalt keskkonnas seda ei leidu.
Aga kui kommenteerida teie kirjeldust, et basofiilide hulk on veidi kõrgem, siis soovitan vaadata, ...

Loe edasi

Aluseline fosfataas (ALP)

Tere,

tegin synlabis maksapaketi uuringu ja tulemused siis järgmised.
Alaniini aminotransferaas (ALAT) 11 U/l
Gammaglutamüüli transferaas (GGT) 18 U/l
Aluseline fosfataas ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kõik uuringud peaksid olema referentspiirides ehk normis. Eeldan, et Synlab ei kasuta teistsugust aluselise fosfataasi määramise meetodit kui haiglad. Meie normide järgi on see korras.
Loe edasi

Maksanäitajad lapsel kõrged

Tere.

Pöördun teie poole sellise murega, et paar nädalat tagasi avastati lastehaiglas vereproovi käigus, et mu lapsel on maksanäitajad kõrged. Laps on 2,5-aastane. Poisslaps.
Tol hetkel ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Mina soovitaksin kindlasti pediaatriga nõu pidada, seda kas Lastehaigla EMO vahendusel või perearsti saatekirjaga.
Lapse jaoks on analüüsid kindlasti paigast ära ja oluline on selgitada ...

Loe edasi

Madal ferritiini tase

Tere!

Sooviksin infot, kas mul on põhjust olla väga mures oma ferritiini taseme pärast (4.8)?
Mis võib põhjustada nii madalat ferritiini taset?
Panen juurde ka analüüsi vastused

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Ferritiin on madal ilmselt rauadepoo tunnuseks teie puhul. Teil on vähe väljendunud aneemia (hemoglobiin 114g/L).
Ferritiini väärtus võimaldab kaudselt hinnata rauadepoode suurust. ...

Loe edasi

Vere settekiirus

Tere,

Tekitab muret referentsväärtusest kõrgem vere settekiirus.
Olen 31-aastane, 3 kuud tagasi sünnitanud naine. Viimaste kuude jooksul olnud korduvad rinnapõletikud, muid tervisehädasid ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

ESR 36 mm/h on teie eagruppi arvestades tõesti suurenenud. Põhjuseid võib tal olla teie puhul mitu - rasedus suurendab iseenesest ka ESR väärtust, teil oli hiljuti sünnitus, võib-olla ...

Loe edasi

Kõrge ferritiini näit väikelapsel

Tere. Küsimus on 3-a. tütarlapse vereanalüüsi kohta. Lapsel tekkis kolm päeva tagasi palavik 38,6, aga mitte mingeid muid haigussümptome peale palaviku ei tulnud. Esimesel päeval sai paratsetamooli, mis ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Kirjeldate, et lapsel olid infektsiooni nähud.
Selle järgselt on ferritiini suurenemine ootuspärane, kuna ferritiin on nagu CRP-gi ägeda faasi valk ja igasugune põletik ja infektsioon ...

Loe edasi

vereanalüüs

Soovin teada, mida näitab vereanalüüsis Ret number ja millega on tegu kui see on lubatust üle 10 ühiku kõrgem(84,3)?

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

See on retikulotsüütide arv ja suurem on ta siis, kui inimene paraneb verekaotusest või kroonilisest aneemiast. Näitab, et vereloome töötab.

Marge Kütt

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: