Vere näidud 17.04.19 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Viimastel kuudel on väsimus peaaegu tappev. Lihased on nagu vanast ajalehest ja liigesed valutavad hullusti, mälu on suht olematu. Perearst määras vereanalüüsi. Mh oli 11. aprillil hb 114, ferritiin seerumis 4,7 ja raud seerumis 4,4 (Synlabi labor). Sain soovituse võtta Retaferi. Alustasin rohu võtmist, imendumise suurendamiseks kasutan apelsinimahla. Toitumine on terve elu olnud tavapärane, söön liha ja kala. Veebruaris oli Hb 123, detsembris 126. Ferritiin seerumis oli juba augustis 2018 5,0. Küsimus - kui hemoglobiin on normilähedase väärtusega kuidas saab ferritiin nii madal olla? Lisan juurde viimase analüüsi teised näitajad: MCV 85,6, MCH 27,8 ja MCHC 325, Neut% 39,6 ja Lymph% 46,9%, TSH 0,44. Vastuse eest ette tänades!

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere

Hematoloogilise uuringu mulle edastatud tulemuste põhjal jääb mulje, et aneemiat teil ei ole (hgb ja erütrotsüütide indeksid MCV, MCH, MCHC on referentspiirides). Samas on ferritiini tase püsivalt madal, mis viitab ebapiisavatele rauavarudele organismis. Seega võiks raua suukaudset manustamist siiski jätkata.

Selgustuks jääb, mis põhjustab ebapiisava rauavaru, kas on tegemist suurenenud verekaotusega (näiteks vererohked menstruatsioonid) või ebapiisava raua imendumisega (seedetrakti probleemid).

Hetkel on teil kaebusteks väsimus ja lihastevalu, samuti kaebate mälu häirete üle. Kindlasti ei ole selle põhjuseks aneemia ja ferritiini normi saamine ei pruugi kaotada neid kaebusi. Soovitav oleks uurida kroonilise põletiku suhtes (CRP, ka ESR uuringud).
TSH väärtus on selline, et soovitav oleks teha juurde FT4 uuring, et täpsustada kilpnäärme funktsiooni. Teie puhul tuleks välistada kilpnäärme ületalitlus.

Soovitan väsimuse ja lihasvalu põhjust selgitada koos perearstiga, sest põhjusi võib olla mitmeid ja sellest lähtuvalt ka uuringuid on erinevaid.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Verenäidud ja hemolüüs

Tere. Põen väga sageli kr uroinfektsioone ja pean tarvitama pidevalt suuremas või profülaktilises annuses antibiootikume. Hetkel ägeda põletikuga võtnud nädal Nitrofutantoini.
Andsin täna vere, ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Hemolüüs on enamasti verevõtu protseduuri käigus tekkinud probleem, kus läbi nõela minevad erütrotsüüdid lähevad osaliselt katki ja värvivad vereplasma roosaks. Teatud laboriuuringuid ...

Loe edasi

analüüside tulemused

Tere,olin siin Soomes hingamisteede põletikuga kodus,oli kovad kylmavärinad,raputas terve öö,kuid palavik oli ainult 37.Rindkeres oli jube valu kui köhisin,koht lahtija jube nõrkus.Sõin Burana 400,ja kuskil ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere
Vereanalüüsi järgi on tegemist viirusliku, mitte bakteriaalse põletikuga (C-reaktiivne valk alla labori määramispiiri, leukotsüütide hulk selle labori ülemisel referentspiiril). Seega teie antibiootikume ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: