Vereanalüüsi vastused 20.10.17 / Laborimeditsiin

Külastaja küsib:

Tere!

Minult võeti suurem ports analüüse, et välja selgitada jalgade valutamise, kiire pulsi, kehva enesetunde, madala vererõhu, pidevate põletike, õhupuudustunde, hingeldamise, südame puperdamise ,pearingluse põhjused. Ka borrelioosi uuriti, sest kodune kiirtest oli positiivne. Arst vaatas näite ja ütles, et borrelioosiga on kokkupuude ammu olnud, aga ei vaja sellega tegelemist. Verepildi kohta ütles, et see on minu isikupära. Ma ei küsinud täpsemalt, et mida see tähendab ja nüüd vaatan analüüside vastuseid, et mitmed näidud on normist väljas ja sooviks seletust. Ütles vaid, et d-vitamiinipuudus. B12 süste olen saanud üsna pikalt ja topeltannuse, sest selle näit oli kriitiline. Olen käinud põhjust uurimas gastroskoopias ja laiussi mul ka pole. Sellele B12 puudusele ei olegi leitud põhjust. Mul on ka mäluhäired(ei mäleta paljusid asju ja sõna ei tule tihti meelde), aeg-ajalt segadusseisund, sääred valutavad juba umbes kuuaega igapäevaselt ja on veidi paistes. Ka köha tuleb ja läheb. Kopsuröntgen oli korras. Alatasa on väiksed palavikud juba aastaid kestnud. Puuk oli 5 aastat tagasi nabas. Verenäit oli siis korras, aga arsti juurde läksin liiga vara, enne peiteaega. Panen siia kirja vastused, mis normist väljas olid.

Leukotsüüdid 3.2 E9/L [norm 4.1 - 9.4]
Monotsüütide % 12.3 % [norm 1.0 - 11.0]
Neutrofiilide abs arv 1.5 E9/L [norm 1.50 - 6.70]
Eosinofiilide abs arv 0.1 E9/L [norm 0.03 - 0.44]
Lümfotsüütide abs arv 1.2 E9/L [norm 1.30 - 3.60]
Kolesterool 5.3 mmol/L [norm ... - 5.0]
Vitamiin B12 294 pmol/l [norm 156 - 672] kuna olen pikalt topeltannuse süste saanud iga nädal 1 kord, et kas see näit pole veidi liiga väike ?
Vitamiin D (25-OH) 38.6 nmol/l [norm 75.0 - ...] võtan nüüd 4 tabletti korraga D3 1200 iu-d.
Borrelia IgG 19.8 [norm ... - 10.0]

Arst vastas:

Marge Kütt

dr Marge Kütt

Laborimeditsiini arst

Põhja-Eesti Regionaalhaigla

Tere
Saan aru, et teie küsimuseks on borrelioosi välistamine ja soov konsulteerida piiripealseid laboriuuringute tulemusi. Püüan seda teha.
Borrelioosi diagnoosimine on keerukas, selleks on ainult seroloogilised uuringud ehk B.burgdorferi IgM ja IgG. IgG jääb peale borrelioosi põdemist, aga ka nakatunud puugiga kokkupuutumist ilma haigestumata positiivseks paljudeks aastateks. Borrelia IgG numbriline väärtus ei ole diagnostiline, ei ole seotud haiguse ägeduse ega raskusega, seega ei peaks laborid väljastama numbreid, vaid pos ja neg hinnangut. Korduvalt IgG määrata pole vaja, see tekitab sageli valeinterpretatsioone. Teie puhul jagan teid konsulteerinud arsti arvamust, et tegemist on vana IgG positiivse väärtusega ja ei ole teie kaebuste põhjustaja.

B12 väärtus on teil normi piirides, kuid saan aru, et koos toetava raviga. Põhjuse osas ei julge oletusi teha, saan aru, et maoga on kõik korras. Ilmselt on tegemist mingit liiki imendumishäirega, alati ei jõua põhjuseni välja, oseedesüsteemil on palju biokeemilisi mehhanisme, mis võivad häiruda ja põhjustada teatud aine hulga vähenemist organismis. Kuna enamikke neid mehhanisme mõjutada ei saa, siis pole nendde üksikasjalikul uurimisel kliinilist põhjendust ja ravida saab tagajärge ehk manustada puuduolevat ainet juurde. Teie puhul on B12 tase raviga päris hea, ma ei leia põhjust muretseda, et tase ei ole ülemisel piiril. Sinna ta ei jõuagi kaugeltki mitte kõigil inimestel.

D-vitamiini on vajalik asendada, aga meie laiuskraadil on see tavaline probleem.

Muud verenäitajad on tegelikult normis. Nn. normid ehk referentspiirid on kokkuleppelised ja 5% inimetest jääb täiesti terve olles nendest piiridest ka allapoole või ülespoole. Ilmselt kuulute nende inimete hulka ka teie.

Köha ja palavike püsimise korral soovitaksin kontrollida teatud kopsuinfektsioonide suhtes - Mycoplasma pneumoniae ja Chlamydia pneumoniae.

Lugupidamisega
Marge Kütt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Laborimeditsiin

Vereanalüüsi vastused.

Tere!
Palun Teie abi, oleksin väga tänulik kui annaksite oma hinnangu minu vereanalüüsi näitajate kohta. Ise jäin hätta.
Kilpnääret stimuleeriv hormoon seerumis 5,56 mlU/L 0,30...4,20

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Teie kirjast jääb mulje, et teie probleemiks on hüpotüreoos, mida ravitakse L-türoksiiniga. Kõrvalmõjusid te ei ole kirjeldanud, seega ma ei saa anda hinnangut, millest need võivad olla ...

Loe edasi

Analüüside vastused

Tere!

Käisin vereanalüüsi andmas. Palun öelge kas kõik on korras? Lisasin analüüsid pdf. failina.

Aitäh!

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Madalamad väärtused erütrotsüütide indeksitel (MCV ja MCHC) viitavad rauavaeguse võimalusele. Kuigi seerumraud on normi piirides, ei välista see rauapuudust. Õigem verenäitaja rauavaeguse ...

Loe edasi

Mida antud analüüsi vastus tähendab ?

Tere !
Käisin tasulises laboris hematoloogilist vereanalüüsi andmas CBC-5 DIFF JA CRV. Seoses pideva parema poolse kõrvavalu pärast ja valusa lõua all oleva lümfisõlme pärast. Sain vastused kätte ...

Marge Kütt

Vastas dr Marge Kütt

Tere

Analüüside alusel otsustades ei ole muretsemiseks palju põhjust. CRV 2,2 annab tunnistust sellest, et teil on põletikunäitajad korras ja kõrvavalu ning lõuaaluse lümfisõlme põhjuseks ...

Loe edasi

lapse kliinilise vere analüüs

minu lapsele, 1.8 kuune poiss, tehti seoses viirusinfektsiooniga kliinilise vere analüüs. kust võiksin leida temavanuse lapse analüüside referentsväärtused?arst (õigemini asendusarst)analüüsi vastust ei ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Kuna selliseid küsimusi on kogunenud hulgaliselt, siis selgitan lähemalt, kuidas peaks asjade käik normaalselt olema.
1. te annate vereanalüüsi (kas perearsti juures, polikliinikus, laboris ...

Loe edasi

vereanalüüs (lisaks)

Hetk tagasi esitasin küsimuse vereanalüüsi kommenteerimiseks (trombotsüüte palju), kuid unustasin märkimata, et tegemist on 43 aastase naisterahvaga. Vabandan.

Vastas dr Jüri Laasik

Vastatud

Loe edasi

kliiniline vereanalüüs

TERE! Tegin sanatooriumis vereproovi omal algatuslikult, sest viimasel ajal tervis kahtlane. Umbes 4 nädalat õhtuti väike palavik, algas küll täpselt pärast ovulatsiooni - aravsin, et ehk rase, kuid seda ...

Vastas dr Jüri Laasik

Tere,
Teie vereproov on täiesti korras ja temperatuuri tõus võis olla tingitud küll põletikulisest protsessist.
Tervitades
Jüri Laasik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi