kopsuturse

13.10.08 / Kopsuhaigused

minul tekkis pärast pimesoole operatsiooni narkoosist väljumisel kopsuturse. peale 3 päeva haiglas olemist lasti mind koju. Millised võivad olla võimalikud tüsistused? kas oleks vaja täiendavaid uuringuid? kui jah siis milliseid ja kus? hetkel on tekkinud kinnine köha ja ka väike palavik 37,5 . Väljahingamisel läheb parem kops alaosast kuumaks. Oskate mingit nõu anda mida ja kuidas ravida või mida üldse teha?

Vastab:

Hille Lill
Hille LillPulmonoloog
Küsi arstilt Vaata arsti infot

Kopsuturse tekkimise sagedasemad põhjused on südamehaigused( infarkt, südamepuudulikkus, kõrgvererõhutõbi, klapirike), mis viivad rõhu tõusuni kopsukapillaarides. Ka kiiresti tekkivad rütmihäired võivad põhjustada kopsuturset. Teiseks:mitmesugused mürgistused, aspiratsioon, kopsupõletik, mis viivad kopsualveoolide seina läbitavuse tõusule. Kolmandaks: maksa-neeru-soolehaigused, mille puhul tekib vereplasma valgukaotus. Ma ei tea, millest oli teie kopsuturse tingitud. Mingeid tüsistusi ei pruugi olla ega tulla. Kui köha püsib pikemat aega, siis tuleb minna arsti vastuvõtule, et selgitada kroonilise köha põhjus. Kopsu alaosa kuumustunnet ei oska selgitada.

Kas see arutelu oli kasulik? Jah Ei
 

Jaga
Sarnased teemad Valdkonna arstid

Nõustamised samal teemal

Hingamisraskused

03.09.07
 

Tere!!
Pöördun Teie poole murega, mis sai alguse juba pea 3 nädalat tagasi - "kaotasin" oma hääle ja päev hiljem tundsin, et ka hingata oli raske. Eriti väljahingamisega - esinesid nn. kiiksud ja ...Loe edasi

Kuna olete olnud varem terve inimene, siis ei peaks arvama, et tegemist on kroonilise kopsuhaigusega. Ehk lihtsalt äge bronhiit. koos /või ilma ülemiste hingamisteede põletikuga. Kui hingamisraskus ja ...Loe edasi

dr Buteiko ravihingamine

17.07.07
 

Olen kuulnud, et Ukraina arsti Konstantin Buteiko hingamismeetod parandab kopsuhaigete olukorda. Kas Eesti arstid kasutavad seda meetodit? Kas ja kuidas oleks võimalik tutvuda selle meetodiga eesti või ...Loe edasi

Buteyko on hingamistehnika, mis koosneb erinevatest harjutustest, millega püütakse teadlikult vähendada hingamisekskursioonide sagedust ja sügavust. Praktiseeritakse seda Venemaal ja Austraalias ja Inglismaal, ...Loe edasi

Kopsu klamüüdia

14.02.07
 

Tundsin pidevalt suurt väsimust ja halb oli olla.Perearst määras mind uuringutele ja mul avastati läbi põetud kopsu klamüüdia.Hakkasin sööma antibiootikume,kuid sellest pole erilist kasu,kuna hingata lõpuni ...Loe edasi

Olen ikka olnud seda meelt, et kui haigus on läbi põetud, siis ei ole enam ravimeid vaja võtta. Kuidagi ei oska lahti mõtestada terminit läbi põetud kopsuklamüüdia, sest kopsuklamüüdia ei ole haigus, ...Loe edasi

vere köhimine

20.01.07
 


Nädal tagasi käisin saunas ja peale sauna köhatades tuli välja vereklimp
Peale selle on iga päev üks kord kökides ilmunud rögaga koos verd.
SÜgavalt hingates ja muul viisil ...Loe edasi

Vereköha on sümptom, mis vajab kiiremat kontrollimist, kui seda on plaanilised järjekorrad. Palun võtke saatekiri perearstilt ja meie registratuuri telefonil 7 318 911 registreerige end cito ehk kiire ...Loe edasi

köha

12.01.07
 

Tere! Muretsen 18 aastase poisslapse köha pärast. Poisslaps oli 2006aasta suveni terve ja tegi sporti ja oli kõigiti tubli.Hiljuti saime teada, et tarvitab kanepitja mingil määral ka amfetamiini e. ecstasi`t. ...Loe edasi

Esialgu võiksite pöörduda perearsti poole. Köha põhjused tuleb selgitada. Ka sõltlastel võivad esineda kopsuhaigused nii nagu mittesõltlastelgi, nt. võib olla köha tingitud ägedast infektsioonist, ...Loe edasi

Suitsu sisse ajava kamina ohtlikkusest

23.10.06
 

Kas peaks tundma muret selle pärast, et kamin ajab suitsu sisse? Ebameeldiva lõhna saab kuidagimoodi välja kannatada, aga on see ikkagi tervisele päris ohutu? Põletame ainult puitu ja looduslikku (mitte ...Loe edasi

Kahtlemata peab muretsema, kui sissehingatavas õhus on vingu. Kui seda on palju ja esineb sageli, siis võib see viia vingumürgistuseni, mille tulemusena vere hapnikutranspordivõime langeb. Kergemal juhul ...Loe edasi

Kopsud korras v. mitte.

03.03.06
 

Tere!

Ma ei tea enam kelle poole pöörduda. Üks arst räägib ühte juttu, teine teist. Mind vaevab juba kuu aega haukuv "hobuseköha", mis ei allu ravile. Ise võtan ACC 200 mg - leevendab. Palavikku ...Loe edasi

Lisamass on selline lisavari, mida normaalses ja terves kopsus ei ole ja kindlasti vajab see täiendavaid uuringuid. Tehakse kopsude kompuuteruuring, mis tõepoolest näitab täpselt kas, kus ja missuguse ...Loe edasi

kas 2 aastane võib tuberkuloosi nakatuda?

03.03.06
 

Tagapõhi:Olen vanaema kelle lapselaps Kaisa on hetkel lisaks tuulerõgetele ka bronhiidis Perarsti sõnutsi "märg"bronhiit. Laps käib lastesõimes ja kodus on veel kahekuine imik.
möödunud aasta augustis ...Loe edasi

Lp. proua Aili Laak
Kui Teie perel oli kontakt haigega, kes oli bakterieritaja, siis tõepoolest on õige, kui kõik kontaktsed ennast kontrolliksid ja teeksid kopsupildi, sealhulgas ka Kaisa. Vereproovide ...Loe edasi

kopsuklamüüdia

21.11.05
 

Tere!

Mul tekkis sünnitusmajas kuiv köha. Hiljem perearst lasi mul tehe vereproovi ning tuvastati kopsuklamüüdia. Määrati ravi. Küsimus järgmine. Kas minu 1 kuune laps võib saada selle haiguse ...Loe edasi

Perearst leidis Teie veres kopsuklamüüdiavastased antikehad, mis ei tähenda seda, et see bakter on kindlalt süüdi kuiva köha põhjustajana. Põhjustajaid võib olla teisigi veel. Kopsuklamüüdia ei ole omaette ...Loe edasi

vasakpoolne kopsupõletik

18.11.05
 

Kolm nädalat tagasi haigestusin kopsupõletikku.Köha on nüüdseks peaaegu taandunud aga temperatuur kõigub. Kolm päeva tagasi polnud enam palavikku, siis oli 36,9 ja täna juba jälle 37,2. Olen viimased kaks ...Loe edasi

Haigusnähud on taandunud, ravi on olnud küllaltki pikka aega, väike subfebriilne palavik ei ole ägenemise tunnuseks. Külmas õhus, meie kliimas tihti ninad vesised. Väljas tohib ikka käia. Sõltub tööst ...Loe edasi

vesi kopsudes

17.04.08
 

Ei tea,kas pöördun Teie poole õige küsimusega,aga 75.a. mehel oli juba kolmas infarkt ja Tartus tehti operatsioon.Nüüd koguneb kopsudesse vesi ja seda tuleb eemaldada.Viimati leiti selle vee hulgast ka ...Loe edasi

Arvan, et tegemist on pleuraõõnde koguneva vedeliku e. efusiooniga (mitte kopsudesse oteselt, vaid kopse katvasse pleuralestmete vahele. Kui vedelikku on palju, siis tuleb seda evakueerida, sest suur kogus ...Loe edasi

Kopsuklamüüdia

27.02.13

Mu abikaasal on olnud alates jaanuarist pikalt köha, kopsupildis leidu ei olnud, kuid vereproovist oli Chlamydia pneumoonia näit IgM - 8,79. Talle määrati nüüd antibiootikumi ravi. Kolm aastat tagasi ...Loe edasi

Pole olemas sellist haigust nagu krooniline kopsuklamüüdia. Teie abikaasal on verest leitud kopsuklamüüdia bakteri vastased antikehad. Selle järgi diagnostika on ebatäpne ja nõuab dünaamikas uuringuid ...Loe edasi

Kopsu klamüüdia

14.02.07
 

Tundsin pidevalt suurt väsimust ja halb oli olla.Perearst määras mind uuringutele ja mul avastati läbi põetud kopsu klamüüdia.Hakkasin sööma antibiootikume,kuid sellest pole erilist kasu,kuna hingata lõpuni ...Loe edasi

Olen ikka olnud seda meelt, et kui haigus on läbi põetud, siis ei ole enam ravimeid vaja võtta. Kuidagi ei oska lahti mõtestada terminit läbi põetud kopsuklamüüdia, sest kopsuklamüüdia ei ole haigus, ...Loe edasi

kopsupõletik

19.04.01

olen 3 aastase tütre ema. Minu tütar on sünnist alates iga kevad märtsi - lõpp aprilli algus põdenud bronhiiti või kopsupõletikku esimest korda haigestus 4 kuuselt bronhiiti mille jääknähuks jäi kuu aega ...Loe edasi

Ma ei ole küll lastearst ja seetõttu oman vähem kogemusi laste ravimisel, kuid Teie juhtumi puhul arvan, et korrektne diagnoos ja eriarsti soovitused on vajalikud.Tänapäeval me ei räägi enam astmaatilisest ...Loe edasi

Hingamisraskused

03.09.07
 

Tere!!
Pöördun Teie poole murega, mis sai alguse juba pea 3 nädalat tagasi - "kaotasin" oma hääle ja päev hiljem tundsin, et ka hingata oli raske. Eriti väljahingamisega - esinesid nn. kiiksud ja ...Loe edasi

Kuna olete olnud varem terve inimene, siis ei peaks arvama, et tegemist on kroonilise kopsuhaigusega. Ehk lihtsalt äge bronhiit. koos /või ilma ülemiste hingamisteede põletikuga. Kui hingamisraskus ja ...Loe edasi

Õhupuudus ja raske hingata

12.06.13

Tere!
10-aastaselt diagnoositi mul (allergiline)astma. Praegu on mul astma täielikult kontrolli all, ravimeid kasutama ei pea, hingamisega probleeme ei ole, kuna väldin kohti, kus allergeenid võiksid ...Loe edasi

Edasi tuleks käituda nii: kõigepealt peaks siiski tegema hingamise funfktsionaalsed uuringud, et veenduda, kas takistust bronhides on või ei ole. Tegelikult on nii, et väga väikest takistust hingamisteedes ...Loe edasi

Kopsud korras v. mitte.

03.03.06
 

Tere!

Ma ei tea enam kelle poole pöörduda. Üks arst räägib ühte juttu, teine teist. Mind vaevab juba kuu aega haukuv "hobuseköha", mis ei allu ravile. Ise võtan ACC 200 mg - leevendab. Palavikku ...Loe edasi

Lisamass on selline lisavari, mida normaalses ja terves kopsus ei ole ja kindlasti vajab see täiendavaid uuringuid. Tehakse kopsude kompuuteruuring, mis tõepoolest näitab täpselt kas, kus ja missuguse ...Loe edasi

Mittespetsiifiline üksik kolle kopsus

18.12.14

Tere!
19-aastane tütar pöördus peale 3-4 nädalast köha, mis käsimüügi köharavimitega täiesti ei paranendud, perearsti poole. Suunati röntgenisse, et välistada kopsupõletik. Kopsupõletikku tütrel ...Loe edasi

Praegu küll muretsema ei peaks. Mul on raske lugeda teiste poolt kirjeldatut, kuna olen harjunud kopsufilme ise vaatama ja siis arvamust avaldama. Kujutan, ette, et II roide eesmise otsa kõrgusel olev ...Loe edasi

Röga kurgus

14.06.08

On olnud 4 aasta jooksul kaks korda peale ägedat viirushaigust nii,et hommikul läheb järsku hääl ära ja röga on hingetorus ning ma ei suuda seda välja köhida,takistab hingamist ja lähen paanikasse ja ei ...Loe edasi

Kirjeldate kroonilise suitsetajabronhiidi sümptome, mis viirushaiguse järgselt võivad süveneda. Samas on teil ka õigus, et tuleb välja lülitada astma esinemise võimalus. Selleks on vaja teha hingamise ...Loe edasi

Klamüüdia ja mükoplasma?

16.02.04

Laps( 11a) jäi haigeks 4 nädalat tagasi .Paar nädalat tagasi tehti vereproovid ja nüüd selgus ,et leiti klamüüdia ja mükoplasma pisikud.Enne vereproovi vastust tegi läbi antibiootikumi kuuri (seda ...Loe edasi

Kopsuklamüüdia ja mükoplasma on haigustekitajad nagu paljud teisedki. Sagedamini põhjustavad hingamisteede infektsioone, millede puhul sümptomid süvenevad aeglasemalt kui viirusnakkuste puhul ja haiguskulg ...Loe edasi

D-dimeer

08.03.15

Tere,
Umbes nädal aega on mind vaevanud õhupuudus ja valu rinnus.Esineb ka minestustunnet . Õhupuudus ei olene füüsilisest aktiivsusest, esineb ka rahulolekus. Jaanuari lõpus käisin ka kardioloogi ...Loe edasi

D-dimeeride tõus ei ole absloluutne kinnitus kopsuarteri trombembooliale, küll aga selle nn. mittetõusu esinemisel võib trombemboolia välja lülitada. Pöörduge kopsuarsti vastuvõtule, kes korraldab vajadusel ...Loe edasi

Lisa pöördumisele 70358

28.01.15

Tahan lisada veel eelmisele pöördumisele, et lisaks punetavale ja valutavale kurgule ning bronhiidilaadsele tundele rinnus, läheb viimastel nädalatel ka hääl kähedaks. Siis peab neelatama, jooma sooja ...Loe edasi

Tasulised vastuvõtud on tõepoolest olemas ja neile saab aegu broneerida. Minu juurde kahjuks ei saa, kuna ma pole hetkel Eestis. aga Tartu kopsukliinikus on igal arstil tasuline vastuvõtt olemas t. 7318911 ...Loe edasi

Kurguprobleem

23.01.15

Tere!

Juba 4 aastat on mul probleeme olnud kurguvaluga ja halva enesetundega. Sügisel ja talvisel perioodil on kurgus järjepidevalt olnud põletik. Kurk on punane ja valulik. Rinnus on selline ...Loe edasi

Soovitan esiteks ikka kurguarsti poole pöörduda. Teiseks kasutada pidevalt refluksitablette ja lõpuks vajadusel kopsuarsti juurde minna, kes selgitab, kas pole tegemist bronhide ülitundlikkusega. Kuna ...Loe edasi

Köha mis ei kao ära

03.01.15

Tere. Minu 57 aastasel emal on olnud kuiv köha mis tuleb esile olenevalt kohast ja tegevusest 3 - 10 minuti tagant ja nii juba umbes 5 aastat. Ta on sellega pöördunud perearsti poole kes on teda suunanud ...Loe edasi

Kroonilise ja mitte ravile alluva köha probleem on häiriv nii haigele kui ka arstile. Ei oska kirja teel nõu anda. Pean nägema teie ravimeid ja analüüse, mida olete teinud. Kogemuse alusel võin öelda, ...Loe edasi

Hingamise probleem

02.01.15

Ma tõesti ei saa aru, mis mul viga võiks olla, aga aasta aega on nüüd olnud nii, et vajan sügavalt sissehingamist iga 2-3 minuti tagant.
Viimaste kuudega on asi veel hullemaks läinud-vahepeal oli ...Loe edasi

Kui olete uuritud kopsuarsti poolt ja on tehtud kõik kopsu-uuringud ja mingit kopsuhaigust ei leitud, siis küllap see nii ka on. Mõnikord noored inimesed sellist sügava sissehingamise tarvet kurdavad, ...Loe edasi

Mittespetsiifiline üksik kolle kopsus

18.12.14

Tere!
19-aastane tütar pöördus peale 3-4 nädalast köha, mis käsimüügi köharavimitega täiesti ei paranendud, perearsti poole. Suunati röntgenisse, et välistada kopsupõletik. Kopsupõletikku tütrel ...Loe edasi

Praegu küll muretsema ei peaks. Mul on raske lugeda teiste poolt kirjeldatut, kuna olen harjunud kopsufilme ise vaatama ja siis arvamust avaldama. Kujutan, ette, et II roide eesmise otsa kõrgusel olev ...Loe edasi

kas võib olla seotud kopsukelmega?

15.12.14

Tere!
Mure selline. Trenni tehes. Nt hüppamisel lööb valu rindkere keskele. Ning samuti rindkere harjutusi tehes rindkere keskel on kuulda hõõrdumist. Köha ei esine ja palavikku ka mitte. Tekkiski ...Loe edasi

Teie poolt kirjeldatud tunnet ei oska kuidagi seostada kopsukelmega. Kopsukelme haigusseisundite korral on kuulda küll mõnikord hõõrdumiskahinat, aga ei ole seda veel kunagi distantsilt kuulnud. Pigem ...Loe edasi

Võimalus pahaloomulisele kopsukasvajale

21.11.14

Tere

Mured hakkasid 2 a tagasi kui avastati ebamugavustunde tõttu rinnakus ehhokardiograafias mõõdukas perikardi efusioon kuni 1,5 cm. Järgnes rida uuringuid nii viirustele kui reumatoloogilistele ...Loe edasi

Uuringuid tehakse ikka kindlatel näidustustel. Kui aasta tagasi oli CT uuring korras, siis miks peaks sinna nüüd olema tekkinud pahaloomuline protsess. Kuidagi ei näe siin loogikat. CT uuringuid võib teha ...Loe edasi

kopsupõletik?

20.11.14

Kõik algas sellega ,kui hakkasin tundma õhupuudustunnet (tahaks nagu minestada) ja rindkerevalusid. Nädal aega tagasi hakkas see tunne järjest süvenema ja läksin emosse ,veri oli korras ,avastati väike ...Loe edasi

Ma ei oska teile vaid kirjelduse järgi diagnoosi öelda, vajalikud on täiendavad uuringud. Aga minu tööaja jooksul pole veel kellelgi nii noorel inimesel kopsuvähki olnud. Seda võin ka veel öelda, et ega ...Loe edasi

kopsuröntgeni vastus

30.10.14

Tere!
Käisin tervisetõendi tarvis kopsuröntgenis. Vastus tuli kiiresti "kindla patoloogiata". Pereõde oli sellise lühikese ja pisut ebaselge sõnastuse peale pisut imestunud, aga kuna mingit täpsustust ...Loe edasi

Vastus radioloogi sõnastuses võib veidi imestama panna küll, kui tähti närima hakata ja mõelda, kas siis on olemas ka ebakindlad patoloogiad. Aga eks meie arstide kõnepruuk vahel selline imelik ole. Vaatasin ...Loe edasi

 

Pildilised ravijuhised: