Sekundaarne viljatus 25.02.21 / Kehaväline viljastamine

Külastaja küsib:

Tere!
Mul on vahva äsja 2-aastaseks saanud laps. Oleme teist last püüdnud saada pea aasta, mil lasin eemaldada paigaldatud Kyleena spiraali. Tsükli taastumiseks kulus 2 kuud ning tsükkel on 26 päeva pikk, regulaarne, kodused ovulatsioonitestid annavad positiivse tulemuse 11 tsüklipäeval. Tsükkel on 2 päeva lühem kui enne esimest edukat rasedust. Kuus kuud pärast spiraali eemaldamist tekkis rasedus, mid kahjuks katkes viiendal nädalal. Pöördusin ka günekoloogi juurde (tsükli 21. päeval), tehtud analüüsides oli AMH langenud (0,7), muud analüüsid normivahemikus. Lisaks oli ühes munasarjas kahtlus kollaskeha hemorraagilisele tsüstile (kasvajamarkerid korras). Kuidas peaksin teise lapse soovi osas edasi käituma? Kas peaksin AMH näidu tōttu kiiresti alustama viljatusravi? Kaaluma ivf’i enne, kui AMH veelgi langeb? (Tean, et AMH on ka oluline ivf’i edukuse näitaja vōimalike saadavate rakkude tōttu,) Milliseid variante veel kaaluda?

Arst vastas:

Aivar Ehrenberg

dr Aivar Ehrenberg

Günekoloog (ainult viljatusravi)

TÜ Kliinikumi Naistekliinik

Tervist,
viljatusravi alustamisega ei näi just olevat kiiret; küll aga võiksite ära käia viljatusravi spetsialisti vastuvõtul, kui viimasest rasestumisest saab mööda 12 kuud.
Terv,
AE

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Kehaväline viljastamine

Viljatus

Mulle pandi selline diagnoos: Habras X kromosoom; premutatsiooni kandja.
Mida see tähendab?

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
mul ei ole kahjuks pädevust selgitusi anda, pole sellise olukorraga kokku puutunud. Peate paluma geneetiku kommentaari.
AE

Loe edasi

Mehepoolne viljatus

Kui suur tõenäosus on loomulikul teel saada lapsi naisel, kes on meditsiinilises mõttes terve ja mehel, kellel viljakuse uuring näitas väheliikuvaid ja 2% ulatuses elavaid spermatosoide? Kas see on üldse ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Raseduse tõenäosus on suurem kui null. See tähendab, kui te EI sooviks rasestuda, peaksite ikkagi kasutama rasestumisevastaseid vahendeid.
Kui te pole rasestunud üle 2 aasta, aga sooviksite, tuleks ...

Loe edasi

mehe viljatus

Tere!
Kui mehe spermas on ainult 3% normaalseid spermatosoide, kas siis on üldse mõeldav kasvõi kunstlikult just temalt last saada? Mees 40-aastane.

Tänan!

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

tervist,
jah, on küll.

Aivar Ehrenberg
naistekliinik
SA TÜ Kliinikum

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: