Laparoskoopiline operatsioon 03.12.10 / Kehaväline viljastamine

Külastaja küsib:

Tere!
Minul on mure, et kas lap.operatsioone on võimalik mitu korda teha?
Muidu on mul operatsioonist möödas 3a. peale oppi umbes 6kuud palus arst teha oma elukohajärgse naistearstiga kontrastaine läbilaskmist.
Olen rääkinud oma arstile sellest, kuid ta ütles et ei pea seda vajalikuks teha, kuna rasestumist pole toimunud.
Lap.op.tulemus oli selline:
Emakas ja mõlemapoolsed andeksid kaetud omentumigaja on liidetes. Põievolt liitunud emaka eesseinale. Liited vabastatud. Paremal munajuha otsast kinni ja täitunud vedelikuga. Munajuha avatud ja välja pööratud. Paremal munajuha liitunud soolega(sool tihedalt ümbritseb munajuha), liited vabastatud ja munajuha avatud. Kromotubatsioonil mõlemad munjuhad nurkadest ei ole läbitavad, munajuha nurgad tihedad ja paksud.
Selle viimase lause pärast op.teostanud arst ütleski mulle, et ta pole kindel, kuna nurgad võisid ka op.käigus minna tihedaks ja paksuks, et kui nii on, siis pidavat kontrastaine läbilaskmine vähestel juhtudel aitama?
Seoses sellega küsin, et kas mulle on võimalik veel kord teha op. ja et kas see võib tulemust anda?

Arst vastas:

Aivar Ehrenberg

dr Aivar Ehrenberg

Günekoloog (ainult viljatusravi)

TÜ Kliinikumi Naistekliinik

Kui te ei ole rasestunud 3 aasta vältel pärast laparoskoopiat, soovitan pöörduda lastetuse ravi spetsialisti juurde ja mõelda tõsiselt kehavälisest viljastamisest. Munajuhade veelkordne uurimine ei tundu mõttekas. Uue laparoskoopia võiks teha ainult munajuha(de) eemaldamise eesmärgil, kui need on jälle vedelikuga täitunud.
AE

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Kehaväline viljastamine

Viljatus

Olen 33aastane naine, kes 4 aastat pole kasutanud ühtegi rasestumisvastast vahendit. Eelnevalt on mul 8aastane poeg. Sünnitus lõppes mul erakorralise keisriga, kuna laps tahtis sündida nägu ees. Paar nädalat ...

Aivar Ehrenberg

Vastas dr Aivar Ehrenberg

Tervist,
kui munajuhad on sulgunud emaka lähedalt, siis kardetavasti läbitavust taastada ei õnnestu. Kui värvaine täidab munajuha täielikult, aga kõhuõõnde ei jõua, siis võib üritada munajuha otsast ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: