Paranoia Autor: Anti Liiv

Paranoia. See mõiste on saja aasta kestel oma sisult ja ulatuselt korduvalt muutunud. Tänapäeval mõistetakse paranoia all psüühikaseisundeid, mille puhul kujuneb üksik luulumõte või omavahel seotud luulumõtete kompleks. Need on tavaliselt püsivad, sageli kestavad kogu eluaja. Luulumõtete sisu võib olla väga mitmekesine. Tihti esinevad tagakiusamismõtted (nt inimene vahetab alalõpmata töökohti põhjusel, et ülemused kiusavad teda), protsessimisluul (inimene võitleb enda arvates õigluse nimel ja protestib kogu aeg millegi vastu), kiivusluul (üks elukaaslane kahtlustab teist truudusetuses ning vaevab oma kahtlustustega nii ennast kui ka partnerit) jmt. Muid psüühikahäireid tavaliselt ei kaasne. 

Enamasti algavad paranoilised häired keskeas, harvem varases täiskasvanueas. Luulumõtete sisu ja esilekerkimise aeg võivad seostuda inimese mõne elusituatsiooniga, näiteks mingi vähemusrühma liige võib olla veendunud, et ei saavuta soovitud edu üksnes seetõttu, et kuulub mingisse tema arvates diskrimineeritud vähemusse. Peale otseselt luuluga seotud tegude ja suhtumiste on säärase isiku emotsioonid, kõne ja käitumine normaalsed ning isik võib seejuures olla märkimisväärsete vaimsete võimetega. See omakorda põhjustab kaaskodanikes segadust, sest tihti on liigselt üledramatiseeritud tõsiasju raske eristada psüühikahäirest.

Vt ka luul.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

MRT uuring

kui on olnud mini insuldi kahtlus, kas seda saab kindlaks teha MRT-ga või kompuutertomograafiaga, kuna hinnad on erinevad...või seda pole üldse võimalik tuvastada ,kui ainult oletada. Ja mida peaks silmas ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Mrt ja CT uuring näitavad ajukahjustust kui insult on toimunud. Vältimiseks on oluline vererõhu, suhkruhaiguse, kolesteroolitõusu ja südame rütmihäirete ravi.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika
Loe edasi

Jalgades surin, pigistuse tunne

Tere. Umbes 3-4 kuud pikali olles labajalad surisevad ja pigistavad ning jalgades on pulseerivad valud, mis on pidevalt erinevates kohtades. Ka kõrvad vilistavad pidevalt juba 3-4 kuud.
Kõik see ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Labajalgade surin ja tuimus viitavad hulginärvide kahjustusele. Võimalus vaktsiinitüsistusele on olemas. Paranemine on tõenäoliselt aeglane - 0,5a. või rohkem. Võiks kontrollida vereanalüüsides B12, B1 ...

Loe edasi

Tramadol KRKA ja relvaluba

Tere, selle aasta märtsist kuni septembri keskpaigani tarvitasin seljavalude tõttu Tramadoli. Seljaoperatsioon toimus septembri teises pooles, valud lõppesid ja valuvaigisti vajadus kadus. Kaks kuud ei ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mina ei oska teiste psühhiaatrite eest otsustada, aga käesoleva info põhjal mina ei näe loa keeldumiseks vajadust.
Koostöö neuroloogiga ja korrigeerida seda seljahäda, et seda valu päevakorda ei ...

Loe edasi

Xanaxi kohta küsimus

Kas xanaxil on lihaseid lõõgastav toime?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Rahustitel, ka Xanax`il, toimed sõltuvad annusest:
väikesed annused rahustavad,
suuremad annused annavad kehalise rahunemise, vähenevad kehalised pinged,
EP haigetele on krampe vähendava/kõrvaldava ...

Loe edasi

Religex 1g

Tere!
Kirjutasite eelmine kord Relifexi ning see aitas, peale vahe korda hakkab järgmine päev uuesti valutama munandid. Mis võib olla selle põhjus ? Kas tõesti on suuremat sorti põletik?
Palun ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! Mõnikord kerge valulikkus (pigem ebameeldiv tunne) munandis peale seemnepurset võimalik, kestab tund - kaks, reeglina kiiresti läheb üle. Kui see segab siis soovitan pöörduda arsti juurde, teeme ...

Loe edasi

Nõrkus, peavalus, väsimus ja halb enesetunne peale tugevat paanikahoogu

Tere,
Mul oli 22.11.2021 tagasi tugev paanikahoog, mille tõttu ma pidin endale kiirabi kutsuma. Mulle kirjutati välja diazepam ning suunati psühhiaatri juurde. Nüüd on mul tekkinud suur nõrkus, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Võiksid rääkida asjast perearstiga.

Neurodiagnostika
Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Depressioon

Vaevab depressioon,unehäired ja ärevushäired.Olen 42 a mees. Küsimus oleks see et kas on mõnI AD mis potentsile halvasti ei mõjuks? Näiteks Mirtasapiin?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Nimetatud ravim on väga hea, temal on mitmeid häid omadusi:
mõju hea AD -na,
mõjub hea rahustina, hea ärevushäirete ravimina,
mõjub hea energiat suurendava ravimina,
mõjub hea ...

Loe edasi

Olen abi otsinud,kuid pole saanud ja nüüd mõtlen igapäev kuidas elu lõpetada.

Tere olen aastaid vägivalla all kannatanud,lõpuks lõpetasin ja kolisin ära väike linnast tallinna .kuid selle hind oli lapsed kes jäid põhi ajaks isa juurde. Ühesõnaga olen sellises olukorras kus olen ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Et vägivalla-pesast ära tulite ja otsustasite Pealinna tulla - õige!
Paljud noored soovivad peresse lapsi, aga mitmetel põhjustel ei ole seda veel saanud.
Teil on Lapsed - see on suur õnn ...

Loe edasi

Nõrkus, peavalus, väsimus ja halb enesetunne peale tugevat paanikahoogu

Tere,
Mul oli 22.11.2021 tagasi tugev paanikahoog, mille tõttu ma pidin endale kiirabi kutsuma. Mulle kirjutati välja diazepam ning suunati psühhiaatri juurde. Nüüd on mul tekkinud suur nõrkus, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Paanikahoo kiirabiliseks aitajaks ongi rahusti Diazepam. See sobib. Aga sellest üksi on vähe. Minu kogemus näitab, et ravimi toime on suurusjärgus 1/10, aga vajalik on kasutada ka seda 9/10 võimalusi. ...

Loe edasi

vertiigo, migreen, hematoom

Tere

Kirjutan seoses peavaludega.
8. novembril algas vertiigo tugeva pea ringlusega. 14. novembril veel väljas kõndida ei saanud. Polnud võimalik silmadega keha tasakaalu hoida. Sieruumides ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Timonil on määratud ainult ja üksnes epilepsiahoo ohu tõttu seoses hematoomiga. Kõrva ja kuklavalu viitab lihaspingest johtuvale kuklanärvivalule. Vertigo seoses voodist tõusmise, pikali heitmise ja voodis ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi