Nimmevalu Autor: Kaidu Meitern

Nimmevalu on sage tervisehäire. Selle põhjuseks on selgroo alumiste nimmelülide vaheliste kõhreketaste degeneratiivsed (väärastuslikud) muutused ja lülisamba selles osas tekkiv ebastabiilsus. Nimmevalu võib nii kestuse kui ravi seisukohalt jagada ägedaks ehk akuutseks (valu kestus kuni 6 nädalat), alaägedaks ehk subakuutseks (6–12 nädalat) ja krooniliseks (üle 12 nädala). Ägedat nimmevalu nimetatakse ka lumbaagoks, kroonilist nimmevalu aga lumbalgiaks. Põhimõtteliselt on tegemist ühe ja sama protsessi erineva kestusega.

Haiguse varajasteks tunnusteks on selja väsimine ja seljavalud pikemaajalise istumise järel. Valu kaob, kui vahepeal kõndida või lamada. Et haigus ei süveneks, tuleb treenida selja- ja kõhulihaseid. Tugevad lihased vähendavad lülivaheketastele langevat koormust ning seljavaevused taanduvad. Soovitatav on magada kõval alusel, siis on alumiste nimmelülide koormus väiksem, kõhre ainevahetus paraneb ja vaevused vähenevad.

Vt ka lumbaago, lumbalgia, osteokondroos.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

Beebipillid ja menstruatsioon

Tere

Hakkasin kasutama beebipille GESYTIL 75/20 menstruatsiooni esimesel päeval ja nüüdseks on menstruatsioon kestnud 11 päeva. Kas selline asi on pille alustades normaalne, sest keha harjub ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Pillidega alustamisel on teil rasedusvastane toime kohe esimesel kasutuskuul olemas. Samas võivd esineda erinevad kõrvaltoimed, mis ajas sageli mööduvad ning ei ole kohe pillide lõpetamise ...

Loe edasi

Pikk veritsemine peale päevi

Tere!
Kirjutan seoses veritsusega peale menstruatsiooni. Olen 20. aastane. Kasutan Lindynette 20 pille. Viimane menstruatsioon oli 1.-5. märts. Järgmine menstruatsioon pidi algama 3. või 4.aprillil ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Jätkake regulaarselt pillide võtmist skeemi järgi ja tsükkel läheb 1-2 kuuga paika. Midagi ohtlikku ei ole. Te unustasite, siis oksendasite, teil oli operatsioon ja olete kasutanud suhteliselt ...

Loe edasi

Kilpnäärme vereanalüüs

Tere!

Palun abi vereanalüüsi vastuste tõlgendamisel. Mul on diagoositud kilpnäärme ületalitlus ja saan sele jaoks ka ravi (Thyrozol 20 mg päevas). Kas on põhjust muretsemiseks? Arst tegi UH, ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Analüüsides peegeldub tavapärane Graves´i tõve kulg ravi foonil - analüüside tulemused on tüüpilised juba mõnda aega ravi saanud Graves´i tõvele. Midagi üllatavat või eriliselt muretsema panevat ...

Loe edasi

Veritsus pärast emakakaela biopsiat

Nädal tagasi tehti emakakaela biopsia ja pärast seda oli 4-5 päeva kerge pruunikas määrimine, aga siis tekkis helepunase vere jooks mis on kestnud 3 päeva ja muutub tugevamaks. Samuti muutub tugevamaks ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Kui teil veritsus ei ole seotud menstruatsioonitsükliga, vaid seostate seda emakakaela biopsiaga, siis on soovitav minna koheselt kontrolli. Biopsia koht võivb veritseda vahel suhteliselt ...

Loe edasi

valus pissimine

Tere.Täna juba teist päeva hakkasin tundma,et pissida on valulik.Tunne on nagu oli,siis kui oli kunagi põiepõletik.Käin wc ära ja läheb natuke aega mööda ja tunnen,et peaksin jälle minema,kuigi ei tule ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil on algav põiepõletik. Kindlasti on oluline rohke vedeliku tarbimine, eriti taimeteed: põietee, kummel. Apteegi käsimüügist võite kasutada nt Karpalacti ja Canephroni tablette. Soovitav ...

Loe edasi

Menstruatsioon

Tere

Võtan 4aastat juba beebipille.Kõik neli aastat on menstruatsioon hakanud täpselt siis, kui ma olen viimase pilli sisse võtnud, ( menstruatsioon on siis kestnud 7päeva),kuid nüüd viimased ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere
w
See on täiesti normaalne ja kindlasti muretsemiseks mingit põhjust ei ole. Ajas võib ka pillide foonil menstruatsioon muutuda, sest teie keha muutub. Oluline, et menstruatsioon algab ...

Loe edasi

Mrt vastus

Tere

Palun abi seoses MRT vastusest aru saamisega:
Kliinilised andmed: BRCA2 geeni mutatsioon. Obj: palpatoorse koldeleiuta.
MRT-uuring rinnanäärmetest natiivis ja kontrastainega ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Selle kirjelduse järgi ei saa väita, et tegemist oleks muutusega, millel oleks kahtlus pahaloomulisusele. Geenimutatsioon annab teile kõrge riski, kuid ei tähenda, et iga väike muutus ...

Loe edasi

Hpv ja klebsiella pneumoniae

Tere.
Ma ei saa enda arsti kätte, kuna ta on reisil. Aga digiloost vaatasin analüüside vastuseid.
Hpv tulemused olid positiivsed, ka LSIL kirjas, samuti tuvastatud bakter klebsiella pneumoniae. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 33-aastane

HPV positiivne ja LSIL on patoloogia, mida tuleb edasi uurida: vajalik kolposkoopia ja biopsia. Ehk saaksite aja juba ise broneerida? ...

Loe edasi

Rinna nibu juures olevad punased täppid

Kas punased täppid võivad olla rinna vähk

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 25-aastane

Suure tõenäosusega ei ole.
Küll aga saate alati pöörduda noorte nõustamise keskustesse, kust saate informatsiooni ja abi.
Loe edasi

Vahekord

Tere
Mul selline mure, sain teada et mees on olnud teise naisega vahekorras
Nüüd mul viimasel ajal alt sügeleb ja imelik nagu turse või kihelus
Kas sain teiselt mingi haiguse endale

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil võib olla tegemist tupeseenega, mis on mikrofloora tasakaalu häire. Kasutage Klotrimasol kreemi ja Canesten küünalt apteegi käsimüügist. Pesemiseks on soovitav kasutada niisutavat ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi