Küünarluunärvi pitsumine Autor: Toomas Asser

Küünarluunärvi pitsumine. Küünarluunärvi pitsumise sündroom kuulub nn kompressiooni- ehk surveneuropaatiate hulka, kus närvi kahjustumise põhjuseks on väline surve. See võib olla ühekordne, näiteks löögist või luumurrust tingitud, või korduv, näiteks küünarnukile nõjatumine. Küünarluunärv kahjustub enamasti küünarliigese sisepinnal olevas luulises närvivaos, kus närvi ümber puuduvad kaitsvad koed, või lihaseümbrise serva all. Vaevused võivad olla tingitud ka küünarvarre painutusele järgnevast närvi nihkumisest oma tavapärasest asukohast. Tekib tuimus, hellus, valu ja sipelgate jooksmise tunne küünarvarre seesmisel pinnal, labakäe väikese sõrme poolsel küljel, 5. sõrmes ja osaliselt 4. sõrmes. Närvi koputlemine põhjustab sõrmedesse kiirguva valu. Haigel areneb omapärane labakäe hoiak: sõrmed on küüniste taoliselt konksus ja ta ei suuda neid sirgu ajada. Labakäe süvalihased kõhetuvad. 

Tavaliselt paraneb kompressioonineuropaatia koormuse vähendamisel, kui väline surve lakkab. Kui aga on kujunemas väikeste labakäelihaste kõhetumus ja jõu langus, siis on näidustatud närvi kirurgiline surve alt vabastamine, sest juba väljakujunenud lihasatroofia ei parane.

Vt ka lihasatroofia.

Seotud teemad

Nõuanded sel teemal

mis toimub minuga?

Testid on olnud negatiivsed, rasedust pole öeldud ,nibud valusad ja päevad ära jäänud 6 päeva.
Mis toimub?

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere

Teil on tegemist tsüklihäirega, mis võib paljudel erinevatel põhjustel aeg ajalt esineda. Kui rasedustest on negatiivne, siis võite rahulikult oodata. Enesetunne võib olla halvem-alakõhupakitsust, ...

Loe edasi

peenis

Peenis hukkus muruniiduki õnnetuses. Hetkel hoian peenist sügavkülmas. Mis on kõige lihtsam moodus selle tagasi kinnitamiseks?

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Kui see ei ole huumor siis pöörduge kiiremas korras arsti (EMO - traumapunkti) juurde!

Loe edasi

Rinnad

Tere! Ma ei tea, kas see on midagi tõsist või see on normaalne. Sellepärast küsingi spetialistilt. Olen praegu 20 aastane ja vasak rind on märgatavalt suurem, kui parem. Kui ma olin 9 aastane, valutas ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Muretsemiseks ei ole põhjust, inimese organism ei ole sümmeetriline: ei kõrvad, ei nägu, ei muud.
Kui on kaebused, mis ...

Loe edasi

Pea valu

Tere

Elukaaslasele on selline asi, et ta oli keiser ja tehti alaselja tuimestust ja alaselja ajuvedelik hakkas lekkima ning pandi plomm ette ja öeldi, et järgmisel päeval peab ära kaduma. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Seljasüstiga (spinaalanesteesia) võidakse vigastada kõvakelmet, mis ümbritseb seljanärve ja milles on rõhu all seljaajuvedelik. Vigastuse korral toimub vedeliku leke, rõhk alaneb ja tulemuseks on peavalu. ...

Loe edasi

Raseduse aeg päevad

Kas raseduse ajal võivad päevad olla.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere!
Raseduse algul esinev vereeritus võib esineda 25% naistest. Ilmneb see enamasti ärajäänud menstruatsiooni ajal ja suhteliselt vähese verega. Seda nimetatakse implantatsiooniveritsuseks ja võib ...

Loe edasi

diafragma

tere , olen hädas oma tervisega , gaasid või mis ajavad diafragma peale ,sealt südamele , üks öö südame löögi sagedus 120 , kui hakkasin kõhtu masseerima , läks paremaks , mingid ohked jne , lühidalt nii ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kahjuks ei saa ma Teie küsimusest tervikpilti probleemist. Palun pöörduge oma perearsti vastuvõtule.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Loe edasi

Vahelöögid

Nüüdseks juba 2 või 3 kuud käivad vahelöögid igapäevaselt ja väga tihedalf ja ka on valud mõlemal pool rinnus, südamele on tehtud ekg, holter, ultraheli, koormus, vaheloogid on küll kanpeale jäänud aga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Teid on somaatiliselt põhjalikutl uuritud, olulist haigust ei ole leitud. Kirjeldus on omane haigusärevusele, Teie perearst korraldab laiahaardelise ravi, kaasates erinevaid spetsialiste. ...

Loe edasi

Pärakas

Tekis päraka juurde punn.või läheb üle.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See võiks olla hemorroidi tromboos. Ohtlik see ei ole. Soovitan näidata perearstile.

Loe edasi

Soojatalumatus

Tere! Paluksin teada, kas ülemäärane higistamine ja soojatalumatus võib olla seotud hüpotüreoosiga? See diagnoos pandi mulle 15 aastat tagasi ja lõplikuks igapäevaseks doosiks kinnitas endkrinoloog ...

Anu Ambos

Vastas dr Anu Ambos

Tere!
Kilpnäärme alatalitlusega ehk hüpotüreoosiga seondub pigem naha kuivus ja pidev külmatunne. Ainus võimalus hüpotüreoosi ja Teie vaevusi seostada oleks L-türoksiini üleannustamine. Kui aga 100 ...

Loe edasi

Veritsus

Tere!
2015 tehtud test PAP I/atroofia ( peale esimest sünnitust).
2018 PAP II/norm ( teise raseduse algus).
Kasutan Yasminelle pille. Alati kõik korras olnud. Viimane kord tahtsin jätta ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane

Alates 1.1.2021 on Eestis uued EKV (emaka kaela vähi) sõeluuringud: tähtsaim on HPV, siis LBC ja sõeluuringul HPV/NAT. Endisi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi